Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε η σλοβενική προεδρία της ΕΕ.

Σε ανάρτηση στο Twitter, η σλοβενική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες-μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νωρίτερα σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις συνδέσεις με χώρες, στις οποίες έχει εντοπισθεί η παραλλαγή B.1.1.529 του SARS-COV-2.

Η σύσταση της Κομισιόν δεν ήταν δεσμευτική, αφού οι αποφάσεις για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά θα επιτρέψει τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους. Ωστόσο, υιοθετήθηκε από τις 27 χώρες-μέλη της Ένωσης.

Οι ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Νέα μέτρα για τις πτήσεις από εννέα αφρικανικές χώρες, εξαιτίας της εμφάνισης της μετάλλαξης της Μποτσουάνας, αποφάσισε νωρίτερα σήμερα η κυβέρνηση, έπειτα από σχετική εισήγηση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής.

Τα νέα μέτρα αφορούν σε ταξιδιώτες από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι, και είναι τα εξής:

– Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

– Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

– Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).

– Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR τεστ).

Έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου, ώρα 06.00 π.μ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: 6.602 νέα κρούσματα, 630 διασωληνωμένοι, 86 θάνατοι

Μόνο με ειδική άδεια, δεκαήμερη καραντίνα και τριπλό αρνητικό PCR στην Ελλάδα από χώρες της νότιας Αφρικής

Μετάλλαξη Μποτσουάνας: Δυο ύποπτα κρούσματα στο Βέλγιο