Τον υπό μελέτη συνδυασμό διατροφής και άσκησης προτείνουν οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον βάσει έρευνας τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στον Experimental Cell Research.

Ο εν λόγω συνδυασμός που προτείνουν οι ερευνητές περιλαμβάνει το γαλλικό οξύ, ένα φαινολικό οξύ που βρίσκεται σε καρύδια, φύλλα τσαγιού, φλοιό βελανιδιάς και άλλα φυτά και τις ασκήσεις διάτασης (stretching), πολύ ήπιου βαθμού, πρακτικά μέχρι του σημείου που διατείνονται οι μύες των ποδιών καθώς περπατάμε.

Η οστεοαρθρίτιδα προσβάλει τον χόνδρο – τον σκληρό, ζελατινοειδή ολισθηρό ιστό που καλύπτει τα άκρα των οστών όπου σχηματίζουν μια άρθρωση. Αποτελεί μια εκφυλιστική κατάσταση και  αποτελεί ακτινολογικό εύρημα στο 80-90% των ατόμων σε ηλικίες άνω των 65 ετών. Τα συμπτώματα όμως σπάνια εκδηλώνονται πριν τα 50 έτη. Σε ηλικίες μεγαλύτερες των 55 ετών οι γυναίκες προσβάλλονται πιο συχνά από οστεοαρθρίτιδα σε σχέση με τους άνδρες (αναλογία 1.7/1).

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ωστόσο ότι οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτή τη φόρμουλα βάσει εργαστηριακών πειραμάτων σε κυτταρικές σειρές και όχι βάσει κλινικών μελετών. Απώτερος στόχος των ερευνητών είναι να επιτυχουν την αναγέννηση ιστών χόνδρου σε μια προσπάθεια θεραπευτικής αντιμετώπισης ή αντικατάστασης των κατεστραμμένων χόνδρων της οστεοαρθρίτιδας.

Σύμφωνα με τους ιδίους για να καταλήξουν στο γαλλικό οξύ πρώτα δοκίμασαν την δράση έξι  διαφορετικών διατροφικών αντιοξειδωτικών συστατικών μεταξύ των οποίων η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και η κουρκουμίνη. Εν τέλει προκρίθηκε το γαλλικό οξύ που σε συνδυασμό με την εφαρμογή τεχνικών που μιμούνται τις δράσεις της άσκησης στα κύτταρα, φάνηκε ότι οδήγησαν στη μείωση των δεικτών φλεγμονής των αρθρώσεων.

Η έρευνα ενισχύει την άποψη ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά και η άσκηση είναι ωφέλιμη και για τις αρθρώσεις. Οι ερευνητές ωστόσο τονίζουν ότι το γαλλικό οξύ δεν πρέπει να θεωρηθεί θαυματουργή θεραπεία και οι πάσχοντες με οστεοαρθρίτιδα δεν πρέπει να το λάβουν χωρίς προηγουμενως να ζητήσουν ιατρική συμβουλή.

Διαβάστε επίσης

Οστεοαρθρίτιδα και Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Οι συχνότερες παθήσεις των αρθρώσεων

Οστεοαρθρίτιδα: Η βιταμίνη – κλειδί για τον πόνο στα γόνατα