Πανελλαδική και πανυγειονομική 24ωρη απεργία έχει προκηρυχθεί για αύριο, Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Ειδικότερα, η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα και η ΠΟΕΔΗΝ 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία της περιφέρειας και 7ωρη στάση εργασίας, 8:00-15:00, στα νοσοκομεία της Αττικής. Οι δύο Ομοσπονδίες έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 8:30 στην πλατεία Μαβίλη και πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Υγείας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καταλογίζουν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι το σύστημα υγείας και ιδίως το ιατρικό προσωπικό του έχει εγκαταλειφθεί με αφορμή και την επέλαση της πανδημίας και απορρίπτουν το νέο ΕΣΥ που όπως λένε σχεδιάζεται εν κρυπτώ εις βάρος εργαζομένων και ασθενών.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, η επιδημία ανέδειξε και μεγέθυνε τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Πρωτοβάθμια και τη Νοσοκομειακή Περίθαλψη. Και η ΠΟΕΔΗΝ απορρίπτει τα σχέδια του υπουργείου για το ΕΣΥ.

Περιγράφεται δε το «νέο ΕΣΥ» ως «το σύστημα υγείας των συγχωνεύσεων τμημάτων – κλινικών – νοσοκομείων, του δημόσιου νοσοκομείου – επιχείρηση κατά τα πρότυπα του νοσοκομείου Σαντορίνης, των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και των Κλειστών Νοσηλίων (DRGs), των αυξημένων πληρωμών των ασθενών, της γιγάντωσης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων».

Οι δύο Ομοσπονδίες διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών, των συντάξεων και του εφάπαξ στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012, επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, άμεση ένταξη στα ΒΑΕ και αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα υγείας.

 

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Πότε ολοκληρώνεται η εμβολιαστική επιχείρηση

Θεμιστοκλέους: «Το καλοκαίρι θα είμαστε πολύ κοντά σε μια κανονικότητα»

Τζανάκης: Μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους