Oι ΗΠΑ προκαλούν με τις ενέργειές τους πανικό και διασπείρουν τον φόβο έπειτα από το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού στην Κίνα αντί να προσφέρουν σημαντική βοήθεια, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που πρότεινε την μερική απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας της και η πρώτη που επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση στους ταξιδιώτες από την Κίνα, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Χουά Τσουνίνγκ. «Το μόνο που έκαναν (οι ΗΠΑ) είναι να προκαλέσουν και να διασπείρουν τον φόβο, το οποίο είναι ένα κακό παράδειγμα», είπε η Χουά στη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης του Τύπου και πρόσθεσε ότι η Κίνα ήλπιζε ότι οι χώρες θα έπαιρναν αποφάσεις και θα είχαν αντιδράσεις που θα ήταν λογικές, ψύχραιμες και βασισμένες σε επιστημονικά στοιχεία.
Το κινεζικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι οι χώρες θα πρέπει να ενεργήσουν από κοινού και όχι να εκμεταλλεύονται τις επικίνδυνες θέσεις άλλων χωρών. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε νωρίτερα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα στείλει επιπλέον αεροσκάφη στην Κίνα για να επαναπατρίσουν Αμερικανούς από την επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας την οποία προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Τα κρούσματα στις ΗΠΑ του 2019-nCoV είναι πλέον 11 μετά τον εντοπισμό τριών νέων, ενός στην κομητεία Σάντα Κλάρα και δύο στην κομητεία Σαν Μπενίτο.
Υπενθυμίζεται ότι πλέον τα θύματα της επιδημίας του φονικού ιού έχουν φτάσει τα 362, ενώ τα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούν τις 17.000.
Η Ρωσία μπορεί να απελαύνει αλλοδαπούς που έχουν προσβληθεί από τον ιό
Η Ρωσία μπορεί να απελαύνει τους ξένους πολίτες που διαγιγνώσκεται ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, σύμφωνα με το Interfax. Ο Μισούστιν πρότεινε επίσης να αναβληθεί το Ρωσικό Επενδυτικό Φόρουμ 2020 που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Σότσι στην Μαύρη Θάλασσα στις 12-14 Φεβρουαρίου. Τα πρώτα δύο κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη Ρωσία αναφέρθηκαν την Παρασκευή. Παράλληλα η τσεχική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει από τις 9 Φεβρουαρίου τις απευθείας πτήσεις ανάμεσα στην Τσεχική Δημοκρατία και την Κίνα λόγω του ξεσπάσματος του νέου κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Οι αρχές της Ρωσίας σχεδιάζουν να αρχίσουν να επαναπατρίζουν πολίτες της χώρας από την πόλη Ουχάν, εστία της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός στην κεντρική Κίνα, ενώ ανέστειλε τα δρομολόγια των επιβατικών τρένων από και προς τη χώρα, όπου ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε σε 361. Η κυβέρνηση της Ρωσίας, που μοιράζεται σύνορα μήκους 4.300 χιλιομέτρων με την Κίνα, κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα δύο κρούσματα του 2019-nCoV στην Τιουμέν, στη Σιβηρία, και στην Ζαμπαϊκάλσκι, στη ρωσική Άπω Ανατολή. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ασθενείς είναι Κινέζοι.
Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας θα αρχίσει σήμερα να απομακρύνει Ρώσους από την πόλη Ουχάν και την επαρχία της οποίας είναι πρωτεύουσα, τη Χουμπέι. Στην περιοχή βρίσκονται πάνω από 600 υπήκοοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τατιάνα Γκαλίκοβα. Η Μόσχα ήδη επέβαλε περιορισμούς στις απευθείας πτήσεις προς την Κίνα ενώ ο ρωσικός οργανισμός των σιδηροδρόμων ανέστειλε τα δρομολόγια επιβατικών συρμών από τα μεσάνυχτα.
