Την πρόθεση της κυβέρνησης για την απόλυτη στήριξη της ευαίσθητης κοινωνικής αποστολής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) ανεξάρτητα από τις διοικητικές αλλαγές που δρομολογούνται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) επανέλαβε ο υπουργός Υγείας στο ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, κατά τη συνάντησή τους την Παρασκευή στο υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ δεν πείστηκαν και επέμειναν στη σύνδεση του σκοπού που επιτελεί το Κέντρο με τη διατήρηση του αυτοδιοίκητου, ενώ ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να τον ενημερώσουν και να του εξηγήσουν τι συνέπειες έχει η ΠΝΠ.

Υπενθυμίζεται πως με την ΠΝΠ που δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα, το 11μελές ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από 11μελές και εκλεγόμενο από τη Γενική Συνέλευση, γίνεται 7μελές και με τοποθέτηση από τον υπουργό Υγείας, ωστόσο αλλάζει ο ρόλος της Γενικής Συνέλευσης η οποία αποτελεί το κεντρικό όργανο λήψης αποφάσεων και χάραξης στρατηγικής.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στους εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ εξήρε τη σημαντική και ευαίσθητη κοινωνική αποστολή του ΚΕΘΕΑ, διευκρινίζοντας πως θα συνεχίσει να είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας από όπου θα λαμβάνει την ετήσια επιχορήγηση των 20 εκ. ευρώ.

«Η αλλαγή στον τρόπο ορισμού του ΔΣ δεν θα επηρεάσει καθόλου τον σκοπό, την αποστολή, τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του οργανισμού, καθώς είναι σαφές ότι η διοίκηση δεν παρεμβαίνει σε θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση του επιστημονικού του ρόλου» εξήγησε ο κ. Κικίλιας. Τούς διαβεβαίωσε δε ότι «το νέο ΔΣ θα έχει την πολυφωνία που απαιτείται και τα μέλη του θα έχουν την εμπειρία που χρειάζεται, ώστε να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση, η πολύ σημαντική κοινωνική δράση του ΚΕΘΕΑ».

Η απάντηση του ΚΕΘΕΑ

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ εμφανίστηκαν απολύτως αρνητικοί στις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής, στην ΕΣΗΕΑ, χαρακτήρισαν την ΠΝΠ «ευθεία βολή στα προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης που προσφέρουν ποιοτική δημόσια δωρεάν απεξάρτηση χωρίς διακρίσεις».

Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, κ. Γιώργος Μπαρδάνης, ανέφερε πως «το θεραπευτικό μοντέλο και το μοντέλο διοίκησης του ΚΕΘΕΑ είναι αξεδιάλυτα συνυφασμένα. Βασίζονται στην ενεργητική συμμετοχή των μελών σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες του Οργανισμού, με κορυφαία έκφραση την εκλογή του εθελοντικού και άμισθου Διοικητικού Συμβουλίου». Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του Κέντρου, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η αλλαγή στον τρόπο διοίκησης θα πλήξει ανεπανόρθωτα τη θεραπευτική αποτελεσματικότατα του ΚΕΘΕΑ, γι αυτό μάλιστα ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να παρέμβει και να δώσει λύση στο θέμα. «Θα είναι μεγάλο ατόπημα αν δεν μας δει ο Πρωθυπουργός. Πιστεύουμε πως δεν έχει καταλάβει τι θα γίνει» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, κ. Δημήτρης Κολοκάθης διατύπωσε τις ανησυχίες του ότι μέσω των αλλαγών που δρομολογούνται με την «αιφνιδιαστική ΠΝΠ ενδεχομένως υπάρχει ο κίνδυνος αύριο να δούμε συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στην απεξάρτηση ή να μπουν ιδιωτικά συμφέροντα σε οργανισμούς και κλινικές. Πολύ φοβόμαστε ότι ανοίγει αυτόν τον δρόμο». Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του αε ό,τι αφορά τον συμβουλευτικό ρόλο του ΚΕΘΕΑ στον ΟΗΕ: « το ΚΕΘΕΑ έχει αυτόν τον ρόλο επειδή η διοίκηση του δεν ορίζεται από την κυβέρνηση. Μήπως αυτή η αλλαγή θα κάνει το ΚΕΘΕΑ να εκπέσει από τον ΟΗΕ;».

Ο κοινωνιολόγος και σύμβουλος απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, κ. Δημήτρης Γιαννάτος επιφύλαξε σκληρούς χαρακτηρισμούς: «συκοφαντική και προσβλητική η ΠΝΠ για όσους πέρασαν από το ΚΕΘΕΑ και θεραπεύτηκαν αλλά και για όσους δεν έγιναν καλά αλλά θυμούνται πολύ ζεστά το ΚΕΘΕΑ. Είναι συκοφαντία και για το ΔΣ και όσους έχουν περάσει από το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ και σίγουρα τους γνωρίζει ο υπουργός. Είναι μια πράξη που συρρικνώνει το κοινωνικό κράτος.

Παρόλο που δεν είμαι ψυχίατρος, θα πω ότι ο υπουργός δεν έχει ενσυναίσθηση γιατί φέρνει σε δύσκολη θέση τους βουλευτές της ΝΔ που θα πρέπει να εφευρίσκουν δικαιολογίες και να απολογούνται στις τοπικές κοινωνίες που γνωρίζουν το ΚΕΘΕΑ και το έργο του» κατέληξε.

Ο Διευθυντής του Οργανισμού Δρ. Βασίλειος Γκιτάκος, ανέφερε ότι «βάναυση προσβολή προς το ΚΕΘΕΑ, και συκοφαντία εναντίον των μελών του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου και όλων εκείνων των ανθρώπων από κάθε επαγγελματικό ή επιστημονικό πεδίο και κάθε πολιτικό χώρο που στήριξαν το ΚΕΘΕΑ».

Τέλος, η επιστημονική υπεύθυνη του 18 ΑΝΩ, κυρία Κατερίνα Μάτσα, που παραβρέθηκε στην συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πως «το 18 ΑΝΩ, η δημόσια μονάδα απεξάρτησης, συνεργάστηκε και δώσαμε πολλούς αγώνες για να μπορεί το ΚΕΘΕΑ να εφαρμόζει προγράμματα με αυτό το μοντέλο και να ανταποκρίνεται στις τεράστιες ανάγκες που έχει η κοινωνία να υπάρχουν προγράμματα» και εξέφρασε την αγωνία της για το τι προοιωνίζεται η απόφαση της κυβέρνησης για τα θεραπευτικά προγράμματα.