«Εάν η αίτηση γίνει δεκτή θα οδηγήσει σε προσφορά των σκευασμάτων σε τιμή ίση με την τιμή των αντίστοιχων γενοσήμων. Ζητούμε την άμεση αποδοχή της αίτησης αυτής προκειμένου οι ασθενείς να έχουν ίση μεταχείριση και να μην καταβάλουν συμμετοχή για τη θεραπεία, μεγαλύτερη από αυτή του αντίστοιχου γενοσήμου. H αιτούμενη μείωση επί της εργοστασιακής τιμής σημαίνει χαμηλότερο κόστος για τον ΕΟΠΥΥ, καθώς η τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ του πρωτοτύπου φαρμάκου είναι χαμηλότερη από την τιμή αποζημίωσης του γενοσήμου φαρμάκου, ενώ οι ασθενείς θα έχουν χαμηλότερη συμμετοχή» εξηγεί στην ανακοίνωσή της η φαρμακευτική εταιρία τα οφέλη για το σύστημα υγείας από την αποδοχή της αίτησής της.
Το σχετικά σκευάσματα – INEGY- παράγονται παγκοσμίως από την MSD και διανέμονται στην Ελλάδα από την φαρμακευτική εταιρία BIANEΞ.
Επισημαίνει, ωστόσο, η εταιρία πως το Υπουργείο Υγείας, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, απαγορεύει την οικειοθελή μείωση τιμών, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημη σχετική νομοθετική απαγόρευση. Σε ανάλογη αιτήσεις η πρακτική που ακολουθείται από το υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρει η MSD είναι να ζητεί να προσφερθεί εναλλακτικά έκπτωση βάσει των εφαρμοστέων διατάξεων, η οποία να καλύπτει και τον ΦΠΑ, και το ποσοστό κέρδους φαρμακοποιών και χονδρεμπόρων.
«Όπως αναλυτικά εξηγήσαμε στο Υπουργείο η εναλλακτική αυτή οδηγεί το off-patent προϊόν μας σε πωλήσεις κάτω του κόστους – κάτι το οποίο καθιστά τη χορήγηση των γενοσήμων ασύμφορη για τον ΕΟΠΥΥ, παραβιάζοντας έτσι βασικές αρχές ίσης μεταχείρισης των εταιριών του κλάδου.
Το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων, αλλά όλα τα διαθέσιμα φάρμακα και επομένως, η όποια μείωση τιμών θα ήταν επωφελής και για τους ίδιους τους ασθενείς και για το σύστημα υγείας εν γένει. Η MSD δεν μπορεί να κατανοήσει πως το Υπουργείο Υγείας μπορεί να εμμένει ότι δεν επιτρέπεται η μείωση τιμών ακόμη και εκείνων των φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και τα οποία οι ασθενείς καλύπτουν εξ’ ολοκλήρου με ίδιες δαπάνες τους» αναφέρει η εταιρία.
Μάλιστα, τονίζει πως δεν υπάρχει άλλη επαγγελματική κατηγορία ή άλλη χώρα στην οποία να απαγορεύεται σε ιδιωτικές εταιρείες να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους και να απαγορεύεται ουσιαστικά ο ανταγωνισμός τιμών ο οποίος θα οδηγήσει συνολικά σε χαμηλότερες τιμές.
Υπενθυμίζει δε πως τη δυνατότητα οικειοθελούς μείωσης των τιμών φαρμάκων έχει ζητήσει επανειλημμένα και ο ΣΦΕΕ με επαναλαμβανόμενες επιστολές του προς το Υπουργείο Υγείας και καταλήγει αναφέροντας πως επιφυλάσσεται για τα δικαιώματά της σε ό,τι αφορά τη διαδικασία και το φάρμακο.