Με την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας αλλά και την θετική ανταπόκριση των πολιτών το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Παρά το ότι το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει σημάδια αποκλιμάκωσης υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης για τον καθένα μας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως είπε, μιλώντας για το μέτρο της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών, 59.864 πολίτες της συγκεκριμένης ομάδας έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου σε μόλις πέντε μέρες από την ημέρα που ανακοινώθηκε το μέτρο. Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 10% των πολιτών άνω των 60 οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι. Σημείωσε δε πως τις τελευταίες δέκα ημέρες 151.489 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης και πάνω από 1 εκατομμύριο την αναμνηστική, ενώ από το Σάββατο μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 535.662 ραντεβού αναμνηστικής δόσης.

Δείτε live το briefing:

Οι στόχοι του εμβολιασμού

Στην συνέχεια ο Γιάννης Οικονόμου περιέγραψε την στρατηγική της κυβέρνησης η οποία κινείται παράλληλα σε δύο στόχους:

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

«Πρώτος στόχος είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης για όλους και πρωτίστως σε εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, τους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών. Είναι μάλιστα πολύ θετικό το γεγονός ότι  από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας -από την Τρίτη το μεσημέρι μέχρι σήμερα- 59.864  συμπολίτες μας  της ηλικιακής αυτής ομάδας έχουν κλείσει το ραντεβού για να κάνουν την πρώτη δόση. Πάνω, δηλαδή, από  το 1/10 της συγκεκριμένης ομάδας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, που παρέμεναν  για 11 μήνες απροστάτευτοι,  έσπευσαν, σε μόλις πέντε ημέρες, να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή που τους δίνει η επιστήμη. Συνολικά τις τελευταίες 10  μέρες 151.489 πολίτες από όλες τις ηλικιακές ομάδες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης και πάνω από 1 εκατομμύριο την αναμνηστική.

Με την ευκαιρία θέλουμε να επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά ότι η επιβολή του προστίμου είναι ένα μέσο για την καθολικότητα του εμβολιασμού, δεν είναι αυτοσκοπός. Η ίδια η έννοια της καθολικότητας επιβάλλει την θέσπιση κυρώσεων σε όσους δεν φροντίσουν να κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία, μέχρι τις χρονικές προθεσμίες που αποφασίστηκαν. Από την πλευρά μας όμως θα καταβάλλουμε ότι περνάει από το χέρι μας, κάθε δυνατή προσπάθεια, με όλα τα μέσα πειθούς και διευκόλυνσης που διαθέτουμε, έτσι ώστε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συμπολίτες μας που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, από 60 ετών και πάνω και να μην χρειαστεί να προχωρήσουμε στην εφαρμογή της οποιαδήποτε κύρωσης.

Δεύτερος στόχος είναι η επιτάχυνση της τρίτης, της λεγόμενης αναμνηστικής δόσης, που κρίθηκε αναγκαία εξαιτίας της  διαφαινόμενης μεταβολής του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή «Όμικρον»  και του χειμώνα, στη διάρκεια του οποίου αφενός μεν βρισκόμαστε περισσότερο σε κλειστούς χώρους και αφετέρου δε ο ιός  είναι ανθεκτικότερος. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η πανδημία είναι δυναμική και όταν χρειάζεται να αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας σε κάθε νέα εξέλιξη».

Για τις επενδύσεις στην χώρα

«Παρά τις ποικίλες και εξωγενείς κρίσεις που αντιμετωπίζουμε η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και αναπτύσσει τις δράσεις που οδηγούν με στέρεα βήματα τη χώρα  στη νέα εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, ενισχύει την ελκυστικότητα και την εξωστρέφειά της και γίνεται κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας. Με τον τρόπο αυτό, με επενδύσεις που δημιουργούν πολλές αναβαθμισμένες θέσεις εργασίας απαντάμε στις κρίσεις. Με τον τρόπο αυτό φέρνουμε άμεσα και έμμεσα, πλούτο στη χώρα και στηρίζουμε έμπρακτα τη νέα γενιά με ποιοτικές θέσεις εργασίας και θελκτικό εισόδημα. Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά καταρτισμένους και έμπειρους επιστήμονες, στους οποίους στα χρόνια της κρίσης δεν δόθηκε η δυνατότητα να αναδείξουν τη δημιουργικότητά τους.

Η Κυβέρνηση μας δημιουργεί τις προϋποθέσεις έτσι ώστε αυτή η γενιά να βρει καλές δουλειές, διεθνούς βεληνεκούς, στον τόπο μας, κοντά στις οικογένειές της. Έμπρακτα με τον τρόπο αυτό επιχειρούμε να σταματήσουμε την αιμορραγία του ανθρώπινου δυναμικού και να ανανεώσουμε τη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μετά την Pfizer, την Microsoft, την Volkswagen, την CISCO,  ο παγκόσμιος κολοσσός της τεχνολογίας και του online εμπορίου Amazon Web Services επέλεξε την Ελλάδα για να εγκαταστήσει μια από τις 11 Τοπικές Ζώνες, που σχεδιάζει να δημιουργήσει στην Ευρώπη. Η επιλογή αυτή αποτελεί άλλη μία ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική και μεταρρυθμιστική μας πολιτική. Με τις αποφάσεις αυτές -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με στελέχη της εταιρείας- η Ελλάδα γίνεται κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας. Έχει αποκτήσει ένα γρήγορα αναπτυσσόμενο τεχνολογικό οικοσύστημα και προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον από startups και αναπτυξιακά κεφάλαια στον τομέα της τεχνολογίας.

Σημειώνεται ότι ο Αντιπρόεδρος της Amazon Web Services -που μετείχε στη συζήτηση διαδικτυακά, από τις Η.Π.Α.- τόνισε ότι στην επιλογή της Ελλάδας συνέβαλε η μέριμνα που έχει επιδείξει η Κυβέρνηση, αλλά και η αλλαγή που υπάρχει στην ελληνική οικονομία σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για τον ηγετικό του ρόλο στην πρόοδο της Ελλάδας και τις προσπάθειες για ψηφιοποίηση, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος γι’ αυτά που έχει πετύχει η  Κυβέρνηση σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Κυβέρνηση μας βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με διεθνείς επενδυτές ώστε στο αμέσως επόμενο διάστημα να ανακοινώσουμε και άλλες επενδύσεις μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής προστιθέμενης αξίας για την Πατρίδα και την οικονομία. Παρά τις πολύ ταραγμένες εποχές που ζούμε, η πολιτική σταθερότητα, οι μεταρρυθμίσεις και η αναπτυξιακή μας στρατηγική δημιουργούν ουσιαστικές προοπτικές ευημερίας και προκοπής για την Πατρίδα, για όλους  τους Έλληνες και κυρίως για τη νέα γενιά».

Την Τετάρτη η συνάντηση Πούτιν – Μητσοτάκη 

Αύριο Τρίτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο  Ισραήλ, μετά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στη φίλη χώρα. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του θα έχει τις πρώτες του επαφές με τον νέο Πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και με τον νέο Πρόεδρο Ιτσχάκ Χέρτζογκ.

Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί στο Τελ Αβίβ η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ με την συμμετοχή και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Θα γίνει ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, καθώς και συζήτηση για την περαιτέρω διεύρυνση των τομέων συνεργασίας. Αναμένεται μάλιστα ότι οι τρεις ηγέτες θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Σότσι όπου θα έχει την πρώτη του συνάντηση ως Πρωθυπουργός  με τον Πρόεδρο της Ρωσίας  Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο  είχε συναντήσει  ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Αθήνα το 2016. Οι δύο ηγέτες θα έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν θέματα για τις σχέσεις των δύο χωρών με έμφαση τη συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Παιδείας. Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για τις  περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάνω από 540.000 ραντεβού για την αναμνηστική δόση μέσα σε δύο μέρες, λέει ο Γεωργαντάς

Γιατί να κάνουμε την τρίτη δόση του εμβολίου στους 3 μήνες εξηγεί η Παγώνη

Έρχεται η σειρά των 50αρηδων για υποχρεωτικό εμβολιασμό