Διευκρινίσεις δίδει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σχετικά με την επάρκεια των αντιγριπικών εμβολίων, μετά από δημοσιεύματα περί «ανεπάρκειας» ή «μη διαθεσιμότητας» εμβολίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, η ποσότητα των αντιγριπικών εμβολίων που έχει ήδη διατεθεί στη χώρα ανέρχεται σε 1,5 εκατ. δόσεις ενώ μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα είναι διαθέσιμες ακόμη 1,1 εκατ. δόσεις, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί για την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο.

Υπενθυμίζει ακόμη ο ΕΟΦ στους επαγγελματίες υγείας και τους πολίτες την οδηγία του υπουργείου Υγείας (από 20/12/2018) βάσει της οποίας συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά και εκτελούνται οι συνταγές για τα αντιγριπικά εμβόλια με την εμπορική τους ονομασία ( VAXIGRIP TETRA, FLUARIX TETRA και INFLUVAC TETRA). Η οδηγία επιτρέπει για τη διευκόλυνση των πολιτών που χρειάζεται να λάβουν το αντιγριπικό εμβόλιο, την ανταλλαξιμότητα των εμβολίων κατά τη συνταγογράφησή τους. Δεν είναι δηλαδή δεσμευτική η εμπορική ονομασία της συνταγής, μπορεί ο ασφαλισμένος να λάβει το εμβόλιο που είναι διαθέσιμο.

«Η όποια παραπληροφόρηση περί «ανεπάρκειας» ή «μη διαθεσιμότητας» των εμβολίων δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις με κίνδυνο να οδηγηθούμε στην καθυστέρηση του εμβολιασμού, και δη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ.

Ομαλή η διάθεση των εμβολίων λένε οι φαρμακοποιοί Θεσσαλονίκης

Με ταχύ ρυθμό διατίθενται τα αντιγριπικά εμβόλια στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο της πόλης. Διατέθηκαν από τις αρχές Οκτωβρίου περίπου 100.000 εμβόλια, αλλά αναμένεται η δεύτερη παρτίδα, από τις τέσσερις συνολικά, την ερχόμενη εβδομάδα. «Οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν και να ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν εμβόλιο. Προλαβαίνουν να εμβολιαστούν, καθώς η εμβολιαστική περίοδος διαρκεί ως το τέλος Νοεμβρίου», τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), κ. Διονύσιος Ευγενίδης.

Έξαρση της γρίπης αναμένεται συνήθως μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου. Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, τα εμβόλια είναι τριών ειδών, έχουν ένδειξη για ενήλικες και παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω και για τις ομάδες υψηλού κινδύνου αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Οι πολίτες, κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας, δεν πρέπει να αμελούν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο χρειάζεται περίπου 15 ημέρες για να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό.