Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον κορωνοϊό, με τα δημόσια νοσοκομεία να «πρωταγωνιστούν» πραγματοποιώντας ασκήσεις προσομοίωσης και ετοιμότητας.

Το πρωί της Τρίτης ολοκληρώθηκε η άσκηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ενώ αύριο θα διεξαχθεί αύριο στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο». Ανάλογες ασκήσεις θα γίνονται στα 13 νοσοκομεία αναφοράς στη χώρα.

Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια για την επιτυχή έκβαση άσκησης προσομοίωσης και ετοιμότητας, αναφορικά με την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού κορονοϊού 2019-nCoV, στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Αλεξανδρούπολης.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε στον πλήρη έλεγχο και επιχειρησιακό συντονισμό των προβλεπόμενων διαδικασιών, από τις δυνάμεις του ΕΚΑΒ, καθώς και την υποδοχή του από το νοσοκομείο αναφοράς.

Στην άσκηση προσομοίωσης αξιολογήθηκε η επιχειρησιακή λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα όλων των διαδικασιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, η εφαρμογή των κανόνων διακομιδής και υποδοχής ύποπτου περιστατικού κορονοϊού, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων δομών και υγειονομικών αρχών (Υπουργείο Υγείας, ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, ΕΟΔΥ, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΤΕΠ νοσοκομείου, Επιτροπή Λοιμώξεων νοσοκομείου).