*Ρεπορτάζ του Σάββα Μιχάλαρου
Εκτός ορίων έχει αρχίσει και βγαίνει η κατάσταση στην Κίνα, καθώς οι νεκροί από τον νέο κορωνοϊό ξεπέρασαν τους 1.000, καταγράφοντας νέο ρεκόρ με 108 θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο.
Ο αριθμός των θυμάτων της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός έφθασε τη Δευτέρα τα τουλάχιστον 1.016, μετά την καταγραφή 103 νέων θανάτων στη Χουμπέι από την επαρχιακή επιτροπή υγείας, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τα δεδομένα που έχουν δημοσιοποιήσει οι εθνικές αρχές, και άλλοι πέντε στην υπόλοιπη Κίνα.
Αναφέρθηκαν 2.478 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του 2019-nCoV σε όλη τη χώρα, αριθμός συγκριτικά χαμηλότερος από τα 3.062 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Κυριακής, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επαληθευτεί με εργαστηριακές εξετάσεις ότι προσβλήθηκαν από τον νέο ιό ανήλθε σε 42.638, πάντα κατά τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας. Συνολικά 3.996 ασθενείς έχουν ανανήψει και έχουν λάβει εξιτήριο από τα νοσοκομεία, εκ των οποίων 716 χθες Δευτέρα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.
Σύμφωνα με την επαρχιακή επιτροπή υγείας στη Χουμπέι, είχαν επιβεβαιωθεί ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας συνολικά 31.728 κρούσματα της επιδημίας που προκαλεί ο 2019-nCoV και 974 θάνατοι στη Χουμπέι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επαρχιακής επιτροπής, ο δείκτης θνησιμότητας του ιού ανέρχεται σε 3,07%.
Κλιμακώνεται η ανησυχία στην Ευρώπη για τη διαχείριση του κορωνοϊού
Κλιμακώνεται η ανησυχία αλλά και η κινητικότητα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τον νέο κορωνοϊό, με τα κρούσματα να έχουν αγγίξει τα 35 σε τουλάχιστον οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την απομάκρυνση 200 ευρωπαίων πολιτών – ανάμεσα στους οποίους ήταν και δυο Έλληνες- από την επαρχία Χουμπέι και την επιστροφή τους χθες στην Ευρώπη, η έκτακτη συνεδρίαση μεθαύριο στις Βρυξέλλες των Ευρωπαίων υπουργών Υγείας θεωρείται βέβαιο ότι θα δρομολογήσει νέα μέτρα στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της επιδημίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Οι υπουργοί θα έχουν «ανταλλαγή απόψεων πάνω σε νέα επείγοντα υγειονομικά μέτρα» και θα συζητήσουν «λύσεις (…) για να αποφευχθεί η διάδοση της επιδημίας στους κόλπους της ΕΕ», αναφέρει το Συμβούλιο σε ανακοίνωση που εξέδωσε, διευκρινίζοντας πως η συνεδρίαση θα οδηγήσει σε υιοθέτηση συμπερασμάτων.
Έχει προηγηθεί η τηλεδιάσκεψη, την περασμένη Παρασκευή, ανώτατων αξιωματούχων των υπουργείων Υγείας προκειμενου να γίνει εκτίμηση της κατάστασης και προετοιμασία για τα επόμενα στάδια. Στη συνεδρίαση θα παρευρίσκεται και ο αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Σημειωτέον πως ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έχει αναφερθεί στο δυσμενές ενδεχόμενο, η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού πέραν της Κίνας να επιταχυνθεί, με τη μετάδοση της ασθένειας από ανθρώπους που δεν ταξίδεψαν ποτέ στη χώρα, τη λεγόμενη δευτερογενή μετάδοση.
