Η πνευμονία ευθύνεται για τον θάνατο περισσότερων από 800.000 παιδιών κάτω των 5 ετών πέρυσι –ένα παιδί κάθε 39 δευτερόλεπτα-, παρότι πρόκειται για μια ιάσιμη ασθένεια, η οποία συνήθως μπορεί να προληφθεί, προειδοποίησαν σήμερα έξι οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Unicef.
Σε έκθεσή τους, στην οποία χαρακτήρισαν την πνευμονία «ξεχασμένη επιδημία», η Unicef, η Save the Children και ακόμη τέσσερις οργανώσεις που ασχολούνται με τα παιδιά κάλεσαν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να αυξήσουν τις επενδύσεις σε εμβόλια προκειμένου να προληφθεί η ασθένεια και σε ιατρικές υπηρεσίες και προσωπικό προκειμένου να αντιμετωπιστεί.
«Η πνευμονία κόστισε τη ζωή σε περισσότερα από 800.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πέρυσι, δηλαδή ένα παιδί κάθε 39 δευτερόλεπτα», προειδοποίησαν.
«Οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν παιδιά κάτω των 2 ετών, από τα οποία σχεδόν τα 153.000 βρίσκονται στον πρώτο μήνα της ζωής τους», τόνισαν.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πνευμονία ευθύνεται για το 15% όλων των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως.
«Πρόκειται για μια ξεχασμένη παγκόσμια επιδημία, η οποία απαιτεί άμεση, διεθνή απάντηση. Εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν λόγω έλλειψης εμβολίων, αντιβιοτικών και θεραπείας με οξυγόνο», κατήγγειλε ο Kevin Watkins της Save the Children.
Σύμφωνα με τις οργανώσεις που συνέταξαν την έρευνα αυτή, περισσότεροι από τους μισούς θανάτους παιδιών εξαιτίας της πνευμονίας καταγράφονται σε πέντε χώρες: τη Νιγηρία, την Ινδία, το Πακιστάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Αιθιοπία.