Αριθμοί που σοκάρουν συνθέτουν την μεγάλη εικόνα της τέταρτης φάσης της πανδημίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) να καλεί επειγόντως χθες τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν άμεσα μέτρα αναχαίτισης του κορωνοϊού. Στο «χορό» του lockdown μπαίνει μετά την Αυστρία και η Σλοβακία, ενώ σε τροχιά αυστηροποίησης των περιορισμών για την ενίσχυση της προστασίας από την πανδημία κινούνται ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε μια προσπάθεια να «φρενάρουν» την επέλαση του ιού, μέσα στο χειμώνα.
Η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη Γηραιά Ήπειρο εξαιτίας της σφοδρότητας του τέταρτου κύματος της πανδημίας κινητοποίησε την κορυφή της ευρωπαϊκής ηγεσίας, με την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να απευθύνει έκκληση για μαζικό εμβολιασμό, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού ποικίλουν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών (από 29% μέχρι 92%), δυσχεραίνοντας τον κοινό βηματισμό στην αντιμετώπιση της παρούσας φάσης της πανδημίας εντός της ΕΕ.
Στην έκκληση της Προέδρου της Επιτροπής ανταποκρίθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, καθώς με επιστολή του προς την κ. φον ντερ Λάιεν ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε χθες πρωτοβουλία μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, προτείνοντας την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης του εμβολίου ως προϋπόθεση ισχύος του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού (EU DCC) για ταξίδια εντός της ΕΕ, ειδικά για τους πολίτες άνω των 60 ετών.
«Να μην χάσουμε χρόνο»
Διαπιστώνοντας ότι «πολλές ευρωπαϊκές χώρες βιώνουν νέα έξαρση των κρουσμάτων SARS-CoV-2 παρά τις μέχρι σήμερα επιτυχημένες εκστρατείες εμβολιασμού» -στον απόηχο και των δυσμενών προβλέψεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη μέχρι την ερχόμενη άνοιξη- ο κ. Μητσοτάκης τονίζει «πως δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο, προκειμένου να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους πολίτες μας, ιδίως με δεδομένο ότι η τρίτη δόση αποδεικνύεται αποτελεσματική (σε ποσοστό άνω του 90%) στην πρόληψη σοβαρών επιπτώσεων της Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου», ενώ «ταυτόχρονα παρέχει προστασία ενάντια στα συμπτώματα της λοίμωξης και κρατά τους πολίτες μας υγιείς και εκτός νοσοκομείων», προσθέτει.
Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, «τα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν, και όλοι συμφωνούμε, πως η τρίτη δόση συνίσταται ιδιαίτερα για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας» και με αυτή την παραδοχή ο κ. Μητσοτάκης εισηγείται στην επιστολή του «η τρίτη δόση του εμβολίου Covid-19 να θεωρηθεί προϋπόθεση για ασφαλείς μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ευρωπαίους πολίτες άνω των 60 ετών».
Αντίμετρο στα lockdown
«Μια πρωτοβουλία όπως αυτή θα βοηθήσει τα συστήματα υγείας μας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα ένα ισχυρό, χειμερινό κύμα νοσηλειών» εξηγεί ακόμη ο Έλληνας Πρωθυπουργός, «ενώ θα συμβάλει στο να τεθούν υπό έλεγχο ο ιός και η πανδημία, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε νέους οριζόντιους περιορισμούς που θα έθεταν σε κίνδυνο την ανάκαμψη των οικονομιών μας και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών» επισημαίνει στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας παράλληλα την Πρόεδρο της Επιτροπής να ανοίξει τη σχετική συζήτηση με τους ομολόγους του αναφορικά με την υιοθέτηση μιας τέτοιας λύσης.
Από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου, επαναλαμβάνεται, σταθερά, άλλωστε, ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην επιστρέψει σε «οριζόντιους περιορισμούς», δηλαδή σε ένα νέο, καθολικό lockdown, προκειμένου να διατηρηθούν ατόφιες οι ελευθερίες που έχουν ανακτήσει οι εμβολιασμένοι Έλληνες πολίτες.
