Ανακοινώνονται 10 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι ένα εξ αυτών είχε γίνει γνωστό ήδη από το πρωί και περιλαμβάνεται στα 10 που ανακοινώθηκαν επισήμως από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορωνοϊό ανέρχεται πλέον σε 99, από τους οποίους 95 είναι ελληνικής καταγωγής και 4 ξένης υπηκοότητας.

Δύο από τους ασθενείς νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών και του ΑΧΕΠΑ. Όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται, 29 εξ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Μυτιλήνη, 68 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους.

Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στοίχημα οι διαθέσιμες κλίνες στις ΜΕΘ

Στο μεταξύ, το μεγάλο στοίχημα για το σύστημα υγείας είναι η αντιμετώπιση μιας μεγάλης έξαρσης, ιδίως σε σοβαρά περιστατικά της νόσου που θα χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη ολοκληρώθηκε μια μεγάλη επιχείρηση του ΕΚΑΒ, η εκκένωση της ΜΕΘ του νοσοκομείου Σωτηρία. Οι οκτώ ασθενείς διακομίστηκαν σε άλλες Μονάδες της Αττικής, και η ΜΕΘ του Σωτηρία που είναι και νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορωνοϊό βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία ώστε να δεχθεί ασθενείς αποκλειστικά με νόσο Covid-19.

Δύο διασωληνωμένοι

Και δεύτερος ασθενής με κορωνοϊό που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση και διασωληνωμένος. Ο 64χρονος νοσηλευόταν σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, με πνευμονία και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Πρόκειται για τον δεύτερο ασθενή στο εν λόγω νοσοκομείο που νοσηλεύεται διασωληνωμένος, ενώ πανελλαδικά είναι ο τρίτος ασθενής διασωληνωμένος και ο τέταρτος σε σοβαρή κατάσταση.

Στο νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύονται ακόμα 21 άτομα πλην των δύο διασωληνωμένων.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση και επίσης διασωληνωμένο είναι ο 66χρονος από την Αμαλιάδα που είναι το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε με κορωνοϊό στην Πάτρα, έπειτα από ταξίδι του στους Άγιους Τόπους.