*γράφει η Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Το πρώτο κουδούνι μετά τις διακοπές των εορτών θα χτυπήσει σήμερα στα σχολεία όλης τη χώρας, με περίπου 1,5 εκατομμύριο μαθητές να επιστρέφουν στις φυσικές τους τάξεις με αυξημένα μέτρα προστασίας, φορώντας τη μάσκα τους και με τα αρνητικά αυτοδιαγνωστικά τεστ ανά χείρας. Την ίδια ώρα 11.000 παιδιά, ηλικίας όμως 0-17 ετών βρέθηκαν θετικά το Σαββατοκύριακο ενώ σήμερα η ΟΛΜΕ πραγματοποιεί στάση εργασίας 12-2.00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Σε ό,τι αφορά στα κενά που θα προκύψουν λόγω νοσούντων εκπαιδευτικών ή αυτών που μπαίνουν σε καραντίνα θα αντιμετωπιστούν με αναδιαμόρφωση του προγράμματος από εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στο σχολείο.

Το θέμα που ανέκυψε με τις ελλείψεις σελφ τεστ στα φαρμακεία επιλύθηκε με παρέμβαση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας και οι Διευθυντές των σχολείων παρέλαβαν ήδη ικανό αριθμό από τα αποθέματα προκειμένου να εξυπηρετήσουν σήμερα τους γονείς που δεν βρήκαν τεστ για να παραλάβουν από τις 7 το πρωί από το σχολείο και να τα κάνουν στα παιδιά τους είτε στο σπίτι είτε ακόμα και έξω από το σχολείο, ώστε οι μαθητές να μπορέσουν να μπουν στις αίθουσες. Οι γονείς θα παραλαμβάνουν την πεντάδα των τεστ που δικαιούνται για την τρέχουσα και την ερχόμενη εβδομάδα και όχι μόνο ένα τουλάχιστον σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Οι μαθητές εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, είναι υποχρεωμένοι να υποβληθούν σε τρία σελφ τεστ αυτήν την εβδομάδα , Δευτέρα, Τρίτη και Παρασκευή και από δύο τεστ, Τρίτη και Παρασκευή, από την επόμενη εβδομάδα και μετά. Όμως σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα στην τάξη οι υπόλοιποι μαθητές θα υποβάλλονται σε τρία σελφ τεστ οι εμβολιασμένοι, και τρία σελφ τεστ συν δύο rapid test οι ανεμβολίαστοι, τα οποία θα παρέχονται δωρεάν από την Πολιτεία και θα διενεργούνται όχι στα φαρμακεία αλλά στα συνεργεία του ΕΟΔΥ και τις δημόσιες δομές.

Με σελφ τεστ θα προσέρχονται και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί ενώ οι ανεμβολίαστοι θα υποβάλλονται όπως και πριν σε επιπλέον δύο ράπιντ τεστ τα οποία πληρώνουν οι ίδιοι από την τσέπη τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το Σάββατο τα κρούσματα στο ηλικιακό γκρουπ 0-17 ήταν 7479 σε σύνολο 37.676 ενώ χθες, διαπιστώθηκαν 3980 μολύνσεις στις ίδιες ηλικίες σε σύνολο 18592 κρουσμάτων. Ωστόσο θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι όλοι αυτοί μαθητές καθώς τα στοιχεία περιλαμβάνουν και την ηλικιακή ομάδα από 0-5.

Εξυπακούεται ότι όλοι οι μαθητές που βρέθηκαν θετικοί πριν ανοίξουν σήμερα στα σχολεία δεν θα προσέλθουν στις τάξεις πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μεταδώσουν τον ιό και δεν θα χρειαστεί οι συμμαθητές τους να μπουν σε καραντίνα. Αποδεικνύεται επίσης έτσι η χρησιμότητα των σελφ τεστ, τα οποία στην συγκεκριμένη χρονικής στιγμή του Σαββατοκύριακου αποτυπώνουν τη θετικότητα που προέκυψε ως απόρροια των εορτών, όπως ακριβώς είχε γίνει και πριν την ένταξη του σχολικού έτους τον Σεπτέμβριο όταν οι μαθητές που προέρχονταν από διακοπές βρέθηκαν θετικοί στον ιό σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που καταγράφηκε στην συνέχεια τις επόμενες ημέρες, δηλαδή μετά την έναρξη των μαθημάτων.

Αυτό επιβεβαιώνει, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας το γεγονός ότι οι μαθητές βρίσκονται με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια εντός του σχολικού περιβάλλοντος όπου υπάρχουν μέτρα και κανόνες, σε σχέση με το διάστημα που συνωστίζονται σε σπίτια και πλατείες.

Όπως λέει στο protothema.gr ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κοπτσής «δόθηκε εντολή οι Διευθυντές των σχολείων να βρίσκονται στα σχολικά κτίρια από τις 7.00 σήμερα το πρωί προκειμένου να πάνε οι γονείς με μάσκες και να παίρνουν τα σελφ τεστ». Στη συνέχεια θα το κάνουν στα παιδιά τους με δική τους ευθύνη είτε επιστρέφοντας στο σπίτι τους είτε εκτός σχολικού χώρου,καθώς όπως διευκρίνισε ο κ. Κοπτσής «κανένας μαθητής δεν θα μπαίνει στο σχολείο χωρίς αρνητικό σελφ τεστ». Αν ο γονέας επιστρέψει στο σπίτι του θα το δηλώσει ο ίδιος στην πλατφόρμα, αλλιώς αν γίνει έξω από το σχολείο θα το δηλώσει το αποτέλεσμα ο Διευθυντής του σχολείου» είπε ο γενικός γραμματέας, ο οποίος εκτίμησε ότι μικρός αριθμός μαθητών δεν έχει πάρει σελφ τεστ. Επίσης ολόκληρη την πεντάδα σελφ τεστ θα πάρουν οι γονείς που δεν μπόρεσαν να βρουν έως χθες τα αυτοδιαγνωστικά τεστ σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όπως λέει Κοπτής.

Επιτελικό μπάχαλο λέει η ΟΛΜΕ

«Αδιαφορώντας για τις εκκλήσεις πολλών ειδικών επιστημόνων που ζητούσαν να μην ανοίξουν τα σχολεία και απαξιώνοντας πλήρως όλες τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων, το ΥΠΑΙΘ αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο. Διατηρούν το αντιεπιστημονικό πρωτόκολλο του 50%+1, διατηρούν τον συνωστισμό στις σχολικές τάξεις και τα σχολικά λεωφορεία, δεν λαμβάνουν καμία μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δεν προμηθεύουν καν με μάσκες και αντισηπτικά την εκπαιδευτική κοινότητα. Το μοναδικό “μέτρο” που ανακοίνωσαν είναι η χορήγηση για την πρώτη και μόνο εβδομάδα ενός επιπλέον σελφ τεστ» λέει η ΟΛΜΕ που έχει κηρύξει για σήμερα διευκολυντική δίωρη στάση εργασίας 12.00-14.00 για να πάνε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΟΛΜΕ τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου στις 13.30 μμ στο ΥΠΑΙΘ.

Άμεση αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου και κλείσιμο του τμήματος με ύπαρξη ενός κρούσματος και αντίστοιχα αναστολή λειτουργίας της σχολικής μονάδας στην ταυτόχρονη διαπίστωση κρουσμάτων σε άλλα τμήματα του σχολείου ζητεί η ΔΟΕ, με οργάνωση τάξεων με 15 μαθητές ανώτατο όριο ανά τμήμα.

Πόσα τεστ μοιράστηκαν

Οι ουρές στα φαρμακεία Σάββατο, τελευταία ημέρα διανομής των δωρεάν σελφ τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, λόγω ελλείψεων που παρουσιάστηκαν, οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να βγάλει τα αποθέματα από τις φαρμακαποθήκες για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που προκαλεί η υποχρέωση για προσέλευση στα σχολεία με αυτοδιαγωστικά τεστ για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Από την Τετάρτη 5/1 ως το Σάββατο δόθηκαν περισσότερα από 6,7 εκ. τεστ στο 87,4% των δικαιούχων μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Τριακόσιες κλίνες Covid-19 του ιδιωτικού τομέα στη μάχη κατά της πανδημίας από σήμερα 

Κορωνοϊός: «Μπορεί να κάνουμε και τέταρτη δόση», λέει Έλληνας καθηγητής του Johns Hopkins