Από κάποια ρευματική-μυοσκελετική πάθηση πάσχει το 26% του πληθυσμού στην Ελλάδα, υπενθυμίζει η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας (12 Οκτωβρίου).
Οι Ρευματικές-Μυοσκελετικές Παθήσεις είναι περισσότερες από 200 και πλήττουν άτομα όλων των ηλικιών (ακόμα και παιδιά) και των δύο φύλων. Υπολογίζεται ότι προσβάλλεται το 1/4 του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα άτομα με Ρευματικές-Μυοσκελετικές Παθήσεις ανέρχονται σε 120.000.000 ενώ στην Ελλάδα έχει υπολογισθεί ότι το 26% του πληθυσμού πάσχει από κάποια Ρευματική-Μυοσκελετική Πάθηση.
Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης (οστεοαρθρίτιδα), οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα) και τα συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σκληρόδερμα, Σ. Sjögren, αγγειίτιδες, μυοσίτιδες κ.λπ.). Η αρθρίτιδα αποτελεί μια από τις συχνότερες εκδηλώσεις των Ρευματικών-Μυοσκελετικών Παθήσεων. Με τον όρο αρθρίτιδα εννοούμε την φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, οίδημα («πρήξιμο») δυσκαμψία και περιορισμό της κινητικότητας σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις.
Οι Ρευματικές-Μυοσκελετικές Παθήσεις αποτελούν τη συχνότερη αιτία αναρρωτικών αδειών και πρόωρης συνταξιοδότησης λόγω σωματικής αναπηρίας, ενώ συμβάλλουν σημαντικά στην απώλεια της παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας.
Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) ως Επίσημο Μέλος της Πανευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR) υποστηρίζει την Πανευρωπαϊκή Καμπάνια «Ώρα για Δουλειά» (Time2Work) που αποτελεί μέρος της γενικότερης ενημερωτικής εκστρατείας «Μην αργείς! Ενημερώσου τώρα» (Don’t Delay, Connect Today) της EULAR που βρίσκεται σε εξέλιξη και στοχεύει στην ανάδειξη της σημασίας της έγκαιρης διάγνωσης των Ρευματικών-Μυοσκελετικών Παθήσεων.
Στόχος είναι η ενημέρωση των ασθενών, η έγκαιρη εξέτασή τους και έναρξη αποτελεσματικής θεραπείας από τον ειδικό ιατρό (Ρευματολόγο) σε συνεργασία με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων και εκπαιδευμένων επαγγελματιών υγείας. Η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή στοχεύει στην πρόληψη της αναπηρίας και των μόνιμων βλαβών που οι παθήσεις αυτές μπορεί να επιφέρουν, ώστε να επιτευχθεί η παραμονή ή επιστροφή των ασθενών στην εργασία τους.
Παρότι είναι πλέον γνωστό ότι η πρώιμη διάγνωση, η έγκαιρη παραπομπή σε Ρευματολόγο και η έναρξη της κατάλληλης θεραπείας βελτιώνουν την έκβαση, την ποιότητα ζωής και την ικανότητα για εργασία, στην πράξη η διάγνωση συχνά καθυστερεί ή δεν επιτυγχάνεται ποτέ.