*Γράφει ο Μάριος Οικονόμου

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) συνεχίζει την προσπάθεια ενημέρωσης του ιατρικού κόσμου αλλά και του κοινού της χώρας, για θέματα που αφορούν τη Δημόσια Υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε σήμερα  το 5o Webinar από την σειρά «Webinars-Επίκαιρα Θέματα Δημόσιας Υγείας», στο οποίο καταξιωμένοι επιστήμονες ενημέρωσαν για τον ρόλο των αντιικών φαρμάκων στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 καθώς και τη σχέση διάφορων μεταβολικών νοσημάτων με τη νόσο COVID-19.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα χαιρετίζοντας την εκδήλωση του ΕΚΠΑ, αφού ανέτρεξε στα χρόνια της πανδημίας στην Ελλάδα και τους υψηλούς επιδημιολογικούς δείκτες του τελευταίου διαστήματος, αναφέρθηκε στις περισσότερες από 1280 αιτήσεις για τα αντιικά φάρμακα -1258 έχουν εγκριθεί και οι 800 είναι στα χέρια των ασθενών, ενώ οι επόμενες αναμένεται να έχουν επιδοθεί μέσω ταχυδρομείου την επόμενη ημέρα.  Κατά το κλείσιμο του πρώτου μέρους για τα αντιικά φάρμακα, η κ. Γκάγκα ανεφέρθηκε εν κατακλείδι στην αυξημένη θνητότητα και τόνισε την ανάγκη έγκαιρης προσέλευσης στο νοσοκομείο. Δυστυχώς, σχολίασε, είναι κάτι που δεν βλέπουμε να γίνεται συχνά.

Το πρόγραμμα του webinar είχε ως εξής:

Εισαγωγή-Χαιρετισμός
Μίνα Γκάγκα, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας

17.30-18.30, Ο ρόλος των αντιικών φαρμάκων στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19
Προεδρείο: Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ & Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας, Θεραπευτική-Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»

– Μηχανισμοί δράσεις των αντιικών φαρμάκων
Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων του ΕΚΠΑ

– Τα αντιιικά φάρμακα στην κλινική πράξη
Νικόλαος Σύψας, Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας, ΓΝ «ΛΑΪΚΟ»

– Διαδικασία χορήγησης αντιικών φαρμάκων
Αναστασία Αντωνιάδου, Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Επιτροπής εξέτασης αιτήσεων για τη χορήγηση αντιικών φαρμάκων σε ασθενείς με λοίμωξη COVID-19

18.30-20.00, Μεταβολικά νοσήματα και COVID-19
Προεδρείο: Νικόλαος Τεντολούρης, Εριφύλλη Χατζηαγγελάκη

– Επιδημιολογία και έκβαση COVID-19 σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη
Νικόλαος Τεντολούρης, Καθηγητής Παθολογίας, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ»

– Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και COVID-19
Βάϊα Λαμπαδιάρη, Καθηγήτρια Παθολογίας-Ενδοκρινολογίας, Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «ΑΤΤΙΚΟ»

– Αντιμετώπιση ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και COVID-19
Αναστασία Θανοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας-Σακχαρώδη Διαβήτη, Β΄ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»

– Παχυσαρκία και COVID-19
Αλέξανδρος Κόκκινος, Καθηγητής Παθολογίας, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ»

– Υπέρταση και COVID-19
Αθανάσιος Ράπτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδη Διαβήτη, Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «ΑΤΤΙΚΟ»

– Επινεφρίδια, κορτιζονοθεραπεία και COVID-19
Μελπομένη Πέππα, Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «ΑΤΤΙΚΟ»

– Σωματική δραστηριότητα και COVID-19
Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «ΑΤΤΙΚΟ»

– Εμβόλια έναντι COVID-19 σε ασθενείς με μεταβολικά νοσήματα
Σταυρούλα Πάσχου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, Θεραπευτική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»

– Υπολιπιδαιμικά φάρμακα και COVID-19
Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, Καθηγητής Παθολογίας-Μεταβολικών Νοσημάτων, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ».

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών:

Σταυρούλα Πάσχου:

Σε τρία βασικά ερωτήματα περί τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού σε άτομα με μεταβολικά προβλήματα απαντά η Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, Σταυρούλα Πάσχου

Είναι αναγκαία;
Ασθενείς με μεταβολικές ασθένειες, παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, πρέπει να εμβολιάζονται καθώς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Προς επίρρωση αυτού, η καθηγήτρια επικαλέστηκε πρόσφατα δεδομένα από τα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Είναι ασφαλή;
Ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 ανέφεραν μεγαλύτερο οίδημα και ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 περισσότερο πόνο στο σημείο του εμβολιασμού. Εν γένει, δεν υπάρχει ένδειξη κινδύνου.

Είναι αποτελεσματικά;
Τα εμβόλια μείωσαν την ανάγκη για νοσηλεία και τη θνητότητα στους ασθενείς με κορωνοϊό. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η κεντρικη΄παχυσαρκία οδηγούν σε χαμηλό τίτλο αντισωμάτων, καθώς και ότι στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη παρατηρήθηκαν μειωμένα επίπεδα αντισωμάτων IgA.  Ωστόσο, μελέτη του ΕΚΠΑ κατέληξε ότι η ανοσολογική απόκριση δεν επηρεάζεται από τον ΔΜΣ ή τη συνύπαρξη διαβήτη, παρά από την ηλικία, μετά τα 70 έτη κυρίως.

Παναγιώτης Χαλβατσιώτης
Επτά στους 10 πολίτες πριν την πανδημία δεν συμμετείχαν σε σημαντική σωματική δραστηριότητα,  ανέφερε ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, με τον κορωνοϊό να αυξάνει τις κακές συνήθειες και το μέσο σωματικό βάρος. Βέβαια, ουδέν κακό αμιγές καλού, αφού τα μέτρα προστασίας οδήγησαν πολλούς αθλούμενους στην εκμετάλλευση των εξωτερικών χώρων και τη χρήση συσκευών εξ αποστάσεως παρακολούθησης από τον προπονητή.

Η γυμναστική καθυστερεί τη γήρανση των κυττάρων και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Σύμφωνα με μελέτη, ασθενείς με δυσμενή έκβαση της νόσου απείχαν από κάθε σωματική άσκηση δύο χρόνια πριν τη λοίμωξη.

Μυοκαρδίτιδα: Η εν λόγω επιπλοκή της COVID-19 είναι επικίνδυνη για καρδιακό θάνατο σε αθλητές. Επί τούτω, το σύνολό των Καρδιολογικών Εταιρειών έχουν προχωρήσει σε συστάσεις για το πώς οι αθλητές που νόσησαν με κορωνοϊό θα πρέπει να επιστρέφουν στις αθλητικές δραστηριότητες.

Long Covid: Μυική κόπωση, αρθραλγίες, μνήμη, κεφαλαλγίες, δύσπνοια και βήχας ταλαιπωρούν για μήνες τους ασθενείς. Τα αποτελέσματα ερευνών έχουν δείξει πως η θεραπευτική άσκηση μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα μειώνοντάς τα.

Εμβολιασμός: Δεν υπάρχει στοιχείο που να δείχνει μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά του κορωνοϊού από την άσκηση, εν αντιθέσει έχει αποδειχθεί σε περιπτώσεις άλλων εμβολίων πως πολλαπλασιάζει τη δραστικότητά τους.

Παχυσαρκία:  Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ανοσία που επιτυγχάνεται από τον εμβολιασμό.

Μελπομένη Πέππα

Οι υποδοχείς ACE 2 που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισέλθει στον οργάνισμο υπάρχουν και στους ενδοκρινείς αδένες, υπογράμμισε η Μελπομένη Πέππα, Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας,  συνεπώς μπορεί να  προσβάλλει τα αντίστοιχα όργανα με συνέπειες για τη βαρύτητα της νόσου. Στην αρχή της νόσου COVID-19, παρουσιάζεται το σύνδρομο σχετικής επινεφριδιακής ανεπάρκειας, δηλαδή οι ασθενείς έχουν μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης. Συστήνεται η χορήγηση κορτιζόνης μέρα παρά μέρα και όχι καθημερινά. Η κορτιζονοθεραπεία κάθε τύπου μειώνει τη θνητότητα σε αυτούς τους ασθενείς, ωστόσο υπάρχουν ανεπιθύμητες μεταβολικές επιπτώσεις (υπέρταση, διαβήτης κ.α.) και, παράλληλα, τα αντιβιοτικά φάρμακα μειώνουν την απέκκριση της κορτιζόλης.

«Είναι γεγονός ότι η COVID-19 προκαλεί πρωτοπαθή και δευτεροπαθή επινεφριδιακή ανεπάρκεια», ανέφερε η καθηγήτρια, σχολιάζοντας πως ασθενείς με επινεφριδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να θεωρούνται ευάλωτη ομάδα.

Αθανάσιος Ράπτης

Όσο μεγαλώνουμε τόσο κινδυνεύουμε από υπέρταση, ανέφερε κατ’ αρχάς ο Αθανάσιος Ράπτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδη Διαβήτη, επισημαίνοντας την ανάγκη ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης και έγκαιρου ενοπισμού αδιάγνωστης υπέρτασης. Η υπέρταση όσο και ο σακχαρώδης διαβήτης πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με COVID-19.

Τα άτομα με υπέρταση δεν θα πρέπει να διακόπτουν τη φαρμακευτική τους αγωγή, η οποία συν τοις άλλοις έχει αποδειχθεί ότι μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού στον οργανισμό.

Αλέξανδρος Κόκκινος,

Για τη σχέση της πανδημίας της παχυσαρκίας και της πανδημίας του κορωνοϊού μίλησε ο Καθηγητής Παθολογίας, Αλέξανδρος Κόκκινος. «Ένας στους 400 Έλληνες έχει πεθάνει από κορωνοϊό», ανέφερε για την COVID-19, που απειλεί σημαντικά τους παχύσαρκους ασθενείς που διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο μόλυνσης και θανάτου και πενταπλάσιο για νοσηλεία. Η διαχείριση του σώματος του ασθενούς κατά τη νοσηλεία αλλά και την πραγματοποίηση εξετάσεων όπως αξονικές αποτελούν σημαντικό πρόβλημα σε περιπτώσεις παχυσαρκίας.

Συνεπώς, εφόσον ο ιός θα παραμείνει για καιρό ανάμεσά μας, ο καθηγητής προκρίνει την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μέσα από παρεμβάσεις στην καθημερινή ζωή -η υιοθέτηση μεσογειακής διατροφής εκ των ων ουκ άνευ-, τη φαρμακευτική αγωγή αλλά και βαριατρικές επεμβάσεις που είχαν σημαντικές θετικές επιπτώσεις έναντι της νοσηρότητας και θνησιμότητας σε άτομα με COVID-19.  «Θα πρέπει όποτε βλέπουμε ανθρώπους με παχυσαρκία να τους προτρέψουμε να εμβολιαστούν», κατέληξε ο καθηγητής για την σημαντική ασπίδα που προσφέρουν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Ευάγγελος Λυμπερόπουλος

Στα υπολιπιδαιμικά φάρμακα και την COVID-19 ανεφέρθηκε ο Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, Καθηγητής Παθολογίας-Μεταβολικών Νοσημάτων, νωρίτερα από την προγραμματισμένη ομιλία του λόγω υποχρεώσεων. Κατά την αναφορά του στις στατίνες, ο καθηγητής μίλησε για τα αρχικά πειραματικά δεδομένα που έδειξαν μειωμένο κίνδυνο εισόδου του ιού στον οργανισμό, εμφράγματος και θρόμβωσης στους ασθενείς με COVID-19. Tα κλινικά αποτελέσματα έδειξαν 35% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από τη λήψη στατινών, άρα δεν πρέπει να διακόπτεται.

Αναστασία Θανοπούλου:

Για την αντιμετώπιση ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και COVID-19 μίλησε κατά τη μαγνητοσκοπημένη τοποθέτησή της η Αναστασία Θανοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας-Σακχαρώδη Διαβήτη.  Η καθηγήτρια αναφέρθηκε στη νόσο του κορωνοϊού ως τη «νέα επάρατο νόσο», η οποία μπορεί να αναδείξει έναν αδιάγνωστο διαβήτη, να προκαλέσει φαρμακογενή διαβήτη ή και να επιδράσει στο πάγκρεας. «Εξ ου και θεωρείται ότι ο COVID είναι διαβητογόνος», ανέφερε και πρόσθεσε πως πρέπει να αναμένεται υπεργλυκαιμία σε διαβητικούς ασθενείς με κορωνοϊό.  Για τον λόγο αυτό η κ. Θανοπούλου θεωρεί σημαντική τη μέτρηση της γλυκόζης σε νοσηλευόμενους ασθενείς ανεξαρτήτως συνυπάρχοντος διαβήτη, ενώ σε άτομα με διαβήτη η χρήση συστημάτων συνεχούς καταγραφής της γλυκόζης (CGM) μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια στη φάση της οξείας λοίμωξης. Η χρήση της συσκευής είναι σημαντική για την τηλεϊατρική που έχει κριθεί αναγκαία και σημαντική από πολλούς ασθενείς.

Σύμφωνα με μελέτες, οι ασθενείς με COVID-19 θα πρέπει εξακολουθήσουν τη αντιδιαβητική αγωγή τους πλην σε περίπτωση σοβαρής νόσου για την οποία αντενδείκνυται συχνά η ινσουλίνη αλλά επιτρέπεται η μετφορμίνη. «Η μετοφορμίνη μας εκπλήσσει ευχάριστα σε πολλά επίπεδα» σχολίασε η καθηγήτρια, παρουσιάζοντας ερευνητικά δεδομένα που έδειξαν μειωμένη θνητότητα σε νοσηλευόμενους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και COVID-19.  Παράλληλα, η κ. Θανοπούλου τάχθηκε υπέρ της ινσουλίνης καθώς παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτική δράση.

Βάϊα Λαμπαδιάρη:

Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1  εχουν τριπλάσιο κίνδυνο πνευμονίας σε περίπτωση COVID-19 εν συγκρίσει με τον γενικό πληθυσμό, καθώς και μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου στις μεγαλύτερες ηλικίες, ανέφερε η Βάϊα Λαμπαδιάρη, Καθηγήτρια Παθολογίας-Ενδοκρινολογίας. Ο αρύθμιστος διαβήτης, η υπεργλυκαιμία από φάρμακα όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα και το οξειδωτικό στρες είναι ενδεικτικοί παράγοντες επιβάρυνσης για τους ασθενείς. Ιδίως το  οξειδωτικό στρες υπερπολλαπλασιάζει τον κίνδυνο βακτηριακών και μικροβιακών λοιμώξεων. Υπέρβαροι και παχύσαρκοι ασθενείς με αρύθμιστο διαβήτη τύπου 1 κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από την καταιγίδα κυτοκινών που προκαλεί η COVID-19. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η υγεία των ασθενών παραμένει επιβαρυμένοι μετά την COVID-19 για αρκετό διάστημα.

Νικόλαος Τεντολούρης:
Παίρνοντας τον λόγο ο Νικόλαος Τεντολούρης, Καθηγητής Παθολογίας, στάθηκε στον σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο που διατρέχουν άτομα με σακχαρώδη διαβήτη -18,5% πιθανότητες θανάτου. Τα εγχώρια δεδομένα από το πρώτο κύμα της πανδημίας, τα άτομα με διαβήτη ανέπτυξαν κατά 95% νόσο COVID-19 μετά την έκθεση στον κορωνοϊό έναντι 74% για τα άτομα χωρίς διαβήτη, 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕθ, τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες για διασωληνωση.
Μετά τον εμβολιασμό τους έναντι του κορωνοϊού, διαπιστώθηκε η αντιστρόφως ανάλογη σχέση της ηλικίας με την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Ένα 18% των ασθενών με διαβήτη απέτυχε να αναπτύξει αντισώματα μετά την πρώτη δόση, κάτι που επετεύχθη  δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Μεταβολικά νοσήματα και COVID-19

Στο  δεύτερο τμήμα του διαδικτυακού σεμιναρίου με τους καθηγητές Παθολογίας Εριφύλλη Χατζηαγγελάκη και Νικόλαο Τεντολούρη επί της προεδρείας, οι ομιλητές ενημέρωσαν για την επίπτωση της COVID-19, τα εμβόλια και τρόπους διαχείρισης σε ασθενείς με μεταβολικά νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση κ.α.

Αναστασία Αντωνιάδου:
Η Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Αναστασία Αντωνιάδου, αφού διευκρίνισε πως τα διαθέσιμα φάρμακα δεν υποκαθιστούν τα εμβόλια, υπογράμμισε πως μπορούν να συμβάλουν στην μετάπτωση της COVID-19 σε ενδημική νόσο και προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθείται για τη χορήγησή τους.

Molnupiravir (μολνουπιραβίρη): χορηγείται σε ενήλικες εξωνοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19 -θετικό τεστ αν απουσιάζουν τα συμπτώματα- εντός τριών ημερών, με ήπια ή μέτρια συμπτώματα και εφόσον ανήκουν σε ευάλωτη ομάδα και υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για επιδείνωση της νόσου. Η αίτηση χορήγησης γίνεται μόνο από τον θεράποντα ιατρό μέσω της σχετικής πλατφόρμας, διαδικασία παρόμοια με τα μονοκλωνικά. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα τελευταία, απαιτείται συναίνεση του ασθενούς καθώς τα αντιικά φάρμακα δεν έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Ο ασθενής και ο ιατρός θα λάβουν ενημερωτικό SMS σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Η καθηγήτρια σχολίασε ότι το ποσοστό απόρριψης είναι ελάχιστο και τα αιτήματα πληρούν στην πλειονότητά τους τα κριτήρια χορήγησης. Οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ ανημερώνουν άμεσα τους ασθενείς που έλαβαν το επιβεβαιωτικό SMS ώστε να τηρηθούν οι σημαντικοί χρόνοι που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία της φαρμακευτικής αγωγής.

Για τους θεράποντες ιατρούς θα διαμορφωθεί ειδική σελίδα όπου ο θεράπων ιατρός θα μπορεί να αναρτήσει τα αποτελέσματα της θεραπείας. Θα έχει προαιρετικό χαρακτήρα ωστόσο η καθηγήτρια τόνισε τη σημασία συμμετοχής. Επί τούτω θα αποστέλλεται στους ιατρούς και ενημερωτικό SMS 28 ημέρες μετά τη έναρξη της θεραπείας.

Νικόλαος Σύψας:
Για αντιιικά φάρμακα στην κλινική πράξη μίλησε ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων, Νικόλαος Σύψας, τις οδηγίες ουσιαστικά για τη χορήγησή τους.

Remdesivir: έδειξε ότι επιταχύνει τη μείωση των συμπτωμάτων και μειώνει συνεπώς τον χρόνο νοσηλείας. Επεσήμανε ότι το φάρμακο δίνεται σε ασθενείς που  νοσηλεύονται με οξυγόνο σε χαμηλή ροή -μείωσε έως 70% τον κίνδυνο θανάτου, όχι σε σοβαρό στάδιο της νόσου COVID-19.  Η μελέτη pine-tree του περασμένου Αυγούστου ανέδειξε την ευεργετική δράση του φαρμάκου ως προληπτική αγωγή -τρεις ημέρες ως πρώιμη θεραπεία-, η οποία πέτυχε 87% μικρότερο κίνδυνο εισαγωγής και θανάτου σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς με κορωνοϊό.

-Εξωνοσκομειακοί ασθενείς: Χορηγείται το αργότερο εντός 7 ημερών από την εκδήλωση των συμπτωμάτων, διαρκεί τρεις ημέρες (200mg ανά ημέρα). Αν ο ασθενής χρειαστεί εισαγωγή στο ενδιάμεσο, ο ιατρός μπορεί να επιλέξει πενθήμερο σχήμα.
-Νοσηλευόμενοι: Μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για επιδείνωση της νόσου.

Molnupiravir: Μειώνει τον κίνδυνο εισαγωγής κατά 30%.  Χορηγείται 4 κάψουλες των 200mg X2) από του στόματος, για 5 ημέρες. η έναρξη της αγωγής εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Δεν χορηγείται σε εγκυμονούσες ή γυναίκες που σχεδιάζουν εγκυμοσύνη και προτείνεται αντισύλληψη κατά την περίοδο της θεραπείας και 4 ημέρες μετά την λήξη της. Οι άνδρες που είναι σεξουαλικά ενεργοί με γυναίκες σε αναπαραγωνική ηλικία θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντισύλληψη κατά τη διάρκεια της θεραπείας και τουλάχιστον 6 μήνες μετά την τελευταία δόση του φαρμάκου. Δεν έχει αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα.

Nirmatrelvir – ritonavir 88-89% μείωση του κινδύνου για νοσηλεία και θάνατο. Είναι σημαντικά αποτελεσματικό σε άτομα άνω των 65 ετών. Αναφορικά με τις πρακτικές οδηγίες, η αγωγή ξεκινά πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και προβλέπει 2 κάψουλες των 150 mg Nirmatrelvir και 100 mg ritonavir (1 κάψουλα) από του στόματος δύο φορές 2 την ημέρα, για 5 ημέρες. Δεν χορηγείται σε άτομα με νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα.

Αθανάσιος Τσακρής:
Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας,  Αθανάσιος Τσακρής, επεξήγησε τους μηχανισμούς δράσης των αντιικών φαρμάκων. Κάθε φάση της λοίμωξης απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση. Τα εμβόλια, τα μονοκλωνικά αντισώματα και τα αντιικά φάρμακα χορηγούνται στην πρώτη φάση της μόλυνσης οπότε ο ιός αρχίζει να πολλαπλασιάζεται. Για το λόγο αυτό η έγκαιρη διάγνωση είναι ουσιαστικής σημασίας. Αντιθρομβωτικά, αντιμυκητιακά και αντιβιοτικά χορηγούνται στη δεύτερη φάση της νόσου.

Η ιατρική φαρέτρα περιλαμβάνει:

Remdesivir: το πρώτο κλασικό φάρμακο που μπορεί να χορηγηθεί στηυν πρώτη φάση της μόλυνσης. Τα αποτελέσματα κατά τις πρώτες χορηγήσεις της σε ασθενείς ήταν φτωχά λόγω της περιόδου σοβαρής λοίμωξης των ασθενών.

Molnupiravir (Merck): Οδηγεί τον ιό στην καταστροφή  πολλαπλασιάζοντας τη συχνότηττα μεταλλάξεων στο RNA του. Πλεονεκτεί στο ότι μπορεί να χορηγηθεί δια στόματος – το  remderivir χορηγείται ενδοφλέβια- και η αρχική φάση της νόσου είναι η κατάλληλη περίοδος για ικανοποιητικά αποτελέσματα. Δεν χορηγείται σε εγκύους και θλάζουσες.

Nirmatrelvir – ritonavir (Pfizer): Αποτελεί συνδυαστική θεραπεία Nirmatrelvir και ritonavir. Η Nirmatrelvir μπλοκάρει τη δραστηριότητα της πρώτασης 3CL, ενός ενζύμου που χρειάζεται ο κορωναίος για να αναπαραχθεί και αναστέλλεται η πρωτεολυση των πολυπρωτεινων ενώ η Ritanavir  (κλασικό φάρμακο για τον HIV ) δρα ως «ενισχυτικό» αυξάνοντας τη βιοδιαθεσιμότητα της Nirmatrelvir.

Για τα δύο τελευταία εκτιμώνται ως αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής omicron.

Σχετικά με τα αντιικά φάρμακα και την πορεία της πανδημίας, ο καθηγητής ανέφερε πως πλεονεκτούν ως προς την οικονομικότερη διάθεσή τους, την ικανοποιητική αποτελεσματικότητά τους έναντι ανεμωολίαστων ασθενών, μπορούν να εναλλάσσονται διατηρώντας τα θετικά αποτελέσματα και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος διαφυγής του ιού.

Ειδήσεις σήμερα: 

Θεμιστοκλέους: Να φτάσουμε σε ένα Πάσχα πολύ πιο κοντά στην κανονικότητα

Θάνος Πλεύρης: Στη Γαλλία σήμερα ο υπουργός Υγείας για την Κοινή Διάσκεψη της ΕΕ

Κορωνοϊός: Γήπεδα και καρναβάλια σήμερα στο τραπέζι της επιτροπής των ειδικών