Κερδοφόρο αλλά με πρόβλημα ρευστότητας λόγω χρεών του ΕΟΠΥΥ χαρακτήρισε το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης ο γενικός διευθυντής του νοσηλευτικού ιδρύματος, Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης, στη διάρκεια εκδήλωσης για την κοπή της βασιλόπιτας.

Αναφερόμενος στα οικονομικά του νοσοκομείου, ο κ. Εμμανουηλίδης τόνισε ότι το 2018 τα έσοδά του ανήλθαν σε 150 εκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 2,96% σε σύγκριση με το 2017, ενώ τα έξοδα ανήλθαν σε περίπου 107 εκατομμύρια και ήταν αυξημένα κατά 5,49% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Την αύξηση των εξόδων κατά το 2018 την απέδωσε στην αύξηση του αριθμού των ασθενών, των φαρμάκων υψηλού κόστους και του αριθμού των εργαζομένων, καθώς και στη μη ορθολογική αποζημίωση μέσω των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι ενώ το νοσοκομείο μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες και να παραμένει κερδοφόρο, η ρευστότητά του επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ, το χρέος του οποίου ανέρχεται σε περίπου 321.745.000 ευρώ.

«Η πραγματικότητα αυτή δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του, το αναγκάζει να φέρεται αφερέγγυα στους προμηθευτές του και να αυξάνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Προσδοκούμε καλύτερη συνεννόηση με την νέα ηγεσία του ΕΟΠΥΥ» πρόσθεσε ο κ. Εμμανουηλίδης.

Στο «Παπαγεωργίου» λειτουργούν 30 τμήματα και κλινικές, με συνολικό αριθμό 746 ανεπτυγμένων κλινών, 10 εργαστήρια, εννέα διατομεακά τμήματα, 224 εξωτερικά ιατρεία, 23 χειρουργικές αίθουσες και 460 σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα.

Όπως ανέφερε ο κ. Εμμανουηλίδης, σε σύγκριση με το 2017, το 2018 αυξήθηκε ο αριθμός νοσηλευθέντων κατά 5.395(7,21%), οι επισκέψεις των εξωτερικών ιατρείων κατά 10.909 (5,5%), οι επισκέψεις των επειγόντων περιστατικών κατά 4.139 (4,15%) και των απογευματινών ιατρείων κατά 1306 (4,45%).

Επίσης αυξήθηκαν οι χειρουργικές επεμβάσεις κατά 566 (2,8), ενώ μειώθηκε η μέση διάρκεια νοσηλείας (-6,71%). Στα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν πέρυσι 412.920 απεικονιστικές, 3.676 επεμβατικές – διαγνωστικές, 2.771.451 βιοπαθολογικές και 120.029 λοιπές εξετάσεις.

Αυξήθηκε κατά 77 άτομα το προσωπικό
Αναφερόμενος στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού του νοσοκομείου, ο κ. Εμμανουηλίδης είπε ότι για πρώτη μετά από αρκετά χρόνια σημειώθηκε αύξηση του προσωπικού κατά 77 εργαζόμενους και σήμερα ο αριθμός τους ανέρχεται σε 1.670.

«Τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει να μιλάμε για περικοπές και αποχωρίσεις. Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να μιλούμε για προσλήψεις. Σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνισμός για την κάλυψη 99 θέσεων νοσηλευτικού και λοιπού τακτικού προσωπικού. Ένας σημαντικός αριθμός (52) έχει αναλάβει ήδη υπηρεσία και ευελπιστούμε μέχρι το τέλους του τρέχοντος τριμήνου να έχουν καλυφθεί και οι 99 θέσεις» ανέφερε ο κ. Εμμανουηλίδης.

Ο γενικός διευθυντής του «Παπαγεωργίου» χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την αλλαγή του τρόπου πρόσληψης του νοσηλευτικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού.

«Για πρώτη φορά το νοσοκομείο έχει την ευκαιρία με ταχύτατες διαδικασίες να καλύψει τις ελλείψεις του σε ανθρώπινο δυναμικό. Με αυτόν τον τρόπο στο νοσοκομείο ανέλαβαν επιπρόσθετα 68 άτομα υπηρεσία. Θετικό είναι και το ισοζύγιο προσλήψεων στους ιατρούς, με οκτώ νέες προσλήψεις που προέρχονται όμως από παλιές προκηρύξεις. Οι νέες έχουν καθυστερήσει σημαντικά. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αδυναμία συγκρότησης των συμβουλίων κρίσης, εξαιτίας του ιδιαίτερου καθεστώτος που διέπει το νοσοκομείο μας. Μετά από πρόταση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και του υπουργείου Υγείας για τροποποίηση του νόμου, με την οποία συμφωνούμε απόλυτα, ευελπιστούμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες» σημείωσε ο κ. Εμμανουηλίδης.

«Οι προσλήψεις αυτές επιτρέπουν την ενδυνάμωση του προσωπικού στις υπάρχουσες κλινικές και τη στελέχωση και ανάπτυξη νέων – πνευμονολογική, αιματολογική κλινική, βραχεία νοσηλεία», πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου.

Ο κ. Εμμανουηλίδης αναφέρθηκε επίσης και στην ικανοποίηση των πολιτών από τις υπηρεσίες του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», αναφέροντας ότι το νοσοκομείο έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στην προτίμηση των Ελλήνων και όχι μόνο ασθενών, πράγμα που αποτυπώνεται και στα ερωτηματολόγια ικανοποίησης επισκεπτών, οι οποίοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%.

Επετειακές εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια του «Παπαγεωργίου»
Στη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας ο πρόεδρος του «Παπαγεωργίου», Βασίλης Παπάς, επισήμανε ότι το Νοσοκομείο θεωρείται σήμερα ως κορυφαίο στον ελλαδικό χώρο χάρη στους εργαζόμενους του και στην μεταξύ τους συνεργασία.

Μνημόνευσε την προσφορά των δωρητών του νοσοκομείου, αδελφών Νίκου και Λεωνίδα Παπαγεωργίου και επισήμανε ότι με βάση την εμπειρία για τα 20 χρόνια της λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος θα προγραμματιστούν τα επόμενα βήματα τα οποία θα το καταστήσουν εφάμιλλο των καλύτερων νοσοκομείων της Ευρώπης δικαιώνοντας το αρχικό όραμα των δωρητών του.

Πρόσθεσε ακόμη ότι για τον εορτασμό των 20 χρόνων λειτουργίας του Νοσοκομείου προγραμματίζονται επετειακές εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και βράβευση εργαζομένων του νοσοκομείου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