*Γράφει η Αναστασία Κουκά
Παραλύει για τις επόμενες δύο εβδομάδες η πολιτιστική δραστηριότητα αλλά και η μαζική ψυχαγωγία σε ολόκληρη τη χώρα. Πριν από λίγα λεπτά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, λοιμωξιολόγος, κ. Σωτήρης Τσιόρδας, ανακοίνωσε, κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης που πραγματοποιεί, πως κλειστά θα παραμείνουν, τουλάχιστον για τις επόμενες 15 ημέρες, θέατρα, κινηματογράφοι,νυχτερινά κέντρα και χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Η απόφαση για γενικό λουκέτο αναγκάζει και εκείνους τους λίγους που είχαν αποφασίσει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, να κατεβάσουν ρολά δεδομένου ότι η συγκέντρωση πολλών ατόμων στους ίδιους χώρους και μάλιστα κλειστούς, θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη για τη διασπορά του ιού.
Αξίζει να σημειωθεί πως, μέχρι και πριν λίγες ημέρες πολλές ήταν οι περιπτώσεις χώρων, κυρίως θεατρικών σκηνών, που σκόπευαν να συνεχίσουν κανονικά την διεξαγωγή των εκδηλώσεών τους, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό. Ακόμη και μετά αρχική απαγόρευση διοργανώσεων που αναμένεται να προσελκύσουν κοινό άνω των 1000 ατόμων, πολλοί επιχειρηματίες, σε συνεννόηση βεβαίως με τους εμπλεκόμενους καλλιτέχνες, αποφάσισαν να μην διακόψουν τις παραστάσεις τους.
Ωστόσο, μετά και την χθεσινή επίσημη κήρυξη του κορωνοϊού ως πανδημίας αλλά και το διάγγελμα του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έκανε ξεκάθαρα λόγο για «δύσκολα που βρίσκονται μπροστά μας» συνιστώντας, παράλληλα, σε όλους τους πολίτες, ιδιαιτέρως τα άτομα μεγάλης ηλικίας αλλά και τα παιδιά, να μένουν στο σπίτι, οι περισσότεροι επιχειρηματίες και καλλιτέχνες αποφάσισαν να προτάξουν την προφύλαξη της δημόσιας υγείας ακόμη και αν το οικονομικό κόστος για τους ίδιους θα είναι μεγάλο.
Το συγκεκριμένο μέτρο, βρίσκει την Αθήνα, σε μια ιδιαίτερα ανθηρή καλλιτεχνικά περίοδο κατά την οποία αναμένονταν πολλές πρεμιέρες παραστάσεων χορού, όπερας, μουσικής, είχαν μόλις ξεκινήσει νέοι κύκλοι ζωντανών εμφανίσεων δημοφιλών καλλιτεχνών, όπως η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Γιάννης Κότσιρας κ.α. ενώ εντός των επόμενων ημερών αναμένονταν οι πρώτες φετινές μεγάλες συναυλίες ξένων καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων ο διάσημος Κολομβιανός τραγουδιστής της λάτιν ποπ Maluma αλλά και το δημοφιλές συγκρότημα Van Der Graaf Generator.
Παρόλα αυτά είναι κατανοητό, από την πλειοψηφία των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην ψυχαγωγίας πως η προφύλαξη της δημόσιας υγείας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.
Ανοιχτά παραμένουν τα μουσεία
Ανοιχτά, αλλά με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών θα παραμείνουν μουσεία της χώρας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξεδόθη, πριν λίγα λεπτά, από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «Θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα από το αρμόδιο προσωπικό κάθε μουσείου, προκειμένου σε κάθε αίθουσα, ανάλογα με το μέγεθός της, να μην υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα από 20-30 άτομα». Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως «αντίστοιχη μέριμνα θα πρέπει να υπάρχει στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός επισκεπτών συγκεντρώνεται στα εκδοτήρια των εισιτηρίων».
Όσον αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους επισημαίνεται πως «θα λειτουργούν κανονικά, εκτός αν υπάρξει νεότερη ειδική ανακοίνωση». Σημειώνεται σε ότι «ειδικά για τους αρχαιολογικούς χώρους της Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, ισχύουν τα προηγούμενα μέτρα που επέβαλε ο ΕΟΔΥ»
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Σειρά μέτρων ατομικής υγιεινής και καθαρισμού για τους χώρους γυμναστηρίων