Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους από σήμερα στις 6 το πρωί, προκειμένου να ενταθεί η προσπάθεια αναχαίτισης του τέταρτου κύματος της πανδημίας, ενόψει των Χριστουγέννων.

Παρότι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς δεν περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, ο βαθμός συμμόρφωσης, ωστόσο, των μη εμβολιασμένων πολιτών απέναντι στους περιορισμούς που ενεργοποιούνται από σήμερα θα κρίνει για τους ίδιους την πιθανότητα περαιτέρω αυστηροποίησης του πλαισίου, με βάση και τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Αν η αποκλιμάκωση τόσο στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, όσο κυρίως στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών δεν εκτιμηθεί ως ικανοποιητική, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο και νέων περιορισμών για τους ανεμβολίαστους, όπως επισημαίνουν τις τελευταίες ώρες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, τη στιγμή που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβάλλει ήδη ολικό «απαγορευτικό» τα τελευταία εικοσιτετράωρα, για όσους πολίτες τους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει ότι η φιλοσοφία των σημερινών μέτρων δεν ενέχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά είναι η ανάγκη άμεσης υποστήριξης του ΕΣΥ που εντείνει τους περιορισμούς για τους μη εμβολιασμένους πολίτες. Παράλληλα, η αδυναμία εισόδου σε σειρά κλειστών χώρων (σινεμά, θέατρα, συναυλίες σε κλειστούς χώρους, γυμναστήρια, μουσεία) αρχής γενομένης από σήμερα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ενισχύει -όπως φάνηκε από τις αρχές του Νοέμβρη- την εμβολιαστική ροή, τη στιγμή που διαθέσιμη είναι πλέον η τρίτη, «αναμνηστική» δόση.

Μέτρα- φραγμός

«Τα μέτρα λαμβάνονται γιατί πρέπει να βάλουμε ένα φραγμό στην εξάπλωση της πανδημίας και να μην φτάσουμε στην κατάσταση που επικρατεί στην Βόρεια Ευρώπη και να μείνει ανοιχτή η αγορά τα Χριστούγεννα» εξήγησε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, περιγράφοντας παράλληλα πως «οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας κινδυνεύουν και θέλουμε να τους προστατέψουμε όχι να τους τιμωρήσουμε. Επειδή κινδυνεύει η υγεία τους συνακόλουθα κινδυνεύει και το ΕΣΥ με περισσότερες νοσηλείες».

Ταυτόχρονα, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε αναφορικά με την περίπτωση ενός νέου, καθολικού lockdown ότι «εμείς θεωρούμε ότι δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να το επιβάλουμε διότι το 75% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί άρα δεν κινδυνεύει», συμπληρώνοντας ακόμη πως «η ιδέα να κάνεις lockdown χωρίς να ενισχύσεις οικονομικά τις επιχειρήσεις είναι σαν να της οδηγείς στη χρεοκοπία. Άρα να ξεχάσουμε αυτό το σενάριο».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, ωστόσο, δεν απέκλεισε -μετά και τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη προχθές- την πιθανότητα νέων περιορισμών για τους ανεμβολίαστους πολίτες το επόμενο διάστημα, «στο βαθμό που μπορεί αυτοί να επιβαρύνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας», όπως είπε.

95% προστασία

Παράλληλα με τα νέα μέτρα, με ένταση αναμένεται να εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες από το κυβερνητικό επιτελείο και η εκστρατεία πειθούς με επίκεντρο, για τις ηλικίες άνω των 60 ετών, την αναμνηστική, τρίτη δόση.

