Πολεμικό είναι το κλίμα στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο λόγω της απόφασης της διοίκησης να αναθέσει τη συνταγογράφηση φαρμάκων για τους ασθενείς στους νοσηλευτές.
Η διαχείριση της συνταγογράφησης φαρμάκων για τους νοσηλευόμενους του νοσοκομείου βρίσκεται στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες, έχοντας προκαλέσει την αντίδραση του νοσηλευτικού κλάδου για την παράνομη, όπως τονίζουν, ανάθεση καθηκόντων καθώς ο νόμος 3892/2010 ορίζει ρητώς πως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι καθήκον και ευθύνη των γιατρών.
Το ζήτημα «έκλεισε», από την πλευρά της διοίκησης τουλάχιστον, με την απόφαση του ΔΣ την περασμένη Παρασκευή με την οποία δίνεται ουσιαστικά «εντέλλεσθαι» στους προϊσταμένους νοσηλευτές των τμημάτων να συνταγογραφούν υπό την εποπτεία και ευθύνη των Διευθυντών των αντίστοιχων τμημάτων.
Το ΔΣ αναφέρει πως έλαβε υπόψη του θετική γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) στην οποία απευθύνθηκε προκειμένου να βρεθεί λύση και αφού απέτυχε όπως αναφέρει να επιτύχει τη συνεργασία νοσηλευτικής και ιατρικής υπηρεσίας στο ζήτημα. Για να δικαιολογήσει μάλιστα την απόφαση του το ΔΣ επικαλείται δυσχέρειες, προβλήματα και τυχόν κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τους ασθενείς. Και σε κάθε περίπτωση ζητεί πίστωση χρόνου για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, καθώς όπως αναφέρει η ηγεσία τότε θα λάβει συνολικά αποφάσεις για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τους εσωτερικούς ασθενείς. Να σημειωθεί πως για τους εξωτερικούς ασθενείς η συνταγογράφηση φαρμάκων γίνεται από τους γιατρούς.
Ποιος έχει την ευθύνη της συνταγογράφησης
Άμεση ήταν η απάντηση της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Νοσηλευτών ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ) η οποία με επιστολή της ζητεί πλέον από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λύσει το θέμα που έχει ανακύψει στο Σισμανόγλειο, αλλά «εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα την κείμενη νομοθεσία» όπως επισημαίνει με νόημα για ό,τι έχει προηγηθεί. Χαρακτηρίζει τραγελαφικά, ανεδαφικά και απαράδεκτα όσα έχουν γίνει και τα οποία κατέληξαν στην πρόσφατη απόφαση του ΔΣ και καλεί το νοσηλευτικό προσωπικό «να αρνηθεί να εκτελέσει κάθε προδήλως παράνομη πράξη και κάθε αλλότριο καθήκον που επιχειρείται να επιβληθεί από τη διοίκηση».
Σύμφωνα με τον νόμο 3892/2010, άρθρο 3, που επικαλείται η ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ, «η ηλεκτρονική συνταγογράφηση διεκπεραιώνεται από τους ιατρούς, οι οποίοι φέρουν και τη σχετική ευθύνη για την ολοκλήρωση της εν θέματι διαδικασίας».
Προσθέτει η Ομοσπονδία των νοσηλευτών του ΕΣΥ πως βάσει της εγχώριας νομοθεσίας «δεν προβλέπεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ανάμιξη των νοσηλευτών στην ηλεκτρονική καταχώριση συνταγών, διαγνώσεων, φαρμάκων και παραπεμπτικών, αφού αυτό αποτελεί αποκλειστικό έργο των ιατρών. Εξάλλου, μεταξύ των επαγγελματικών δικαιωμάτων των νοσηλευτών (Π.Δ. 351/1989), δεν συγκαταλέγεται οποιαδήποτε μορφή συνταγογράφησης, ηλεκτρονική ή μη».
Καταλογίζει δε η ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ διοικητικό έλλειμμα στον επικεφαλής του Σισμανογλείου, κ. Μανώλη Κουταλά, ο οποίος ανακίνησε το θέμα, καθώς και σκοπιμότητα: «το πραγματικό ζήτημα που απασχολεί επί μακρόν τον επώδυνο διοικητικό “τοκετό” του κ. Κουτάλα, είναι αυτό της ωμής επιβολής μιας εξόφθαλμης αδικίας στον κλάδο των νοσηλευτών, με κύριο στόχο την ικανοποίηση της ιατρικής συντεχνίας».
Αποδεκατισμένοι, κουρασμένοι και εξοργισμένοι νοσηλευτές
Η ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ αναφέρει το αυτονόητο, ότι το νοσηλευτικό προσωπικό όχι μόνο στο Σισμανόγλειο,αλλά και σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, είναι αποδεκατισμένο, κουρασμένο και πλέον και εξοργισμένο λόγω της πίεσης πολύ δέχεται για την εκπλήρωση ολοένα και περισσότερων καθηκόντων, που συχνά δεν εμπίπτουν στα νόμιμο καθηκοντολόγιό του.
Υπενθυμίζει μάλιστα σε κάθε αρμόδιο πως «Νοσηλευτική Υπηρεσία των νοσοκομείων είναι ανεξάρτητη, αυτοδιοικούμενη και ισότιμη με την Ιατρική και την Διοικητική».
Στην προκειμένη περίπτωση πάντως, στο Σισμανόγλειο διατυπώνεται ανησυχία για την τρόπος που παίρνει η κατάσταση. «Η πέραν των ανεκτών ορίων άσκηση πίεσης του ιατρικού κλάδου στο αποδεκατισμένο, κουρασμένο και πλέον εξοργισμένο νοσηλευτικό προσωπικό, με την ανοχή του διοικητή που αδυνατεί να κατανοήσει το αυτονόητο, μοιραία θα οδηγήσουν στον εκτροχιασμό της εύρυθμης λειτουργίας του νοσοκομείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των νοσηλευομένων ασθενών» εκτιμά η ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ.
Καταλήγοντας η Ομοσπονδία καλεί τα μέλη της να αρνηθούν να εκτελέσουν κάθε προδήλως παράνομη πράξη και κάθε αλλότριο καθήκον που επιχειρείται να τους επιβληθεί από τη διοίκηση του νοσοκομείου και συνιστά «στους -αδρά αμειβόμενους- ιθύνοντες του Σισμανογλείου, να χρησιμοποιήσουν τις διοικητικές τους ικανότητες βάσει των οποίων επιλέχθηκαν για τις θέσεις αυτές, ώστε να λύσουν το θέμα δίκαια και αντικειμενικά. Αλλιώς, ας παραιτηθούν».