*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη
Για έναν ιδιαίτερα μολυσματικό ιό που θα εξελιχθεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου σε πανδημία κάνουν λόγο οι ειδικοί σε μία προσπάθεια να προβλέψουν τις διαστάσεις που λαμβάνει παγκοσμίως ο κορωνοϊός.
Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 362 και τα κρούσματα τις 17 χιλιάδες.
Το θέμα δεν είναι αν θα υπάρξει πανδημία αλλά πόσο καταστροφική θα είναι, όπως επισημαίνει κορυφαίος Αμερικανός επιστήμονας.
«Το ερώτημα δεν είναι τόσο αν θα υπάρξει πανδημία, που θεωρείται πολύ πιθανό, αλλά πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν παγκοσμίως…Είναι πολύ, πολύ μεταδοτικός ο νέος ιός και είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται να γίνει πανδημία.Αλλά θα είναι καταστροφικός;Δεν γνωρίζω», υποστηρίζει στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο καθηγητής Αντόνι Φαούτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Ο κορωνοϊός «made in China» στιγματίζει την πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη με την διεθνή κοινότητα να την βάζει σε απομόνωση και να την κατηγορεί για αδράνεια σε ότι αφορά την σωστή διαχείριση της κρίσης.
Από την πλευρά τους, οι Κινέζοι πέφτουν θύματα ρατσισμού, καθώς πολλοί από αυτούς που βρίσκονται στην Ευρώπη,διαμαρτύρονται ότι αντιμετωπίζονται ως «πολίτες δεύτερης κατηγορίας».
Η Κίνα, σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να περιορίσει τη διασπορά του ιού και να ενισχύσει την οικονομία της, η οποία πλήττεται από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και την προσωρινή διακοπή των επιχειρήσεων, λαμβάνει νέα μέτρα. Απομονώνει τους ασθενείς σε νοσοκομεία που κτίζει σε χρόνο ρεκόρ ενώ επιστρατεύει drones τα οποία, είτε προειδοποιούν τους πολίτες να μένουν στα σπίτια τους και να φορούν χειρουργικές μάσκες είτε ψεκάζουν περιοχές που έχουν μολυνθεί με ειδικό υγρό.
Στις Φιλιππίνες καταγράφηκε το Σάββατο ο πρώτος θάνατος εκτός Κίνας, από τον κορωνοϊό αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την εξάπλωσή του.
Από την πλευρά της, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα απελαύνει τους αλλοδαπούς που έχουν προβληθεί από τον ιό, ενώ στο Χονγκ Κονγκ νοσηλευτές και γιατροί κατεβαίνουν σε απεργία ασκώντας πίεση στις αρχές να κλείσουν τα σύνορα με την Κίνα.
Στο μεταξύ, οι χώρες των G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων βιομηχανικά χωρών θα συζητήσουν σε τηλεδιάσκεψη την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός Υπουργός Υγείας, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε για το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Ο κορωνοϊός, με επίκεντρο το Ουχάν της Κίνας, έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε ολοένα περισσότερες χώρες, για το λόγο οι λοιμωξιολόγοι βρίσκονται επί ποδός.
Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός διαγνωσμένων περιστατικών ανησυχεί τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν μπορούν ακόμη να εκτιμήσουν πόσοι θάνατοι μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον. Μια πανδημία, δηλαδή μία επιδημία που εξαπλώνεται σε τουλάχιστον δύο ηπείρους του πλανήτη, μπορεί να έχει διεθνείς επιπτώσεις, παρά τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις εκτεταμένες καραντίνες, μέτρα που ήδη επιβάλλουν όλο και περισσότερες χώρες.
Ο νέος ιός «2019-nCoV», όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, όπως η κοινή γρίπη που είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, και όχι όπως ο θανατηφόρος ιός SARS που μεταδιδόταν πιο δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Την ίδια ώρα, γεννά ελπίδες η ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης ότι οι επιστήμονες του νοσοκομείου λοιμωδών νόσων της Ρώμης, απομόνωσαν τον γενετικό κώδικα του ιού.