Όριο το 70%
Την ίδια ώρα, διακηρυγμένος στόχος για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το «να φτάσουμε το 70% που στοχεύουμε μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους», όπως τόνισε χθες η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στόχο τον οποίο ιεράρχησε ως την «κορυφαία προτεραιότητα» για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο εθνικός μέσος όρος του εμβολιασμού στην Ελλάδα έχει υπερβεί τον παραπάνω πανευρωπαϊκό στόχο, ενισχύει τον κατηγορηματικό τόνο των κυβερνητικών στελεχών αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου lockdown. Στην κατεύθυνση αυτή, «θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μείνει ανοιχτή η οικονομία» τόνισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενώ συμπλήρωσε πως «πάντοτε παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας και κυρίως την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και έτσι αποφασίζουμε μέτρα», εστιάζοντας ταυτόχρονα στην προσπάθεια ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας με κλίνες από ιδιωτικές κλινικές και με επίταξη ιατρικού προσωπικού.
Ελευθέρας για τα τρόφιμα
Πέρα από την απόρριψη ενός νέου lockdown, εκτός του κυβερνητικού πλάνου παραμένει και η πιθανότητα λήψης νέων μέτρων για τους εμβολιασμένους πολίτες, όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
«Όταν το 73% των ενήλικων είναι εμβολιασμένοι δεν θα υπάρξει lockdown. Το ΕΣΥ αυτή τη στιγμή δεν είναι μονοθεματικό, εξυπηρετεί και COVID και non COVID περιστατικά και γι’ αυτό πιέζεται» σχολίασε ο ίδιος. «Βρισκόμαστε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος, πιέζεται όλη η Ευρώπη και προηγούμαστε σε σχέση με άλλες χώρες» υποστήριξε ο κ. Πλεύρης, ο οποίος γνωστοποίησε ακόμη πως δεν μελετάται η είσοδος με αρνητικό rapid test σε καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης και σούπερ μάρκετ για τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Ροή στον εμβολιασμό
Στον αντίποδα, ο κ. Πλεύρης παρατήρησε ότι «περιμένουμε επιπεδοποίηση και κάμψη για να υπάρξει αποσυμφόρηση». «Για τις επόμενες 10 με 15 μέρες θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ, αλλά αυτή τη στιγμή, έστω και με καθυστέρηση, υπάρχει σοβαρή προσέλευση συμπολιτών μας και για πρώτη και για τρίτη δόση, πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι» δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, καταλήγοντας πως «πριν ένα μήνα στους εμβολιασμούς ήμασταν στο 64-65% του ενηλίκου πληθυσμού τώρα είμαστε 73,5%».
Το «ηθικό δικαίωμα» επικαλέστηκε, από πλευράς του, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι δεν μπορούν, για το λόγο αυτό, να επιβληθούν καμιάς μορφής περιορισμοί προς τους εμβολιασμένους πολίτες. «Οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν να νοσήσουν, όχι να πεθάνουν, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει η βάση να περιορίσεις ατομικές ελευθερίες» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης. «Στόχος όλων των μέτρων», είπε ακόμη ο υπουργός «είναι να έχουμε εορτές όπου η αγορά θα λειτουργεί. Δεν χρειάζεται να συζητάμε για νέα μέτρα στήριξης καθόλου».
Απαντώντας ακόμη αναφορικά με μια ενδεχόμενη επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει προχωρήσει σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, ούτε καν η Ιταλία, παρά τις τραγικές στιγμές που έζησε εξαιτίας της πανδημίας, στο Μπέργκαμο.
Ειδήσεις σήμερα:
Ημέρες «άνοιξης» στους εμβολιασμούς – Τριπλασιάστηκαν τα ραντεβού για πρώτη δόση