Γράφει ο Φρίξος Δρακοντίδης

Η Σιγκαπούρη, αυτή η νησιωτική χώρα νότια της Μαλαισίας με έκταση μόλις 725,1 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όντας η μικρότερη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, μετρά ήδη 24 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού. Μάλιστα από τα τελευταία έξι νέα κρούσματα, τα τέσσερα αφορούν μετάδοση σε τοπικό επίπεδο και συνδέονται με ένα κατάστημα πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής στο οποίο συχνάζουν κυρίως Κινέζοι τουρίστες. Τα δυο άλλα νέα κρούσματα, αφορούν σε κατοίκους της Σιγκαπούρης που απομακρύνθηκαν την περασμένη Πέμπτη από την κινεζική πόλη Γουχάν, επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ο συμπατριώτης μας, Γιάννης Σεμιτέκολο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Σιγκαπούρη, «τρέχοντας» την επιχείρηση του, ένα εστιατόριο με την επωνυμία Alati το οποίο προσφέρει μια σύγχρονη εκδοχή της ελληνικής κουζίνας, μίλησε στο protothema.gr για την κατάσταση που επικρατεί στη «πόλη των λιονταριών».

Στάθηκε κυρίως στην οργάνωση και τα αντανακλαστικά του κράτους απέναντι στην επιδημία, φέρνοντας ως παράδειγμα ένα βίντεο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο και που δείχνει τον στρατό της Σιγκαπούρης να συσκευάζει 5,2 εκατ ιατρικές μάσκες προστασίας προκειμένου να διανεμηθούν στους πολίτες.

«Εδω είμαστε στον πολιτισμό, δεν έχουμε σχέση με Κίνα» λέει ο Γιάννης Σεμιτέκολο. Και συνεχίζει: «Όλα βαίνουν καλώς, με την έννοια πως δεν έχουμε πανικούς. Όλοι φορούν μάσκες, στο μετρό και στους δρόμους, παντού. Η κυβέρνηση μοίρασε ήδη από τέσσερις μάσκες σε κάθε νοικοκυριό, όμως και πάλι δεν είναι αρκετές. Στα φαρμακεία υπάρχουν ελλείψεις και δεν βρίσκεις ούτε αντισηπτικά υγρά, ούτε για δείγμα. Αυτό είναι το μοναδικό πρόβλημα. Να φανταστείς ότι ούτε εγώ έχω καταφέρει να προμηθευτώ μάσκα και περιμένω να μου στείλουν μερικές από Ελλάδα».

Ο στρατός της Σιγκαπούρης καθώς συσκευάζει 5, 2 εκατ. μάσκες για να μοιραστούν στους κατοίκους της πόλης – κράτους:

Ο Έλληνας επιχειρηματίας επισημαίνει ότι στη Σιγκαπούρη, ο λαός αισθάνεται ασφάλεια. Ανησυχεί μεν, αλλά δεν φοβάται, τονίζει. «Πώς αισθάνεσαι στην Ελλάδα όταν συμβαίνει μια μεγάλη καταστροφή, μια φωτιά ή ένας σεισμός; Ε λοιπόν αισθάνεσαι το ακριβώς αντίθετο. Αισθάνεσαι ότι υπάρχει κράτος που μπορεί να σε προσέξει». Ο Γιάννης Σεμιτέκολο με μακρά πορεία στην δημοσιογραφία, κάποια στιγμή αισθάνθηκε πως έπρεπε να κάνει μια παράκαμψη στην επαγγελματική του πορεία. Και του βγήκε σε καλό. Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Πειραιά δημιούργησε το βραβευμένο μπαρ «Rockfellas Excelsior» και απο τον Οκτώβριο του 2017 η ζωή του μοιράζεται ανάμεσα σε δυο λιμάνια, αυτό του Πειραιά και της Σιγκαπούρης, καθώς βρέθηκε στο τιμόνι του Alati, ενός εστιατορίου που διαδίδει τα μυστικά της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας στη πόλη του feng shui και της ορχιδέας.

Ο Γιάννης Σεμιτέκολο μιλάει για την επιδημία του κορωνοϊου που χτύπησε τη Σιγκαπούρη με 24 επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι στιγμής

 

Για τον Γιάννη Σεμιτέκολο, «το κράτος της Σιγκαπούρης είναι αυτό που ένας Έλληνας μπορει να φανταστεί μόνο στα όνειρα του: Όργάνωση, προγραμματισμός, αξιοκρατεία, τα παντα στην υπηρεσια του πολίτη σε βαθμό εξωφρενικο στα δικά μας μάτια». «Επισης υπαρχουν νόμοι που τηρούν οι πάντες, και οταν λεμε οι παντες, εννοούμε οι πάντες» συμπληρώνει.

Το εστιατόριο Alati που βρίσκεται στην Amoy Street no 73, στην καρδιά του business district δίπλα στην Chinatown και έχει γύρω του εξαιρετικά εστιατόρια βραβευμένα με αστέρι Michelin σαν το «Noori» και μερικά από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου, είναι ένα από τα τρία με τέσσερα ελληνικά εστιατόρια της χώρας. Η κουζίνα του επικεντρώνεται στο εισαγόμενο από Ελλάδα ψάρι και το ψήσιμο του σε κρούστα αλατιού είναι μια από τις σπεσιαλιτέ του καταστήματος.

Το ελληνικό εστιατόριο Alati