Παγκόσμιο πρόβλημα, με αυξανόμενη τάση τα τελευταία χρόνια, αποτελεί ο πρόωρος τοκετός δηλαδή η γέννηση πριν τη συμπλήρωση της 37ης εβδομάδας. Ο πρόωρος τοκετός είναι η κυριότερη αιτία θανάτου παιδιών κάτω των πέντε ετών, αλλά και σημαντική αιτία μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας.
Η συντριπτική πλειονότητα των πρόωρων νεογνών νοσηλεύεται για μεγάλο διάστημα στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ένα στα 10 παιδιά παγκοσμίως γεννιέται πρόωρα, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο και φτάνει το 12%.
Στη χώρα μας την τελευταία τριετία υπολογίζεται ότι γεννήθηκαν πρόωρα περισσότερα από 32.000 παιδιά. Παρότι η τεκνοποίηση σε μεγαλύτερες ηλικίες αυξάνει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού τα ακριβή αίτιά του είναι άγνωστα.
Τα παραπάνω επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας,αναπληρωτής καθηγητής Νεογνολογίας ΑΠΘ Γεώργιος Μητσιάκος με αφορμή επιστημονική διημερίδα «Σύγχρονες απόψεις στην Νεογνολογία» που θα πραγματοποιηθεί 30/11-1/12 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα. Στη διάρκεια της διημερίδας θα παρουσιαστούν από νεογνολόγους, παιδίατρους και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων με τους οποίους οι νεογνολόγοι, όλες οι νεότερες εξελίξεις στην Νεογνολογία.
«Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν καταγράφεται η νεογνική νοσηρότητα, το πόσα πρόωρα νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και για ποιο πρόβλημα. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μία κοινή βάση δεδομένων για όλα τα νοσοκομεία, ώστε να προσδιοριστεί το μέγεθος του προβλήματος για να αντιμετωπιστεί. Οι σοβαρές επιπτώσεις της προωρότητας στο νεογνό μπορεί να είναι θάνατος, υποθερμία, σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, μεταβολικές διαταραχές, νεκρωτική εντεροκολίτιδα, σηψαιμία, αμφιβλητροειδοπάθεια της προωρότητας, ενδοκοιλιακή αιμορραγία, νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Ένα νεογνό που γεννιέται πολύ πρόωρα έχει ανάγκη παρακολούθησης για πολύ μεγαλύτερο διάστημα αφού βγεί απο την ΜΕΝΝ καθώς είναι πιο ευάλωτο στα διάφορα νοσήματα. Με πρωτοβουλία των ΜΕΝΝ αυτά τα παιδιά παρακολουθούνται μέχρι να γίνουν δύο ετών, αλλά θα πρέπει να παρακολουθούνται μέχρι την σχολική ηλικία» επισήμανε ο κ. Μητσιάκος.
Παρά τις τεράστιες προσπάθειες της μαιευτικής δεν έχει μειωθεί το ποσοστό των πρόωρων τοκετών και γι’ αυτό το λόγο τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται παγκοσμίως μια σειρά μελετών για να αντιμετωπιστεί αυτό το μαιευτικό «σύνδρομο» και να μειωθούν τα ποσοστά του πρόωρου τοκετού.
Η διημερίδα για τις σύγχρονες απόψεις στη Νεογνολογία
«Η ενημέρωση των νεογνολόγων, των παιδιάτρων και των γιατρών άλλων ειδικοτήτων, που συνεργάζονται με νεογνολόγους για τις τελευταίες εξελίξεις σε σημαντικά θέματα που αφορούν τα νεογνά και τα βρέφη και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους, που είναι πολύ χρήσιμη στην κλινική πράξη, αποτελούν τους στόχους της διημερίδας, με θέμα: Σύγχρονες απόψεις στην Νεογνολογία» σημειώνει ο κ. Μητσιάκος.
Κεντρικό θέμα της πρώτης ημέρας της διημερίδας (Σάββατο) θα είναι η διατροφή του νεογνού στη διάρκεια της νοσηλείας του στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και μετά την έξοδό του, ενώ την δεύτερη ημέρα (Κυριακή) θα αναπτυχθούν ποικίλα θέματα, όπως το μικροβίωμα και ο ρόλος του στην υγεία, σύγχρονες απόψεις για τα νεογνά υψηλού κινδύνου από την ενδομήτρια ζωή και τη νοσηλεία τους στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, καθώς και πρακτικά θέματα στη Νεογνολογία και τη μακροχρόνια παρακολούθηση των πρόωρων νεογνών.
Στο πλαίσιο της διημερίδας το απόγευμα του Σαββάτου (17.30-19.00) θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στη 17η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας. Στην εκδήλωση αυτή θα δοθεί διάλεξη, με θέμα Origins of neonatal Care (Σταθμοί στην εξέλιξη της Νεογνολογίας) από την διεθνούς κύρους και πρωτοπόρο καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Δεληβοριά-Παπαδοπούλου και θα ακολουθήσει η «Αφήγηση ενός παιδιού που γεννήθηκε πρόωρα» που σήμερα γράφει για την «μεγάλη του περιπέτεια» στο ξεκίνημα της ζωής. Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσικό αφιέρωμα στην έντεχνη ελληνική μουσική, με τους Σωτήρη Μπαλλά (ερμηνευτή – δημιουργό) και την Μέλπω Αλεξανδροπούλου (ηθοποιό).