Από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 έως χθες είχαν αναφερθεί 40.171 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα πνευμονίας από το νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV), συμπεριλαμβανομένων 908 θανάτων, με την πλειοψηφία των κρουσμάτων να έχουν καταγραφεί στην Κίνα. Δύο θανατηφόρα κρουσματα έχουν δηλωθεί στις Φιλιππίνες και το Χονγκ Κονγκ. Επίσης, κρούσματα αναφέρθηκαν στις εξής χώρες : Ταϊλάνδη (32), Ταϊβάν (18), Βιετνάμ (14), Σιγκαπούρη (40), Μαλαισία (16), Ιαπωνία (26)/ Ιαπωνία κρουαζιερόπλοιο (64), Νότια Κορέα (25), Νεπάλ (1), Σρι Λάνκα (1), Καμπότζη (1), Ινδία (3), Φιλιππίνες (3), Μακάο (10), Hong Kong (26), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (7), Ρωσία (2), Γαλλία (11), Γερμανία (14), Φιλανδία (1), Ιταλία (3), Ισπανία (1), Ηνωμένο Βασίλειο (3), Σουηδία (1), Βέλγιο (1) ΗΠΑ (12), Καναδά (7), Αυστραλία (15).
Τα μέτρα στην Ελλάδα και η απομόνωση των δυο Ελλήνων στο «Σωτηρία»
Με αυξημένα μέτρα επαγρύπνησης στις πύλες εισόδου, ιδίως στα μεγάλα αεροδρόμια, αλλά και στα νοσοκομεία αναφοράς, ιδίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, επιχειρεί και η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Τα δεκάδες περιστατικά που έχουν ελεγχθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες για κορωνοϊο έχουν δοκιμάσει αλλά και βελτιώσει τα αντανακλαστικά του υγειονομικού συστήματος. Αποτελούν την καλύτερη επιχειρησιακή άσκηση, όπως είπε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του ΕΣΥ, αναφερόμενος στους περίπου 35 ανθρώπους που αναζήτησαν ιατρική εκτίμηση για τα συμπτώματα λοίμωξης που είχαν εκδηλώσει μετά από ταξίδι στην Κίνα ή από επαφή με άτομο που είχε ταξιδέψει στην Κίνα.
Πάντως, το ΕΚΑΒ έχει υλοποιήσει επιχειρησιακές ασκήσεις σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς σε ό,τι αφορά τη διαχείριση κρούσματος που θα χρειαστεί απομόνωση ή και θεραπεία.
Την πρώτη κατάσταση ήδη βιώνουν δύο άνδρες στο Σωτηρία, οι δύο Έλληνες που επέστρεψαν το βράδυ της Κυριακής στην χώρα από την Κίνα. Και παρότι ελέχθηκαν και ήταν αρνητικοί στον ιό, θα βρίσκονται σε απομόνωση για αλλες 13 ημέρες, στο νοσοκομείο,ώστε να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα για τυχόν μετάδοση.
Υπενθυμίζεται πως ο νέος κορωναϊός (2019-nCoV) μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται. Η λοίμωξη από τον νέο κορωναϊό (2019-nCoV) μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό, βήχα, δύσπνοια, κυνάγχη και με πνευμονία.
Ο… προφήτης Τραμπ
Για το μέλλον του κορωνοϊού τοποθετήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που εκτίμησε ότι η επιδημία θα λήξει πιθανότατα τον Απρίλιο, αφού η ζέστη σκοτώνει τέτοιου είδους ιούς.
«Μέχρι τον Απρίλιο ή κατά τη διάρκεια του Απριλίου, η ζέστη σε γενικές γραμμές σκοτώνει αυτού του είδους τους ιούς είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον Λευκό Οίκο και πρόσθεσε ότι θα ήταν καλή εξέλιξη. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε την Κίνα για τον τρόπο που διαχειρίζεται την επιδημία του κορωνοϊού, παρά τους 900 νεκρούς. «Πιστεύω ότι κάνουν καλή δουλειά. Είχα μια μακρά συζήτηση με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ» ανέφερε, δηλώνοντας ότι «είναι πολύ αισιόδοξος».
