Αύριο Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου στις 10.30, και όχι σήμερα όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα εξειδικεύσει τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα μιλήσει για τα όσα ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε:

Υποχρέωση εμβολιασμού: Στους άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τις 16 Ιανουαρίου  θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μέσω της ΑΑΔΕ. Τα χρήματα θα συγκεντρώνονται σε ειδικό ταμείο για την στήριξη της υγείας. «Η απόφασή μου -επαναλαμβάνω- σημαίνει προστασία και όχι τιμωρία. Και μετά τα όσα ισχύουν για τους υγειονομικούς έρχεται τώρα να συμπληρώσει την εκστρατεία πειθούς την οποία ακολουθούμε επί μήνες», είπε ο πρωθυπουργός.

Self test: Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα μοιραστεί από ένα self test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη έτσι ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού ενόψει των εορτών. «Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών. Γιατί είναι σημαντικό όλοι να ελεγχόμαστε κατά τις συναθροίσεις των ημερών», είπε ο πρωθυπουργός.

Eιδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Το 82% των θυμάτων είναι ανεμβολίαστοι άνω των 65 ετών

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι θα πληρώσουν μισό πρόστιμο και ποιοι εξαιρούνται

Πανεπιστήμιο Harvard: 4 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη μετάλλαξη Omicron