Στη σταδιακή αποκλιμάκωση των περιορισμών εστίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει συζήτηση για χορήγηση 4ης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό. «Πάμε αργά προς χαλάρωση των μέτρων, δεν θα γίνει απότομα. Δε θα βγάλουμε τις μάσκες, δε θα είμαστε χαλαροί. Θα πάμε προσεκτικά» ξεκαθάρισε η Μίνα Γκάγκα, μία ημέρα πριν από τη νέα συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα (91,6 και 105,8), εξήγησε πως «ούτως ή άλλως, τους ειδικούς ακούμε και παίρνουμε αποφάσεις. Πάμε με σύμπνοια και έτσι λαμβάνονται τα μέτρα. Νομίζω και οι ειδικοί θεωρούν ότι από εδώ και πέρα αρχίζει μια χαλάρωση. Ήπια, δεν πάμε απότομα, δεν απελευθερώνουμε τα πάντα» τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι και στην Ευρώπη πάνε γενικά προς χαλάρωση των μέτρων, με όποιον ρυθμό ταιριάζει σε κάθε χώρα».

Όπως διευκρίνισε, η απελευθέρωση αφορά κυρίως τους εμβολιασμένους, όχι τους ανεμβολίαστους, κι αυτό θα συνεχιστεί. «Το 90% των νοσηλειών και των σοβαρών νοσηλειών είναι ανεμβολίαστοι. Φυσικά και πρέπει να προσέχουμε. Το ότι έχω εμβολιαστεί, δεν με κάνει άτρωτο και δεν πρέπει να είμαι “χύμα”. Φυσικά θα προσέχω τα μέτρα. Αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν και κινδυνεύουν είναι οι ανεμβολίαστοι και ιδιαίτερα οι άνω των 60 ετών» επισήμανε.

Για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας που επιμένουν και ειδικά για τον υψηλό αριθμό θανάτων, η κ. Γκάγκα είπε ότι «όλους εμάς που δουλεύουμε στα νοσοκομεία μάς στενοχωρεί πάρα πολύ κάθε θάνατος». Έκανε λόγο για πολυπαραγοντικό πρόβλημα που σχετίζεται με το ποσοστό των μη εμβολιασμένων που περνά πιο σοβαρά τη νόσο και με το ποσοστό των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας που είναι πολύ πιο ευάλωτοι. «Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για τους ηλικιωμένους, αλλά έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην πάνε καλά. Ένας άνθρωπος που είναι 90 χρονών και έχει 2-3 χρόνια νοσήματα, δυστυχώς είναι πιο ευάλωτος».

Η αναπληρώτρια υπουργός εκτίμησε ότι έχουμε δυο πολύ θετικά στοιχεία στη μάχη κατά της πανδημίας. Τη βελτίωση του καιρού και το μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, σε συνδυασμό με τον αριθμό ανθρώπων που έχουν περάσει κορωνοϊό κι έχουν ανοσοποιηθεί με φυσικό τρόπο. Ζήτησε «να συνεχίσουμε να προσέχουμε, να τηρούμε αποστάσεις και να φοράμε μάσκες», διαμηνύοντας ότι «δεν συζητάει κανείς για την αφαίρεση μάσκας σε χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός».

Η ίδια υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει συζήτηση για χορήγηση 4ης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, λέγοντας ότι η 4η δόση γίνεται μόνο σε ανοσοκατασταλμένους. «Αυτό που πρέπει να δούμε είναι αν από το φθινόπωρο κάνουμε μια προφύλαξη που είναι παράλληλα γρίπη και κορωνοϊός, για να είμαστε πλήρως προφυλαγμένοι. Δηλαδή, την ίδια στιγμή που πας για το ένα, να κάνεις και το άλλο εμβόλιο και να τελειώνεις και με τα δυο. Πιθανόν να πάμε σε ένα τέτοιο σχήμα. Περιμένουμε τις οδηγίες» είπε.

Ερωτηθείσα, τέλος, για την έγκριση των εμβολίων στα παιδιά κάτω των 5 ετών, απάντησε ότι ακόμη δεν υπάρχει καμία τέτοια εισήγηση. «Θα περιμένουμε την εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Δεν είναι κάτι που συζητάμε. Ακόμα είμαστε σε φάση μελετών, είναι άδηλο το μέλλον για τα μικρά παιδιά» δήλωσε η κ.Γκάγκα.

Eιδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Στα 21.412 τα νέα κρούσματα, 77 θάνατοι, 489 διασωληνωμένοι

Λύματα: Οριακή μείωση του ιικού φορτίου σε Αττική – Θεσσαλονίκη, «έκρηξη» στην Κέρκυρα

Διευκρινίσεις ΕΟΔΥ για την αποτύπωση του αριθμού θανάτων στην επιδημιολογική έκθεση