*Γράφει η Νάνσυ Κουλούρα
Δραματική είναι η καθημερινότητα για το προσωπικό στον τομέα της Δημόσιας Υγείας στην Ιταλία, με την επιδημία του κορωνοϊού να έχει «γονατίσει» τις δομές και τη μάχη κατά της επιδημίας να συνεχίζεται χωρίς την παραμικρή ανάπαυλα. Με βάση τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν εχθές στη δημοσιότητα, η «επέλαση» του κορωνοϊού στην Ιταλία έχει προκαλέσει 1.016 θανάτους μέχρι στιγμής, με 188 άτομα να προστίθενται στη λίστα των θυμάτων μόνο το τελευταίο 24ωρο.
Τα κρούσματα πλέον ξεπερνούν τα 15.000, ενώ ο Λουίτζι Ντι Μάιο είπε εχθές στο BBC ότι, παρά τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή, τα σκληρά μέτρα αποκλεισμού που ελήφθησαν πριν από δύο εβδομάδες σε πόλεις του ιταλικού βορρά έχουν αρχίσει να αποδίδουν, αφού εκεί έχουν σταματήσει να εμφανίζονται νέα κρούσματα.
Αυτά τα μέτρα αποτέλεσαν πρότυπο για εκείνα που επιβλήθηκαν αργότερα σε όλη τη χώρα, και η αποτελεσματικότητά τους αφήνει ίσως κάποιες αχτίδες αισιοδοξίας. «Η Ιταλία ήταν το πρώτο έθνος στην Ευρώπη που επηρεάστηκε τόσο άσχημα. Ελπίζω όμως ότι αυτό σημαίνει πως θα είναι και το πρώτο που θα αφήσει πίσω του την κρίση» είπε στο BBC ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής μας χώρας.
Μια εμπειρία που θυμίζει Παγκόσμιο Πόλεμο
Την ίδια ώρα, δεν σταματούν οι μαρτυρίες από επαγγελματίες του τομέα της Υγείας στην Ιταλία που συγκλονίζουν αποτυπώνοντας τις δραματικές στιγμές που ζουν και την ανείπωτη εξάντλησή τους. Μια νοσοκόμα από την «πρώτη γραμμή» της μάχης κατά της επιδημίας έκανε λόγο στην Guardian για εμπειρίες που θυμίζουν πόλεμο.
Η Ρομπέρτα Ρε, που εργάζεται στο νοσοκομείο Piacenza στην Εμίλια-Ρομάνα, την περιοχή με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων έχει ήδη χάσει έναν στενό της φίλο, έναν 59χρονο γιατρό, από τον ιό.
«Είναι μια εμπειρία που θα συνέκρινα με έναν παγκόσμιο πόλεμο. Είναι όμως ένας πόλεμος που δεν μπορεί να διεξαχθεί με παραδοσιακά όπλα, αφού δεν ξέρουμε ακόμα καλά τον εχθρό και είναι πολύ δύσκολο να ηττηθεί. Το μόνο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας για να αποφύγουμε την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης είναι να μένουμε στο σπίτι και να σεβόμαστε τους κανόνες, να κάνουμε ό,τι έκαναν και στην Κίνα και απέδωσε καρπούς».
Εκτός από τη σωματική εξάντληση και το ρίσκο που παίρνουν καθημερινά, σημαντικό είναι και το ψυχικό κόστος για τους επαγγελματίες υγείας στην Ιταλία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ρομπέρτα, που εξηγεί στην Guardian ότι, παρά το γεγονός ότι είναι συνήθως ευδιάθετη και κάνει αστεία με όλους, τις τελευταίες μέρες δεν είναι λίγες οι φορές που έχει ξεσπάσει σε κλάμματα και έχει παραδοθεί στη θλίψη.
Κλείνουν όλες οι εκκλησίες της Επισκοπής της Ρώμης μέχρι τις 3 Απριλίου
Όλες οι εκκλησίες της Επισκοπής της Ρώμης θα κλείσουν μέχρι τις 3 Απριλίου σε μια προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας του Covid-19, ανακοίνωσε εχθές ο Ιταλός καρδινάλιος Άντζελο ντε Ντονάτις, επίσκοπος της Ρώμης.
«Μέχρι την Παρασκευή 3 Απριλίου 2020, η πρόσβαση στις εκκλησίες της Ρώμης και γενικότερα σε χώρους λατρείας, που είναι ανοιχτοί στο κοινό, απαγορεύεται σε όλους τους πιστούς», ανέφερε η ανακοίνωση του Επισκόπου ντε Ντονάτις. Ενώ οι λειτουργίες, όπως οποιεσδήποτε άλλες συναθροίσεις είχαν ήδη απαγορευτεί, οι εκκλησίες παρέμεναν ανοικτές στους πιστούς που ήθελαν να προσευχηθούν εκεί. Το μέτρο πιστεύεται ότι είναι πρωτόγνωρο στη σύγχρονη εποχή., σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Ας θυμηθούμε ότι αυτή η απόφαση πάρθηκε για το κοινό καλό», πρόσθεσε, αναφέροντας όλες τις αποφάσεις που έλαβε η ιταλική κυβέρνηση στον αγώνα της κατά της πανδημίας Covid-19.
Διαβάστε ακόμη:
Κορωνοϊός στην Ιταλία – Βατικανό: Κλειστοί όλοι οι χώροι λατρείας στη Ρώμη