Όσοι έχουν νοσήσει από την παραλλαγή «Δέλτα» και είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού, αποκτούν «σούπερ ανοσία» έναντι της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης «Όμικρον», σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Ιατρικής του Ίνσμπρουκ.

Οι επιστήμονες μελέτησαν δείγματα αιματολογικών εξετάσεων ασθενών που μολύνθηκαν από τη μετάλλαξη «Δέλτα» και μέτρησαν τα επίπεδα των αντισωμάτων τους, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, μόνο ένα στα επτά δείγματα παρήγαγε αρκετές πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη μόλυνση εξουδετερώνοντας την παραλλαγή «Όμικρον».

Αυτό σημαίνει ότι, δεν αρκεί να έχουμε νοσήσει από κορωνοϊό για να είμαστε προστατευμένοι από την ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή «Όμικρον».

Η αυστριακή έρευνα έδειξε επίσης ότι, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid αλλά έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή «Δέλτα», έχουν μικρή προστασία έναντι της μετάλλαξης «Όμικρον».

Όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα, η μελέτη τους εστίασε στα αντισώματα που σχετίζονται με την ανοσολογική απόκριση έναντι της νόσου Covid και δεν έλαβε υπόψη την ανοσία των Τ- κυττάρων και των Β- κυττάρων, που είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία από σοβαρές νόσους, αν και είναι πιο δύσκολος ο υπολογισμός τους.

Για την πλειοψηφία των επιστημόνων, όσοι έχουν νοσήσει από Covid εξακολουθούν να είναι ως ένα βαθμό προστατευμένοι από σοβαρή λοίμωξη, ωστόσο, η ανοσία , ως γνωστόν, εξασθενεί σημαντικά έπειτα από έξι μήνες.

Σχολιάζοντας την αυστριακή μελέτη, Βρετανοί ειδικοί εξήραν την αναγκαιότητα της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πού θα πραγματοποιηθούν δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ σήμερα Τετάρτη

Οι «Θεματοφύλακες» απειλούν με mail όσους «τολμήσουν να κάνουν το εμβόλιο»

Απλώνει «δίχτυ» πάνω από την Ευρώπη η Omicron – Δύο «γραμμές άμυνας» από την Αθήνα