Το τελευταίο τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Πεκίνο-Μόσχα μπήκε άδειο στη Ρωσία, καθώς ζητήθηκε από τους 136 επιβαίνοντες σε αυτό — όλοι τους ήταν Κινέζοι — να αποβιβαστούν στα σύνορα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik. Η ζήτηση για ιατρικές μάσκες αυξάνεται στα φαρμακεία και στα πολυκαταστήματα της Μόσχας, ανέφερε η εφημερίδα Βιένταμαστι. Κατά τόπους, υπάρχει ήδη έλλειψη. Στη Μόσχα, στο αεροδρόμιο Ντιαμαντένταβα, ένα από τα τρία διεθνή της ρωσικής πρωτεύουσας, οι υπάλληλοι στο γκισέ ελέγχου διαβατηρίων φόραγαν μάσκες και γάντια χθες το απόγευμα, διαπίστωσε αυτόπτης μάρτυρας που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Απεργία στα νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ με αίτημα το κλείσιμο των συνόρων με την ηπειρωτική Κίνα
Εκατοντάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ πραγματοποιούν σήμερα απεργία με αίτημα να κλείσουν εντελώς τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού. Δεκαπέντε κρούσματα μόλυνσης από τον νέο ιό επιβεβαιώθηκαν σήμερα στο Χονγκ Κονγκ, πολλά από τα οποία προέρχονταν από την Κίνα, όπου ο ιός έχει προκαλέσει τον θάνατο 361 ανθρώπων. Η κινητοποίηση αυτή, την οποία πραγματοποιεί το μη αναγκαίο ιατρικό προσωπικό, πραγματοποιείται την ώρα που η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, η οποία είναι πιστή στο Πεκίνο, αρνείται να κλείσει τελείως τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα. Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ κρίνουν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν μεροληπτικό και επιζήμιο για την οικονομία και αντίθετο με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ έκλεισε ωστόσο κάποια μεθοριακά περάσματα με την ηπειρωτική Κίνα και ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε κατά περίπου 50% την περασμένη εβδομάδα. Ο πληθυσμός του Χονγκ Κονγκ επλήγη βαθειά από την επιδημία SARS (Οξέος Σοβαρού Αναπνευστικού Συνδρόμου), η οποία είχε προκαλέσει τον θάνατο 299 ανθρώπων στην περιοχή αυτή το 2003. Το Πεκίνο είχε τότε καθυστερήσει να σημάνει συναγερμό. Χιλιάδες μέλη της Ένωσης Υπαλλήλων της Νοσοκομειακής Διοίκησης (HAEA), μια νέα συνδικαλιστική συνομοσπονδία, ψήφισαν το Σάββατο υπέρ της κινητοποίησης αυτής. Αυτοί που απεργούν σήμερα δεν είναι μέλη του προσωπικού που καλύπτει τις βασικές υποχρεώσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Η συνομοσπονδία ανακοίνωσε ωστόσο ότι αύριο κι άλλα μέλη του προσωπικού, κυρίως γιατροί και νοσηλευτές, θα μετάσχουν στην κινητοποίηση αυτή αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Σήμερα το πρωί απεργοί βρίσκονταν μπροστά από διάφορα νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ και διένειμαν λευκές κορδέλες στους συναδέλφους τους καλώντας τους να μετάσχουν και αυτοί στην κινητοποίησή τους. «Αν δεν κλείσουν τελείως τα σύνορα, δεν θα υπάρχει αρκετό προσωπικό, προστατευτικός εξοπλισμός ή δωμάτια απομόνωσης για να καταπολεμήσουμε την επιδημία», εξήγησε σε δημοσιογράφους η Ουίνι Γιου, πρόεδρος της HAEA, η οποία έχει περίπου 9.000 μέλη. Οι συνομιλίες με την κυβέρνηση διεκόπησαν χθες Κυριακή όταν το συνδικάτο αυτό γνωστοποίησε ότι η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ αποφάσισε να μην παρευρεθεί η ίδια στις διαπραγματεύσεις. Η διοίκηση των νοσοκομείων, στην οποία απασχολούνται περίπου 75.000 άνθρωποι, ανακοίνωσε ότι κατανοεί το αίτημα αυτό των απεργών που αποσκοπεί στην μείωση του κινδύνου για την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στο Χονγκ Κονγκ, αλλά αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση, η οποία θα είναι επιζήμια για τους ασθενείς. Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ κάλεσε εξάλλου αυτούς που μετέχουν στην κινητοποίηση «να επανεξετάσουν την απόφασή τους, να συνεχίσουν να προστατεύουν το Χονγκ Κονγκ με επαγγελματισμό ώστε να κερδίσουν μαζί την μάχη κατά της ασθένειας».