Για ακόμη μια φορά, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει συζήτηση για lockdown, ενώ για το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, τόνισε πως είναι σε συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας. Ακόμη εστίασε στη μείωση του χρόνου χορήγησης της τρίτης δόσης, αν ανάψει το πράσινο φως από τις αρμόδιες αρχές, ενώ μίλησε για το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Omicron και τον σχεδιασμό για τις γιορτές.

«Το κρούσμα της μετάλλαξης Omicron αφορά έναν Έλληνα συμπολίτη μας που επέστρεφε από τη Νότια Αφρική. Ήταν πριν μπουν τα περιοριστικά μέτρα. Είχε μια τρομακτική συνέπεια και ο ίδιος. Πέρα από τα τεστ που ήταν υποχρεωτικά να γίνουν γιατί ερχόταν από Τρίτη χώρα ο ίδιος έκανε καθημερινό τεστ εκεί που βρισκόταν και ήταν αρνητικά τα αποτελέσματα στα πρώτα τεστ. Μόλις βγήκε το πρώτο θετικό τεστ, το διαγνωστικό κέντρο στο οποίο είχε κάνει την έρευνα αυτομάτως το έστειλε γιατί υπήρχε το ύποπτης προέλευσης να γίνει περαιτέρω εξέταση και διαπιστώθηκε με απόλυτο τρόπο ότι είναι η μετάλλαξη Omicron», δήλωσε στο Mega για το κρούσμα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Το θετικό είναι ότι ειδοποιήθηκαν άμεσα όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του. Μπήκε και ο ίδιος σε καραντίνα τηρήθηκε το πρωτόκολλο και ευελπιστούμε ότι από αυτή την περίπτωση έγινε η απόλυτη ιχνηλάτηση», συμπλήρωσε ο υπουργός.

«Στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα. Είμαστε σε πλήρη παρακολούθηση. Πρέπει να εμβολιαζόμαστε γιατί και για αυτή την μετάλλαξη είναι χρήσιμος ο εμβολιασμός», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

«Ήμασταν οι πρώτοι που θέσαμε υποχρεωτικό εμβολιασμό και θέσαμε στους υγειονομικούς, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει μια ισορροπία πόσο θα μπορούσε να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Αυτό το οποίο κρίνουμε είναι ότι η συγκεκριμένη κατηγορία, έχουν ένα βασικό κριτήριο ότι από τα στοιχεία που βλέπουμε καθημερινά είναι η ηλικιακή ομάδα οριζόντια που παράγει τις μεγαλύτερες νοσηλείες και δυστυχώς αυτοί οι συνάνθρωποι μας είναι που βρίσκονται στις ΜΕΘ και καταλήγουν», σχολίασε για τα νέα μέτρα και την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε όσους είναι άνω των 60 ετών.

«Οι δύο εβδομάδες που έχουμε επιλέξει η επομένη και μετά την Πρωτοχρονιά θα είναι ο πλήρης έλεγχος του πληθυσμού με self- test. Είναι ένας σχεδιασμός που έχει δουλέψει ο ΕΟΔΔΥ και ο κ. Ζαούτης και ο κ. Παρασκευής που είναι στον ΕΟΔΔΥ και έχει την εξής κατεύθυνση, ότι αυτή τη στιγμή αν ανταποκριθεί ο πληθυσμός και κάνει το self- test που θα είναι δωρεάν από το φαρμακείο θα υπάρχει μια φαινομενική αύξηση στα κρούσματα, γιατί μπαίνοντας ο πληθυσμός σε καραντίνα που δεν θα του στερήσει και τα Χριστούγεννα θα υπάρξει πτώση μεταδοτικότητας», ανέφερε ο υπουργός για την πρόταση του υπουργείου να εξεταστεί ο πληθυσμός.

«Η φιλοσοφία μας είναι θα είμαστε ανοιχτοί. Δεν θα υπάρξουν υπέρμετροι περιορισμοί για όσους είναι εμβολιασμένοι και για τους ανεμβολίαστους δεν θα υπάρξει αποκλεισμός», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Κρίσιμης σημασίας οι επόμενες 15 ημέρες 

Ο κ. Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν αυξηθούν τα ραντεβού για εμβολιασμό της πρώτης δόσης να αρθούν τα πρόστιμα και να μην εισπραχθούν.

Ο υπουργός Υγείας απέκλεισε το ενδεχόμενο να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, όπως και το κλείσιμο των σχολείων, καθώς όπως είπε «το εκπαιδευτικό πρωτόκολλο έχει πάει καλύτερα από ό,τι περιμέναμε». Παράλληλα, επισήμανε πως «θα παρακολουθήσουμε αυτό το δεκαπενθήμερο και στην επόμενη συνεδρίαση που θα έχουμε, θα δούμε αν χρειαστεί να υπάρξει κάποιο μέτρο».

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ο υπουργός Υγείας είπε πως υπάρχει εισήγηση προς την επιτροπή των ειδικών να μειωθεί το διάστημα για την τρίτη δόση από το εξάμηνο στο τετράμηνο. Επίσης, τόνισε πως ενισχύονται πλήρως οι μονάδες εμβολιασμού και δεν θα υπάρχει πρόβλημα στα ραντεβού.

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτές είναι οι 15 χώρες της ΕΕ όπου έχουν ήδη εντοπιστεί κρούσματα της μετάλλαξης Omicron

Σε «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα δείχνει ο χάρτης του ECDC

Παραμένει στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού δηλώνει ο Γεραπετρίτης