Μόνο ένας στους δέκα έχει τελικά αλλεργία σε κάποιο τρόφιμα εξ όσων πιστεύουν ότι πάσχουν από τροφικές αλλεργίες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.
Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern και του Νοσοκομείου Παίδων του Σικάγο ανέλυσε στοιχεία για πάνω από 40.000 ενήλικες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 19% πίστευαν πως είχαν κάποια τροφική αλλεργία, όμως στην πραγματικότητα το ποσοστό των πασχόντων ήταν περίπου 10%, ενώ των υπολοίπων τα συμπτώματα δεν δικαιολογούσαν τέτοια διάγνωση.
Επίσης, από το 10% αυτών που είχαν συμπτώματα τροφικής αλλεργίας, μόνο οι μισοί (5%) είχαν επιβεβαιωμένη διάγνωση από γιατρό. Σχεδόν οι μισοί από τους πραγματικά έχοντες αλλεργία εκδήλωσαν τουλάχιστον μια από τις τροφικές αλλεργίες, όταν είχαν πια ενηλικιωθεί.
Σύμφωνα με την έρευνα, η πιο συχνή τροφική αλλεργία μεταξύ των ενηλίκων, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, ήταν στα θαλασσινά και ακολουθούσαν κατά σειρά το γάλα, τα φιστίκια, άλλοι ξηροί καρποί, τα ψάρια, τα αυγά, το σιτάρι, η σόγια και το σουσάμι.
«Μολονότι βρήκαμε ότι ένας στους δέκα ενηλίκους έχει τροφική αλλεργία, σχεδόν οι διπλάσιοι νομίζουν ότι είναι αλλεργικοί στις τροφές, αλλά τα συμπτώματά τους δείχνουν απλώς κάποια δυσανεξία σε τροφές ή άλλες σχετικές τροφικές διαταραχές», σχολιάζει η Δρ. Ruchi Gupta, καθηγήτρια Παιδιατρικής και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
«Είναι σημαντικό να δει κανείς προηγουμένως έναν γιατρό που θα κάνει ιατρική εξέταση και διάγνωση της αλλεργίας, προτού βιαστεί να αποκλείσει από τη διατροφή του κάποια τροφή», προσθέτει και καταλήγει λέγοντας ότι «εκπλαγήκαμε που βρήκαμε ότι είναι τόσο συχνό φαινόμενο η εμφάνιση αλλεργίας μετά την ενηλικίωση. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε γιατί αυτό συμβαίνει και πώς μπορούμε να το προλάβουμε».