Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μετάλλαξης του κοροναϊού που μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει το θάνατο 9 ανθρώπων εξέφρασε ο αναπληρωτής διευθυντής της εθνικής υγειονομικής επιτροπής της Κίνας ανακοινώνοντας νέα περιοριστικά μέτρα.

«Ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης» είπε χαρακτηριστικά ο Λι Μπιν.

Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές η μάχη κατά του φονικού κοροναϊού βρίσκεται «στο κρισιμότερο στάδιο».

Αυτό που παραμένει άγνωστο ακόμα για τις κινεζικές αρχές είναι η ακριβής πηγή του κοροναϊού με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να αναφέρουν ως πηγή μια αγορά θαλασσινών στην οποία γινόταν «παράνομο εμπόριο άγριων ζώων».

Ο Κινέζος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι που πιστεύεται ότι έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένους ανθρώπους ανέρχονται σε 2.197 χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει κάποιος «σούπερ ασθενής», ένα πρόσωπο, δηλαδή, που να έχει μεταδώσει τον ιό σε περισσότερους από 10 ανθρώπους.

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος της πόλης Βουχάν από την οποία φαίνεται ότι ξεκίνησε ο κοροναϊός κάλεσε τους δημότες να μην κάνουν ταξίδια και τους πιθανούς επισκέπτες να μην φτάσουν στην πόλη του.

Η μεγαλύτερη ανησυχία των κινεζικών αρχών είναι η 25η Ιανουαρίου, η ημέρα, δηλαδή, στην οποία θα εορταστεί η κινεζική πρωτοχρονιά και κατά την οποία αναμένεται εκατομμύρια άνθρωποι να μετακινηθούν μέσα και έξω από την Κίνα.

Η εξάπλωση του ιού γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ήδη έχουν εμφανιστεί κρούσματα σε Ηνωμένες Πολιτείες, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Μακάο και Ιαπωνία, γεγονός που προκαλεί τεράστια ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα.

Αντίθετα στην Αυστραλία ανακοινώθηκε ότι ο άνδρας που έχει τεθεί σε καραντίνα στο σπίτι του στο Μπρίσμπεϊν δεν είναι φορέας του νέου κινέζικου κοροναϊού, όπως έδειξαν οι εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε καθώς αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα και είχε επιστρέψει πρόσφατα από τη Βουχάν,

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεδριάζει εκτάκτως, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση και να αποφασίσει αν θα επιβληθούν μέτρα, τα οποία μπορούν να φτάσουν ακόμη και στην καραντίνα της περιοχής που εκδηλώθηκε ο ιός, ή ακόμα και της μεγάλης ασιατικής χώρας.