Τις ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στο σύστημα δημόσιας υγείας επισημαίνει με επιστολή στον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) και ζητεί την πλήρωση των κενών θέσεων.

Συγκεκριμένα, ο ΠΣΦ, λαμβάνοντας όπως λέει ως αφορμή τις εξαγγελίες τις κυβέρνησης για προσλήψεις στην υγεία, υπενθυμίζει τις ελλείψεις σε φυσικοθεραπευτές που είναι μεγάλες κυρίως σε δομές της περιφέρειας. Σε ό,τι αφορά την Αττική, επικαλείται παλαιότερα στοιχεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, σύμφωνα με τα οποία σε σύνολο 247 οργανικών θέσεων φυσικοθεραπευτών στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής, είναι κενές οι 67.

Επισημαίνουν δε οι φυσικοθεραπευτές ότι στις Δημόσιες Δομές αποκατάστασης η κατάσταση είναι απελπιστική.

«Όταν οι υπόλοιπες χώρες τις Ευρώπης χρηματοδοτούν και επενδύουν στη Φυσικοθεραπεία, όπως π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αυξάνεται ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην υποδοχή των μυοσκελετικών περιστατικών, στην αξιολόγηση και κατάταξη του επείγοντος ή η Γερμανία, όπου αυξάνονται τα κονδύλια για την φυσικοθεραπεία, εδώ συζητάμε για τα αυτονόητα, την κάλυψη δηλαδή των κενών οργανικών θέσεων και την πλήρη έλλειψη φυσικοθεραπευτών στα δημόσια κέντρα αποκατάστασης, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουμε μια “ρατσιστική” αντιμετώπιση των φυσικοθεραπευτών, που έχουν εξαιρεθεί από τους δικαιούχους της καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας» αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Πέτρος Λυμπερίδης.

Ο ΠΦΣ ζητεί την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, την πρόσληψη φυσικοθεραπευτών στα Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης, τη θεσμοθέτηση του ρόλου του Φυσικοθεραπευτή στην ΠΦΥ και τέλος, την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους φυσικοθεραπευτές των Δημόσιων δομών.