Εκατό μωρά έχουν γεννηθεί τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας χάρη στο πρόγραμμα της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας HOPEgenesis, ενώ αναμένονται να γεννηθούν άλλα 86 τους προσεχείς μήνες.

Η HOPEgenesis, η οποία ιδρύθηκε το 2015 από τον Δρ. Στέφανο Χανδακά, έχει ως στόχο τη μεταβολή του κλίματος της υπογεννητικότητας που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αναλαμβάνει την οικονομική στήριξη των γυναικών που κατοικούν σε ακριτικά νησιά κι απομονωμένα ηπειρωτικά χωριά της χώρας κι επιθυμούν να τεκνοποιήσουν ή κυοφορούν ήδη.

Από το 2015 η ΜΚΟ έχει υποστηρίξει πάνω από 180 οικογένειες, κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. Στο πρόγραμμα της HOPEgenesis έχουν ενταχθεί 354 περιοχές, εκ των οποίων τα 317 είναι απομακρυσμένα ηπειρωτικά χωριά και τα 37 είναι ακριτικά νησιά της Ελλάδας.

Το κοινωνικό έργο του Δρ. Χανδακά στηρίζουν τα 17 συνεργαζόμενα ιατρικά κέντρα (δημόσια και ιδιωτικά) σε 15 σημεία σε όλη την Ελλάδα, περισσότεροι από 60 ιατροί, μαίες και άλλοι επαγγελματίες υγείας, περισσότεροι από 90 εθελοντές και πάνω από 200 χορηγοί – υποστηρικτές.

Στους επόμενους στόχους της HOPEgenesis είναι ο πολλαπλασιασμός των ωφελούμενων γυναικών και η επέκταση του προγράμματος σε περισσότερες περιοχές που το έχουν ανάγκη. H συνεχής διεξαγωγή ερευνών, ημερίδων και παρουσιάσεων για την υπογεννητικότητα, ώστε να διατηρηθεί το ζήτημα στην πρώτη γραμμή και να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά, η διεξαγωγή του Economist Forum, ενός συνεδρίου με την αμέριστη συνεργασία του Economist, αφιερωμένο στο δημογραφικό, με εκλεκτούς ομιλητές και προσκεκλημένους από Ελλάδα και εξωτερικό, η απομακρυσμένη ιατρική παρακολούθηση των ωφελούμενων του προγράμματος, μέσω εξελιγμένων ιατρικών συσκευών Bluetooth και ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των γυναικών και του μωρού τους ανά πάσα στιγμή και πιλοτικά προγράμματα κέντρων απασχόλησης παιδιών προσχολικής ηλικίας σε περιοχές δράσης της ΜΚΟ, οι οποίες δεν διαθέτουν ή έχουν δύσκολη πρόσβαση σε παιδικό σταθμό, ώστε να διευκολυνθούν οι γονείς να συνδυάσουν την μητρότητα/πατρότητα με την εργασία τους.