Οι προφητείες του Ρεπουμπλικανού προέδρου, ο οποίος παρουσιάζεται ως το μεγάλο φαβορί στις επικείμενες εκλογές των ΗΠΑ, δεν στηρίζονται σε κανέναν επιστημονικό κριτήριο. Αντιθέτως, τα στοιχεία από την εξέλιξη της επιδημίας είναι αμείλικτα.
Δεκάδες μολυσμένοι στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess
Οι εργαστηριακές εξετάσεις σε δείγματα επιβαινόντων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο παραμένει σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, επέτρεψαν να εντοπιστούν άλλα 65 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο καπετάνιος του πλοίου, την ώρα που κάποιοι από τους επιβάτες του κατέφυγαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να επισημάνουν τις επιπτώσεις που έχει για την ψυχική τους υγεία ο μακροχρόνιος περιορισμός τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε στους επιβαίνοντες του κρουαζιερόπλοιου από τη διαχειρίστρια εταιρεία του, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων φτάνει τα 65 και ο συνολικός αριθμός των ασθενών στο πλοίο τους 135, γεγονός που καταδεικνύει τη γρήγορη εξάπλωση της επιδημίας. Μεταξύ των νέων κρουσμάτων είναι 45 Ιάπωνες και 11 Αμερικανοί, ανακοίνωσε η Princess Cruises.
«Κανείς μας δεν ήθελε να λάβει αυτά τα νέα», σχολίασε ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από τα μεγάφωνα του πλοίου στις καμπίνες των επιβατών. «Ωστόσο μας εξήγησαν ότι, καθώς βρισκόμαστε στην αρχή της καραντίνας των 14 ημερών, είναι κάτι αναμενόμενο», πρόσθεσε. Οι δηλώσεις του καπετάνιου περιλαμβάνονταν στο ηχητικό μήνυμα για τα 65 νέα κρούσματα που ανήρτησε στο Twitter ο Γιάρντλεϊ Γουόνγκ, ένας επιβάτης που καταγράφει την εμπειρία του στο κρουαζιερόπλοιο, χρησιμοποιώντας το hashtag #anxiety.
Το Diamond Princess τέθηκε σε καραντίνα για δύο εβδομάδες μόλις έφτασε στη Γιοκοχάμα, νότια του Τόκιο, στις 3 Φεβρουαρίου και αφού ένας επιβάτης του που αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό. Περίπου 3.700 άνθρωποι βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο, το οποίο συνήθως έχει 1.100 μέλη πλήρωμα και ικανότητα να μεταφέρει 2.670 επιβάτες. Αυτοί επιτρέπεται να βγαίνουν στα καταστρώματα με βάρδιες για να παίρνουν καθαρό αέρα, ενώ μετρούν τακτικά τη θερμοκρασία τους.
«Πολλοί επιβάτες πλέον έχουν αρχίσει να παθαίνουν τον πυρετό της καμπίνας», σχολίασε ο Ντέιβιντ Έιμπλ, ένας Βρετανός σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook. «Έχει αρχίσει να μας κυριεύει η κατάθλιψη». Ένας άλλος εξέφρασε την ελπίδα οι διαβεβαιώσεις που τους έχουν δώσει για την αποτελεσματικότητα της καραντίνας και του εξαερισμού του πλοίου να αποδειχθούν αληθείς.
«Θα ανησυχήσω αν ξεπεράσουμε τα 200» κρούσματα, είπε ένας 43χρονος κάτοικος Χονγκ Κονγκ που βρίσκεται σε καραντίνα στο κρουαζιερόπλοιο με τη γυναίκα, το παιδί τους και πολλά μέλη της οικογένειάς του. «Εύχομαι τα καλύτερα για όσους διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Τουλάχιστον δύο μας είπαν μέσω Facebook ότι δεν έχουν συμπτώματα», πρόσθεσε ο ίδιος, που αρνήθηκε να κατονομαστεί. Όσοι επιβάτες ήρθαν σε στενή επαφή με τα νέα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο θα παραμείνουν σε καραντίνα για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που είχε ανακοινωθεί αρχικά, και ολοκληρωνόταν στις 19 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αργά χθες Κυριακή, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι.