Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά οι πολίτες οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19 να λαμβάνουν αναμνηστικές δόσεις όχι αργότερα από έξι μήνες μετά τις δεύτερες, πάντως προτίθεται να δώσει τρίμηνη περίοδο χάριτος κατά τη διάρκεια της οποίας τα υγειονομικά πάσα τους θα θεωρούνται έγκυρα, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Γερμανίδα διευκρίνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου κορυφής πως ενημέρωσε τους ηγέτες ότι η Κομισιόν θα τους υποβάλει σχέδιο πράξης κατ’ εξουσιοδότηση για το λεγόμενο υγειονομικό πάσο.

«Θα εγγυηθούμε πως θα υπάρξει κοινή προσέγγιση ως προς της αναμνηστικές δόσεις και τη χρονική διάρκεια της εγκυρότητας του πιστοποιητικού. Οι αναμνηστικές δόσεις συστήνεται (να χορηγούνται) το αργότερο έξι μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, ενώ το πιστοποιητικό θα παραμένει έγκυρο για περίοδο χάριτος τριών μηνών πέραν αυτού» του χρονικού διαστήματος, συνόψισε η κυρία φον ντερ Λάιεν.

Η πίεση που δέχονται τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη συνδέεται εν μέρει με τον μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων ασθενών, τόνισε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την σύνοδο κορυφής.

Σημείωσε ακόμη πως ενημέρωσε τους ηγέτες ότι «τα συμβόλαια (σ.σ. για την προμήθεια εμβολίων) προβλέπουν ότι οι εταιρείες θα αναπτύξουν προσαρμοσμένα εμβόλια εάν τους ζητηθεί, εντός 100 ημερών».

«Καθώς εξακολουθούμε να παλεύουμε ακόμη με την παραλλαγή Δέλτα, μας απειλεί η Όμικρον», τόνισε η κυρία φον ντερ Λάιεν, διαπιστώνοντας ότι η νέα παραλλαγή του ιού, που έχει μεταλλάξεις οι οποίες ανησυχούν τους επιστήμονες, εξαπλώνεται με επικίνδυνα ταχύ ρυθμό.

Όπως επισήμανε ακόμη η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η Επιτροπή σκοπεύει να παρουσιάσει πράξη κατ’ εξουσιοδότηση. «Θα εγγυηθούμε πως θα υπάρξει κοινή προσέγγιση ως προς τις αναμνηστικές δόσεις και τη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού» εξήγησε. «Οι ενισχυτικές δόσεις συνιστάται (να χορηγούνται) το αργότερο έξι μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό και το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα παραμένει σε ισχύ πέρα από τότε για περίοδο χάριτος τριών μηνών», εξήγησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ερωτηθείς για τη συζήτηση σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα που λαμβάνονται από κράτη μέλη για να αποτραπεί η εξάπλωση της Όμικρον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, επισήμανε ότι η παραλλαγή αυτή του νέου κορωνοϊού εγείρει νέα πρόκληση για τους πάντες.

Προσέθεσε ότι λόγω της νέας μετάλλαξης και της σημασίας να υπάρξει ενθάρρυνση για την τρίτη δόση «πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτό το πιστοποιητικό (…) και τη σημασία της συνεργασίας όσο το δυνατόν περισσότερο».

«Είναι ευθύνη των κρατών μελών η λήψη επιπρόσθετων μέτρων, πέραν του πιστοποιητικού (…), όμως υπάρχει κοινή βούληση να συντονιζόμαστε, να συνεργαζόμαστε», συμπλήρωσε ο Σαρλ Μισέλ, θυμίζοντας ότι οι αποφάσεις και τα μέτρα πρέπει να στηρίζονται σε επιστημονικά στοιχεία.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε πως το κυριότερο που είναι γνωστό ως αυτό το στάδιο είναι η υψηλότερη μεταδοτικότητα της Όμικρον.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να κερδίσουμε χρόνο, να μειώσουμε όσο περισσότερο γίνεται την εξάπλωση της Όμικρον. Τα μέσα είναι ο τριπλός εμβολιασμός, βέβαια οι μάσκες, οι αποστάσεις, η μείωση των επαφών», επισήμανε και διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων και βρίσκεται σε εξέλιξη προετοιμασία για την ενδεχόμενη προσαρμογή τους.

Οι όποιοι περιορισμοί στα ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια και να μην υπονομεύουν τη σημασία της ενιαίας αγοράς, συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα συμπεράσματα που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, και τα οποία δημοσιοποιήθηκαν μετά την ολοκλήρωση της σχετικής συζήτησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Στα συμπεράσματα για το θέμα της πανδημίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά ακόμα την ταχεία έγκριση των αλλαγών στο πλαίσιο που αφορά τα ταξίδια εντός της ΕΕ και από τρίτες χώρες, ενώ παραπέμπει στην Κομισιόν για τη συνέχιση της διαδικασίας για καθορισμό της περιόδου εγκυρότητας του ψηφιακού πιστοποιητικού.

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων, σε σχέση με τους εμβολιασμούς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην ΕΕ και τον αντίκτυπο της εμφάνισης της νέας παραλλαγής ανησυχίας, της Όμικρον. Επαναλαμβάνει ότι ο εμβολιασμός είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η προώθηση του εμβολιασμού για όλους και η χορήγηση των ενισχυτικών δόσεων είναι ζωτικής και επείγουσας σημασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, παραμένει κλειδί να ξεπεραστεί η διστακτικότητα έναντι των εμβολίων. Εκτός από τον εμβολιασμό, θα πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για τις θεραπείες κατά του COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των κοινών προμηθειών.

Για τον συντονισμό λέει ότι απαιτούνται συνεχείς συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των εξελίξεων, στη βάση των καλύτερων διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τυχόν περιορισμοί βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια και δεν υπονομεύουν την λειτουργία της ενιαίας αγοράς ή δεν παρεμποδίζουν κατά δυσανάλογο τρόπο την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των κρατών μελών ή τα ταξίδια προς την ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά την ταχεία έγκριση της αναθεωρημένης σύστασης του Συμβουλίου για την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία και της αναθεωρημένης σύστασης του Συμβουλίου για τα μη ουσιώδη ταξίδια προς την ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη σημασία μιας συντονισμένης προσέγγισης όσον αφορά την εγκυρότητα του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού της ΕΕ κατά του COVID-19 και σημειώνει το γεγονός ότι η Επιτροπή θα εγκρίνει κατ` εξουσιοδότηση πράξη για το θέμα αυτό.

Για τη διεθνή συνεργασία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η πανδημία θα ξεπεραστεί μόνο μέσω της παγκόσμιας συνεργασίας στη βάση της εμπιστοσύνης και της αμοιβαίας βοήθειας. Σε αυτό το πλαίσιο, επαινεί τη Μποτσουάνα και τη Νότιο Αφρική για την επαγρύπνηση και τη διαφάνεια στον εντοπισμό, την αλληλουχία και την αναφορά της πιο πρόσφατης παραλλαγής που αποτελεί ανησυχία Όμικρον με τέτοια ταχύτητα, και τονίζει τη σημασία της αναβάθμισης της παγκόσμιας ικανότητας για γωνιδιακή αλληλούχηση.

Η ΕΕ, προστίθεται, έχει δεσμευτεί να διαδραματίσει τον ρόλο της στην επίτευξη του παγκόσμιου εμβολιασμού. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής και εξαγωγέας στον κόσμο. Θα συνεχίσουμε να εξάγουμε και να μοιραζόμαστε δόσεις εμβολίων και βοηθητικά υλικά, και θα ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ιδίως στην Αφρική, τόσο συνεχίζοντας να παρέχουμε στήριξη στο μηχανισμό COVAX όσο και σε διμερή βάση, σε συνεργασία με τους εταίρους, αναφέρεται.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι φραγμοί στη διάθεση για κοινή χρήση και διαχείριση των εμβολίων, και προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στην παγκόσμια κυκλοφορία των εμβολίων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να ενισχύσει περαιτέρω τη στήριξη προς τα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες, να συνεχίσει τη συνεργασία με τους κατασκευαστές και να ενισχύσει τον συντονισμό με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον COVAX και άλλους εταίρους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο να παρακολουθήσει την εκπλήρωση των δεσμεύσεων για εμβόλια με κάθε διαφάνεια και να επανέλθει στο θέμα καταλλήλως.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας την 1η Δεκεμβρίου 2021 για έναρξη μιας παγκόσμιας διαδικασίας σύνταξης και διαπραγμάτευσης σύμβασης, συμφωνίας ή άλλου διεθνούς μέσου για πρόληψη, ετοιμότητα και ανταπόκριση στις πανδημίες, με προοπτική υιοθέτησης κάτω από το Άρθρο 19, ή βάσει άλλων διατάξεων του συντάγματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όπως θεωρηθεί κατάλληλο από το διακυβερνητικό διαπραγματευτικό σώμα.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε πιο αυστηρές αναφορές για την μετάλλαξη στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και τη διενέργεια τεστ κατά τη διάρκεια των εορτών, ενώ πρότεινε το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού να ισχύει για 6+1 μήνες.

«Αν χρειαστεί να λάβουμε άλλα μέτρα σχετικά με επιπλέον τεστ, πιστεύω ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε επιπλέον χρόνο για να κάνουν την αναμνηστική δόση όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Eu_covid1
EU_Covid2