Κλειστά για προληπτικούς λόγους παραμένουν από σήμερα και για 14 ημέρες όλα τα σχολεία, Πανεπιστήμια, ΙΕΚ, και φροντιστήρια. Την άμεση αναστολή της λειτουργίας σχολείων και Πανεπιστημίων ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με στόχο να περιορισθεί η διασπορά του κορωνοϊού.
Σε ο,τι αφορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις το υπουργείο Παιδείας εξετάζει δύο σενάρια ανάλογα με το πόσο θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία. Το ένα σενάριο αφορά στην διεξαγωγή των Πανελλαδικών τον Ιούλιο και το άλλο τον Σεπτέμβριο αλλά η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την παράταση του σχολικού έτους.
Το υπουργείο Παιδείας εξετάζει ακόμα και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών διδασκαλίας προκειμένου να μην χάσουν οι μαθητές την επαφή τους με τα μαθήματα. Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο δηλώνει έτοιμο να προσφέρει τεχνογνωσία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε όποια βαθμίδα της εκπαίδευσης ζητηθεί.
To υπουργείο Παιδείας μελετάει όλα τα ενδεχόμενα ενώ όπως είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το διδακτικό έτος και θα ολοκληρωθεί κανονικά η σχολική χρονιά. Σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως για την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών προετοιμάζεται αναπροσαρμογή των διδακτικών ωρών από 45 σε 35 λεπτά και κατάργηση των περιπάτων – που είναι δύο ανά μήνα για κάθε σχολείο – ακόμα και μείωση της ύλης. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία που είναι ήδη κλειστά και επομένως τα μαθήματα εκεί θα χαθούν για περισσότερες ημέρες, η κυρία Κεραμέως είπε ότι θα εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα σε ημέρες των διακοπών για το Πάσχα.
Σε ό,τι αφορά στους μαθητές η υπουργός Παιδείας είπε οτι θα πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες πρόληψης που ισχύουν για όλους, τονίζοντας ότι δεν σημαίνει πως επειδή τα σχολεία είναι κλειστά θα πρέπει τα παιδιά να βρίσκονται σε καφετέριες ή σε πάρτι, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέσα προσωπικής υγιεινής για την προστασία των ίδιων, των γονέων και των παππούδων τους.
Σε ό,τι αφορά την διεξαγωγή των μαθητικών παρελάσεων, η κ. Κεραμέως ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μην γίνουν φέτος οι μαθητικές παρελάσεις για την 25η Μαρτίου, ωστόσο ακόμα όλα συζητoύνται.
Για τα Πανεπιστήμια το μοντέλο που θα ακολουθηθεί είναι οτι αναστέλλονται οι εκπαιδευτικές διαδικασίες δια ζώσης ενώ μπορεί με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση να συνεχισθούν οι εκπαιδευτικές διαδικασίες. Διοικητικές και ερευνητικές εργασίες θα συνεχισθούν κανονικά στα Πανεπιστήμια ενώ οι συνεδριάσεις των καθηγητών θα γίνονται με τηλεδιασκέψεις.
Όσον αφορά τις χαμένες διδακτικές ώρες για τα σχολεία η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη τόνισε ότι όσον αφορά στις απουσίες καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες 14 ημερών από την ημερομηνία επιστροφής τους από πληττόμενες περιοχές.
Ειδικότερα η εγκύκλιος προβλέπει τα εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι για τους/τις μαθητές/τριες που επέστρεψαν από πληττόμενες περιοχές με SARS-CoV-2, όπως αυτές αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, όπως επικαιροποιείται κάθε φορά, με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες δεκατεσσάρων (14) ημερών, από την ημερομηνία επιστροφής τους, εφόσον προσκομίσουν στη σχολική μονάδα άμεσα τα σχετικά ταξιδιωτικά έγγραφα».
Αναλυτικά σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση «το μέτρο αφορά σε σχολεία, Πανεπιστήμια και λοιπές εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύονται από το υπ. Παιδείας , όπως ΙΕΚ ΣΔΕ ΚΔΒΜκαι φροντιστήρια. Οι δομές αναστέλλουν της δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία (αλλά όχι την εξ αποστάσεως) καθώς και συναθροίσεις , όπως σε εστιατόρια, βιβλιοθήκες αναγνωστήρια.Οι διοικητικές υπηρεσίες και οι εστίες στέγασης θα λειτουργούν κανονικά ενώ η έρευνα στα Πανεπιστήμια θα διενεργείται απρόσκοπτα. Το έκτακτο αυτό μέτρο λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους , με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στους πολίτες”.
Σχετικά με το τι θα γίνει με τα χαμένα μαθήματα απάντησε πως “ έχουμε μα περίοδο των 14 ημερών τότε υπάρχει η υπουργική απόφαση και εγκύκλιος που έχει σταλεί στα σχολεία από τον Φεβρουάριο όπου αναφέρονται οι τρόπο που ΄κάθε σύλλογος διδασκόντων μπορεί να αναπληρώσει τις ώρες».
Σύμφωνα με την κυρία . Ζαχαράκη για περαιτέρω αξιοποίηση πάνω των 15 ημερών μπορεί να γίνει εισήγηση από τον περιφερειακό διευθυντή με απόφαση του υπουργείου αλλά το πολύ σημαντικό και ουσιαστικό είναι όλα τα σενάρια που γίνονται στο υπουργείο παιδείας και για πιθανή χρήση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αν και δεν έχει χρησιμοποιηθεί έως τώρα. Υπάρχουν ανηρτημένα τα βιβλία το υλικό και ασκήσεις και το υπουργείο συζητά με φορείς για τη χρήση πλατφόρμας για ηλεκτρονική μάθηση, λέγοντας βέβαια οτι δεν έχει τη δυνατότητα να έχει κάθε σπίτι πρόσβαση σε υπολογιστή ή λάπτοπ .
Μέσω email θα γίνεται, τέλος, η παράδοση ελέγχων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και μέσω τηλεφώνου θα μπορούν οι γονείς να ενημέρωνονται για την πρόοδο των παιδιών τους, όπως αναφέρει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης από τον κορωνοϊό.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός – Σχολεία: Μέσω email η παράδοση ελέγχων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση