Ο αριθμός των Βρετανών που καταναλώνουν επικίνδυνα υψηλές ποσότητες αλκοόλ αυξήθηκε σημαντικά από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Η κυβερνητική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη βελτίωση της υγείας και την καταπολέμηση των ανισοτήτων βασίστηκε σε δεδομένα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouGov για να υπολογίσει τον αριθμό των ατόμων στην Αγγλία που καταναλώνουν κρασί, μπίρα και άλλα αλκοολούχα ποτά σε βαθμός τέτοιο που να θεωρείται υψηλού κινδύνου.
Με βάση ένα δείγμα 1.700 προσώπων, τον Οκτώβριο του 2021 το 18,1% των ενηλίκων –ποσοστό που αντιστοιχεί σε σχεδόν 8 εκατομμύρια ανθρώπους– έκαναν τέτοια επικίνδυνη χρήση αλκοόλ κατά τους τρεις προηγούμενους μήνες. Τον Οκτώβριο του 2019 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 11,9% (5 εκατομμύρια άνθρωποι) και τον Φεβρουάριο του 2020, ακριβώς πριν επιβληθούν τα πρώτα λοκντάουν στην Ευρώπη, ήταν 12,4%.
Το επικίνδυνο επίπεδο χρήσης καθορίζεται σε σχέση με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται αλλά και με τη συχνότητα, το αίσθημα ενοχής ή τις συνέπειες που έχει για τους πότες στις κοινωνικές δραστηριότητές τους.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ παρατηρείται περισσότερο στους άνδρες παρά τις γυναίκες, όμως και σε αυτήν την κατηγορία του πληθυσμού διαπιστώνεται αύξηση (από 1,6 εκατ. γυναίκες στα 2,3 εκατ. και από 4 στα 5,5 εκατομμύρια για τους άνδρες).
Σύμφωνα με την Τζούλια Σινκλέρ, την πρόεδρο του τμήματος εθισμών του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχιάτρων, η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε ραγδαία κατά τη διάρκεια της πανδημίας επειδή «είχαμε περιοριστεί μόνο σε αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε» αλλά και επειδή ορισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι έπιναν μόνο στις παμπ, άρχισαν να καταναλώνουν αλκοόλ στο σπίτι όπου ήταν κλεισμένοι.
Το πρόβλημα είναι ότι πλέον «αυτό τους έγινε συνήθεια» και «ορισμένες συνήθειες παγιώνονται», προειδοποίησε, εκφράζοντας την απαισιόδοξη πρόβλεψη ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στο προπανδημικό επίπεδο. «Για την ώρα, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι που άρχισαν να πίνουν στο σπίτι συνεχίζουν και πίνουν ακόμη περισσότερο» στα μπαρ. Και το χειρότερο είναι ότι, σε αντίθεση με τις παμπ, η κατανάλωση αλκοόλ στο σπίτι «μπορεί να συνεχίζεται επί ώρες», πρόσθεσε η ερευνήτρια.