Την ώρα που στην Κίνα οι πολίτες θρηνούν για τον χαμό του 33χρονου Λι Γουένλιανγκ, του γιατρού που ανακάλυψε τον κορωνοϊό και πέθανε αφού διώχθηκε από τις Αρχές, το Πεκίνο καλείται να δώσει απαντήσεις για ένα παρόμοιο περιστατικό καθώς από την Πέμπτη αγνοείται ένας 34χρονος ο οποίος μέχρι τότε μετέδιδε πληροφορίες ως ερασιτέχνης δημοσιογράφος από την Ουχάν, την πόλη από την οποία ξεκίνησε η επιδημία.
Συγγενείς και φίλοι του Τσεν Κιουσί, ο οποίος στις ανταποκρίσεις του επέκρινε την κινεζική κυβέρνηση για τις ενέργειές της, έμαθαν από την αστυνομία ότι έχει μπει υποχρεωτικά σε καραντίνα με ένα κύμα συμπαράστασης να αναπτύσσεται στο κινεζικό Twitter, το Weibo, με βασικό αίτημα την απελευθέρωσή του.
«Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα συμπεριφερθεί στον Τσεν Κιουσί δίκαια. Δεν αντέχουμε έναν δεύτερο Λι Γουένλιανγκ» ήταν ένα από τα χαρακτηριστικότερα μηνύματα που αναρτήθηκαν.
Ο Τσεν έφτασε στην Ουχάν στις 24 Ιανουαρίου μια ημέρα μετά την έναρξη της ισχύς της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πόλη. Ο 34χρονος επισκέφτηκε ξενοδοχείο, γραφεία κηδειών και αυτοσχέδιες απομονωμένες περιοχές αναρτώντας βίντεο με ό,τι κατέγραφε δίνοντας μια πραγματική εικόνα της κρίσης
Μέχρι την περασμένη Πέμπτη ο Τσεν απαντούσε στις κλήσεις συγγενών και φίλων που επικοινωνούσαν συχνά μαζί του από φόβο ότι θα συλληφθεί για τα ρεπορτάζ του.
Τα ξημερώματ της Παρασκευής αναρτήθηκε ένα βίντεο με την μητέρα του 34χρονου να λέει ότι ο γιός της εξαφανίστηκε. Σύμφωνα, δε, με νεώτερο βίντεό της, όταν ρώτησε τις αρχές της Ουχάν για το πού και πότε τέθηκε σε καραντίνα ο γιός της, δεν πήρε ποτέ καμία απάντηση.
Φίλος του Τσεν πρόσθεσε στις μαρτυρίες ότι σε επικοινωνία του τις τελευταίες ώρες πριν την εξαφάνισή του ο 34χρονος ήταν σε καλή κατάσταση.
Αυτό που ανησυχεί τους δικούς του ανθρώπους είναι ότι ο Τσεν, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε ως δικηγόρος, έχει πέσει ξανά θύμα λογοκρισίας από τις κινεζικές αρχές.
Η επίσκεψη στο Χονγκ Κονγκ
Τον περασμένο Αύγουστο είχε επισκεφθεί το Χονγκ Κονγκ εν μέσω των μεγάλων διαδηλώσεων υπέρ της Δημοκρατίας στην περιοχή. Τα βίντεο του, τότε, προκάλεσαν την αντίδραση των κινεζικών αρχών οι οποίες αρχικά τον ανακάλεσαν στην Κίνα και στη συνέχεια τον ανέκριναν επανειλλημένως για τη δράση του στο Χονγκ Κονγκ. Το επόμενο βήμα, μάλιστα, ήταν να του κλείσουν τους λογαριασμούς του στα social media.
Η ποινή αυτή δεν πτόησε τον 34χρονο ο οποίος τον Οκτώβριο επανήλθε στα κοινωνικά δίκτυα και το YouTube. «Πρέπει να επιμείνω γιατί αυτό είναι το σωστό ανεξάρτητα από την πίεση και τα εμπόδια που συναντώ» δήλωνε τότε. «Τι δημοσιογράφος είμαι αν δεν τρέξω στην πρώτη γραμμή όταν υπάρχει καταστροφή;» αναρωτιόταν στο πρώτο του βίντεο από την Ουχάν.
Το συγκινητικό βίντεο από την Ουχάν
Τότε υποσχόταν, μάλιστα, «δεν θα ξεκινήσω ή θα διασπείρω φήμες, δεν θα προκαλέσω πανικό ούτε και θα συγκαλύψω την αλήθεια».
Στις 30 Ιανουαρίου και αφού είχε συμπληρώσει έξι 24ωρα στην Ουχάν – έχοντας παράλληλα αντιληφθεί και την πίεση των κινεζικών αρχών – έλεγε σε ένα βίντεο μέσα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του: «Φοβάμαι, έχω μπροστά μου τον ιό και πίσω μου τις κινεζικές αρχές ασφαλείας». «Θα συνεχίσω, όμως, για όσο είμαι ζωντανός να στέλνω ειδήσεις από αυτή την πόλη. Γιατί θα πρέπει να φοβάμαι Κομμουνιστικό Κόμμα;» πρόσθετε.
Στο ίδιο βίντεο, μάλιστα, ο Τσεν κάνει αναφορά στη σύλληψη οχτώ ατόμων που τιμωρήθηκαν από την αστυνομία της Ουχάν για «διασπορά φημών» ενώ στην πραγματικότητα ήταν οχτώ επαγγελματίες υγείας – ανάμεσά τους πιστεύεται ότι ήταν και ο γιατρός-ήρωας – που προσπάθησαν να σημάνουν συναγερμό για τον κορωναϊό.