Τα νεώτερα επιδημιολογικά δεδομένα για την πανδημία στην Ελλάδα παρουσιάζουν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Στην τοποθέτησή της, η Μίνα Γκάγκα είπε: «Η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη, οι εισαγωγές είναι πολλές. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όλοι όσοι έχουν σχέση με τα νοσοκομεία, υπερβαίνουν τον εαυτό τους. Έχουμε και το πρώτο κρούσμα της Όμικρον, πιθανότατα θα δούμε κι άλλα τέτοια κρούσματα. Ο ασθενής αυτός είναι πολύ καλά, υπό παρακολούθησή στο σπίτι του. Μάλλον το εμβόλιο καλύπτει την Όμικρον»
Από την πλευρά της, η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε: «Αργή και μικρή ύφεση παρουσιάζει η πανδημία με μέσο όρο 6.300 κρούσματα ανά ημέρα. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό με τα ενεργά κρούσματα να ξεπερνούν τις 50.000. Ο εβδομαδιαίος αριθμός εξετάσεων, παραμένει υψηλός, στα 2,5 εκατ. την εβδομάδα. Το ποσοστό θετικότητας παρέμεινε σταθερό στο 1,74%. Η υψηλότερη θετικότητα παρουσιάζεται σε Γρεβενά, Έβρο, Κοζάνη, Φθιώτιδα και Κιλκίς. Μελετώντας τον χάρτη, βλέπουμε πως αυτή την εβδομάδα είχαμε αύξηση στους ενήλικες τουλάχιστον 50%, λόγω της μικρής εμβολιαστικής κάλυψης. Χαρακτηριστική είναι περίπτωση στα Τρίκαλα, στην ηλικία 50-65 ετών μόλις ένας στους πέντε έχει προσέλθει για τρίτη δόση. Να θωρακιστούμε με τον εμβολιασμό ενόψει Χριστουγέννων, με την τρίτη δόση. Οι δέκα περιφερειακές ενότητες με την υψηλότερη θνητότητα, είναι αυτές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη. Παραμένουν πάνω από 450.000 συμπολίτες άνω των 65 ετών που δεν έχουν κινητοποιηθεί για εμβολιασμό. Σημαντικό όπλο πριν τα Χριστούγεννα αποτελεί και η χορήγηση σελφ τεστ. Είδαμε το όφελος των σελφ τεστ με τη χρήση στα σχολεία, όπου περιόρισε τη διασπορά του ιού. Την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να δούμε μεγάλη αύξηση στα κρούσματα λόγω των σελφ τεστ, αλλά δεν πρέπει να ανησυχήσουμε από αυτό».
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε: «Οι νέες διαγνώσεις παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 2% την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο καταγράφηκαν 7.000 λιγότεροι θάνατοι. Στην Ευρώπη είχαμε 6% αύξηση στις διαγνώσεις και σταθεροποίηση στους θανάτους. Επιδείνωση είχαμε σε 26 από τις 47 χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων έδειξε 9% μείωση στις διαγνώσεις, αύξηση 4% στους θανάτους, ενώ αυξήθηκαν κατά 8% οι νοσηλεύομενοι σε ΜΕΘ. Η επιδημία στη Νότια Αφρική παρουσιάζει εκθετική αύξηση, σε κρούσματα και θανάτους με τη Δέλτα να υποχωρεί έναντι της Όμικρον, που δείχνει να είναι εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος».
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που ακολούθησαν:
Για πιθανή επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού, η κ. Γκάγκα είπε: «Δεν έχει συζητηθεί αυτό το ενδεχόμενο. Παραμένει γι’ αυτούς που χρειάζονται μεγαλύτερη ασφάλεια, τους άνω των 65».
Για την ενίσχυση του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα, η κ. Γκάγκα είπε: «Πέντε άνθρωποι από το ΕΣΥ μετακινήθηκαν από την Αθήνα στη Βόρεια Ελλάδα και βοηθούν απλόχερα. Και αρκετοί ιδιώτες έχουν πάει»
Για τη χρήση των μονοκλωνικών, η κ. Παπαευαγγέλου είπε: «Μέχρι χθες είχαν εγκριθεί για χορήγηση σε 21 ασθενείς».
Για τους ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, η κ. Γκάγκα είπε: «Στο ΑΧΕΠΑ λειτουργεί μονάδα που δεν είναι καταγεγραμμένη. Νοσηλεύονται εκεί ασθενείς και φαίνονται εκτός ΜΕΘ. Είναι πρόβλημα που το βλέπουμε κάθε χειμώνα. Έχουμε 704 διασωληνωμένους και 1.200 κρεβάτια, η μετακίνηση είναι σχετικά εύκολη. Υπάρχει πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη, γιατί εκεί οι ασθνείς είναι συγκριτικά περισσότεροι».
Ειδήσεις σήμερα:
Ξεκινάει στις 16 Δεκεμβρίου στην Ιταλία ο εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών κατά της Covid