Οι ελλείψεις βασικών ογκολογικών σκευασμάτων βρίσκονται για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο, αποδεικνύοντας ότι η πρόσβαση στη θεραπεία για τους Έλληνες ασθενείς αποτελεί μια από τις πιο μεγάλες μάχες που πρέπει να δώσουν εντός του συστήματος υγείας εκ παραλλήλου με τον προσωπικό τους αγώνα κατά της νόσου. Οι καταγγελίες που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) είναι πολλές και αναδεικνύουν το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, οι ελλείψεις βασικών αντινεοπλασματικών φαρμάκων έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση, και σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και την ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Επίσης, οι εκπρόσωποι της ΕΛΛΟΚ περιγράφουν και το βαρύ κλίμα που επικρατεί στον χώρο των νοσοκομείων, δεδομένου ότι ασθενείς και γιατροί βρίσκονται σε απόγνωση λόγω ελλείψεων φαρμάκων που είναι απαραίτητα και τα οποία προμηθεύονται από τα φαρμακεία.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, ήδη από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου, έχει αποστείλει επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας (και από τότε έχει επανέλθει αρκετές φορές) με την οποία, ενημερώνει για το πρόβλημα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή ένταση του φαινομένου των ελλείψεων, φθηνών βασικών φαρμάκων. Παράλληλα υπήρξαν επανειλημμένες επαφές με τον ΙΦΕΤ προκειμένου να λάβει απαντήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος με συγκεκριμένα βασικά φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα.

Σημειώνεται πως ως Βασικά Φάρμακα ορίζονται τα φάρμακα τα οποία ικανοποιούν κατά προτεραιότητα τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης του πληθυσμού. Πρόκειται για φάρμακα τα οποία πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα σε ικανοποιητικές ποσότητες και σε γενικά σε τιμές στις οποίες μπορούν να τα προμηθευθούν οι ασθενείς.

«Δεδομένου ότι πολλά από τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται σε θεραπείες περισσότερων της μιας μορφών καρκίνου, καθίσταται αδύνατη η εκτέλεση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, ακόμη και αν υπάρχουν στο φαρμακείο του νοσοκομείου τα άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα σχημάτων χημειοθεραπείας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο αρμόδιος φορέας ΙΦΕΤ σε συνεργασία με τον ΕΟΦ, φροντίζει για την προμήθεια και ύπαρξη επάρκειας των φαρμάκων αυτών, αλλά και τη δημιουργία αποθέματος ασφαλείας για τις περιπτώσεις ανωμαλιών στην παραγωγή ή την συνεργασία με τον προμηθευτή» τονίζει η ΕΛΛΟΚ.

Διαβεβαιώσεις χωρίς αντίκρισμα

Ωστόσο, η Ομοσπονδία υποστηρίζει πως παρά τις διαβεβαιώσεις που λαμβάνει από τους υπεύθυνους, η κατάσταση δεν ομαλοποιείται καθώς νέες καταγγελίες φθάνουν στον φορέα συνεχώς από διάφορα μέρη της χώρας. Πχ από τη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, όπου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτόλογες μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης φθηνού βασικού φαρμάκου, ή την Κρήτη όπου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου οι γιατροί αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη χορήγηση των προβλεπόμενων θεραπειών.

Επιπλέον, προβλήματα καταγράφονται και στην προμήθεια φαρμάκων που συνταγογραφούνται και τα οποία προμηθεύονται οι ασθενείς από τα φαρμακεία. «Όλοι μας υποστηρίξαμε με θέρμη και επικροτήσαμε την απόφαση του Υπουργού Υγείας σχετικά με την μη αύξηση των τιμών των φαρμάκων και τη μείωση πολλών από αυτών για το 2020, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλιστεί η επάρκεια σκευασμάτων στα φαρμακεία της χώρας. Δυστυχώς όμως και σε αυτό τον τομέα το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονται φαινόμενα δυσλειτουργίας» αναφέρει η Ομοσπονδία και ζητεί απαντήσεις από το υπουργείο Υγείας, για λογαριασμό των ασθενών που ταλαιπωρούνται και ενδεχομένως μένουν χωρίς θεραπεία, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εξέλιξη της υγείας τους, σε μια σειρά από ερωτήματα.

Τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα

• Γιατί ένα γνωστό και εν πολλοίς διαχρονικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στρατηγικά, αλλά μόνο πυροσβεστικά όταν η κατάσταση φθάσει στο απροχώρητο;

• Γιατί ο ΙΦΕΤ δεν διατηρεί απόθεμα ασφαλείας σε βασικά φάρμακα, όπως εκ του νόμου υποχρεούται;

• Τη στιγμή που το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να εξασφαλίσει υψηλού κόστους καινοτόμες θεραπείες για τους ογκολογικούς ασθενείς, γιατί μένει εκτεθειμένο με ελλείψεις φθηνών βασικών φαρμάκων;

• Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν και ποιοι κανόνες να θεσπιστούν για να σταματήσει η “τεχνητή έλλειψη” και να μη δημιουργούν πρόβλημα οι παράλληλες εξαγωγές;

Καταλήγοντας η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου αναφέρει πως παρακολουθεί το θέμα συνεχώς και καλεί το Υπουργείο Υγείας να προβεί στις ανάλογες ενέργειες προκειμένου να επέλθει και πάλι η ομαλοποίηση της διάθεσης φαρμάκων.