Δεν έχουν τέλος οι δυσλειτουργίες και οι εμπλοκές στο πεδίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) – για το οποίο εμφανίζεται τόσο περήφανη η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Οι μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς, τόσο στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), όσο και σε συμβεβλημένους ιδιώτες, αφήνουν ακάλυπτους εκατομμύρια πολίτες σε όλη τη χώρα, ιδίως στην Αττική. Δεκάδες περιοχές δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό οικογενειακών γιατρών (παθολόγοι, γενικοί παιδίατροι), ούτε ειδικευμένων, όπως π.χ. καρδιολόγους, γυναικολόγους κα., γεγονός που οδηγεί σε έμφραγμα τα Επείγοντα στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.
Την ίδια ώρα, οι περίπου 700 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι έχουν εγκλωβιστεί στις συμβάσεις τους και στον… ανύπαρκτο ή πολύ χαμηλό πληθυσμό ευθύνης τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι οικογενειακοί γιατροί, παθολόγοι και γενικοί γιατροί, πρέπει να έχουν πληθυσμό ευθύνης 2.250 ενήλικες και 1.500 παιδιά οι παιδιάτροι. Η αμοιβή τους κατ’ εξαίρεση για τον πρώτο χρόνο της σύμβασης, ο οποίος λήγει τώρα, ήταν 2.000 ευρώ τον μήνα. Αυτό το ποσό δόθηκε σε μία προσπάθεια να δελεαστούν οι γιατροί που ήταν – αλλά και παραμένουν- αρνητικοί, με τον όρο ότι από τον δεύτερο χρόνο της σύμβασης η πληρωμή των γιατρών θα γίνεται ανά εγγεγραμμένο άτομο.
Ωστόσο, η κατάσταση δεν άλλαξε άρδην ,όπως εκτιμούσε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας. «Οι πολίτες δεν ενεγράφησαν στον οικογενειακό γιατρό και έτσι οι περισσότεροι εκ των ιατρών συναδέλφων μας έχουν περιορισμένο αριθμό πολιτών στη δική τους ευθύνη. Οι περισσότεροι οικογενειακοί ιατροί απέχουν πολύ από το να πλησιάσουν την εγγραφή του ανώτατου πληθυσμού ευθύνης (per capita 2.250 ατόμων). Έτσι ενώ έχουν όλες τις υποχρεώσεις, και κυρίως ορισμένο χρόνο κατά τον οποίο πρέπει να δέχονται ασθενείς εκτός ΕΟΠΥΥ, οι μηνιαίες απολαβές τους θα είναι ιδιαίτερα μειωμένες» περιγράφει το πλαίσιο που διαμορφώνεται, σε επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ).
Ο ΙΣΑ ζητεί προσωρινή παράταση της υφιστάμενης αποζημίωσης, μέχρις ότου εκκινήσει η συνολική διαπραγμάτευση επί των συμβάσεων αυτών. Υπενθυμίζει δε στον υπουργό Υγείας ότι η σύναψη συλλογικής σύμβασης είναι πάγιο αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων.
Προς την ίδια κατεύθυνση, την στήριξη της υπό κατάρρευση ΠΦΥ, ο ΙΣΑ ζητεί με άλλη επιστολή του την άμεση στελέχωση του συστήματος ΠΦΥ, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σύναψης σύμβασης στους νέους γιατρούς που τα τελευταία έτη στερήθηκαν οποιασδήποτε δυνατότητας να συνάψουν συμβάσεις.
«Ζητούμε την επαναφορά των συμβάσεων κατά πράξη και περίπτωση με αξιοπρεπείς αμοιβές, και με διασφάλιση της ελεύθερης επιλογής του ασθενή ως μία πρώτη κίνηση εξομάλυνσης της λειτουργίας της ΠΦΥ με άμεσο κοινωνικό αποτέλεσμα» αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.