Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για μόλυνση που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη Omicron στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι αντιπροσώπευε περίπου το 59% όλων των περιπτώσεων Covid στις ΗΠΑ στην εβδομάδα μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου και όχι το 73%, όπως είχε γνωστοποιήσει προηγουμένως.

Ωστόσο, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, δείχνουν ότι η Omicron εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν αναλογιστεί κανείς πως αντιστοιχούσε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο 23% των κρουσμάτων στις 18 Δεκεμβρίου. Τα αναθεωρημένα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, η παραλλαγή Δέλτα παρέμενε κυρίαρχη.

«Εάν η νέα εκτίμηση του CDC για τον επιπολασμό της Omicron είναι ακριβής, τότε υποδηλώνει ότι ένα μεγάλο μέρος των τρεχουσών νοσηλειών λόγω Covid, μπορεί να εξακολουθούν να οφείλονται σε λοιμώξεις από τη Δέλτα» ανέφερε ο Scott Gottlieb, πρώην επίτροπος του FDA.

Η διαφορά στις εκτιμήσεις, ενώ επιβεβαιώνει την ταχεία εξάπλωση της Omicron, μιλά επίσης για σχετική έλλειψη ακρίβειας στον εντοπισμό της νέας παραλλαγής, η οποία μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο με γενετική ανάλυση.

Η παραπάνω ενημέρωση από το CDC προέκυψε λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση 512.553 μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό στις ΗΠΑ, αριθμός που αποτελεί εθνικό και παγκόσμιο ρεκόρ από την εκδήλωση της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έλεγχοι για τον κορωνοϊό: Τέσσερις συλλήψεις και 523 πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων

Η Omicron «καλπάζει» στη Θεσσαλονίκη: Κάθε δύο μέρες διπλασιάζεται το ιικό φορτίο της στα λύματα!

Πιερρακάκης: 324.000 πολίτες αποθήκευσαν το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας σε μία μέρα