Στην προτροπή για εμβολιασμό των εγκύων και όσων θηλάζουν στέκονται ειδικοί από όλο τον κόσμο, καθώς είναι συχνά τα περιστατικά μόλυνσης με κορωνοϊό γυναικών που κυοφορούν και η ζωή τους τίθεται σε κίνδυνο. Λοιμωξιολόγοι διαβεβαιώνουν, δε, ότι δεν υπάρχει λόγος να διστάζουν μπροστά στον εμβολιασμό οι έγκυες και όσες θηλάζουν. Μια νέα μελέτη εξηγεί τα πραγματικά οφέλη που έχει ο εμβολιασμός μαμάδων στα νεογνά τους.
Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Amherst, οι μητέρες που έχουν εμβολιαστεί ενάντια στον κορωνοϊό και θηλάζουν, μεταφέρουν αντισώματα στα βρέφη τους μέσω του μητρικού γάλακτος.
Η μελέτη μέτρησε την ανοσολογική απόκριση στα mRNA εμβόλια τόσο στο μητρικό γάλα όσο και στα κόπρανα των θηλαζόντων βρεφών.
«Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που ανιχνεύει αντισώματα σε δείγματα κοπράνων βρεφών εμβολιασμένων μητέρων» ανέφερε ο υποψήφιος διαδάκτωρ Βίγκνες Ναραγιανασβάμι.
Τα αντισώματα ανιχνεύθηκαν στα παιδιά που θήλαζαν ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, ειδικότερα σε βρέφη από ενάμιση ως και 23 μηνών.
Οι εθελόντριες έλαβαν mRNA εμβόλιο μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου του 2021, ενώ παρείχαν δείγματα γάλακτος πριν από τον εμβολιασμό τους, κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ως τριών εβδομάδων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου και κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων μετά τη δεύτερη δόση.
Παρείχαν επίσης δείγματα αίματος, 19 ημέρες μετά την πρώτη δόση και 21 ημέρες μετά τη δεύτερη. Δείγματα κοπράνων των μωρών συνελέγησαν 21 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου στις μητέρες τους.
Στα δείγματα μητρικού γάλακτος, τα αντισώματα φάνηκε να εξουδετερώνουν την πρωτεΐνη-ακίδα, καθώς και τέσσερα διαφορετικά στελέχη του ιού. Παρατηρήθηκε επίσης σημαντική αύξηση στα επίπεδα κυτταροκινών η οποία αποκάλυψε την ανοσολογική απόκριση στα δείγματα μητρικού γάλακτος.