«Η σύσταση είναι η τρίτη δόση να γίνει το συντομότερο δυνατό μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας» τόνισε χθες στον ΣΚΑΪ ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, υπογραμμίζοντας ακόμη ότι τα στοιχεία μελέτης της Pfizer αποκαλύπτουν πως η πιθανότητα μόλυνσης από κορονωϊό μειώνεται κατά 95% μετά την τρίτη δόση. «Δηλαδή 6 άτομα στα 5 χιλιάδες που έκαναν το εμβόλιο μολύνθηκαν και νόσησαν ελαφρά, σε σχέση με 123 άτομα από αυτά που δεν έκαναν την 3η δόση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των μέτρων που θα ισχύουν από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι την ίδια ώρα της Δευτέρας 6 Δεκεμβρίου θα αποτελέσουν εφαλτήριο για όποιες νέες κυβερνητικές αποφάσεις, ενώ μέχρι τότε η καθημερινότητα περνά μέσα από την παρακάτω δέσμη μέτρων.

Όλα τα μέτρα:

Πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες από κορωνοϊό τους τελευταίους έξι μήνες:

· στα κέντρα διασκέδασης,

· στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης,

· στα θέατρα,

· στους κινηματογράφους,

· στα μουσεία,

· στις εκθέσεις,

· στα συνέδρια,

· στα γυμναστήρια

Πρόσβαση σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες τους τελευταίους 6 μήνες και ανεμβολίαστους με διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test:

· στα καταστήματα λιανικού εμπορίου,

· στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης,

· στα κομμωτήρια,

· στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασιας

· στην εκπαίδευση

· στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών

· στους χώρους λατρείας

Πρόσβαση για παιδιά:

· Από 0 – 4 ετών: Πρόσβαση παντού χωρίς έλεγχο

· Από 4-17 ετών: Πρόσβαση μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

Ελεύθερη πρόσβαση (χωρίς έλεγχο):

· στα supermarkets,

· στα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες)

· στα φαρμακεία

Αλλά, με μέγιστη δυνατή ταυτόχρονη παρουσία πελατών: 1 άτομο/9τ.μ.

Παράλληλα, στα μέτρα που ισχύουν για όλους, εντάσσονται:

· η χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους (και στους χώρους εργασίας) και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου παρατηρείται συνωστισμός.

· Απόσταση 1,5 μ. μεταξύ των ατόμων (1 άτομο/2τ.μ.μ) σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς (μόνο για εμβολιασμένους & νοσήσαντες), είτε σε μικτούς.

Κυλιόμενο ωράριο

Επιπρόσθετα, με κυλιόμενο ωράριο θα λειτουργούν από αύριο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, ώστε να αποσυμφορηθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, ιδίως τις πρωινές ώρες.

Συγκεκριμένα, το κυλιόμενο ωράριο θα ξεκινάει από τις 7:00 μέχρι τις 9:30 το πρωί και θα εξελίσσεται σε 5 τμήματα, ώστε να καλύπτεται ισομερώς ο αριθμός των εργαζομένων που θα προσέρχονται στο χώρο εργασίας τους.

Αλλαγές θα υπάρξουν από αύριο και στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στα αστικά κέντρα (όπως λχ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα), τα οποία θα είναι ανοικτά κάθε ημέρα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ τις καθημερινές.

Από την τροποποίηση ωραρίου εξαιρούνται: τα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία.

Δημόσιες υπηρεσίες

Στα νέα μέτρα προσαρμόζεται και ο τρόπος λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών ως εξής:

Τηλεργασία: Ανάλογα με τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων και τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας. Η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και τις οδηγίες του αρμόδιου Προϊσταμένου.

Εξυπηρέτηση Κοινού: κατά προτίμηση (αλλά όχι αποκλειστικά), κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Το κοινό εισέρχεται με:

· Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης

· ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).

· δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) για παιδιά 4-17 ετών.

Εξαιρέσεις: Απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής, όπως αυτόφωρα.

Συλλογικά όργανα: Συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη ή μέσω φυσικής παρουσίας με τη συμμετοχή έως 7 ατόμων.

Ιδιωτικές επιχειρήσεις

Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό.

Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού.

Είσοδος χωρίς ραντεβού:

· Τράπεζες

· επιχειρήσεις ταχυμεταφορών,

· ελληνικών ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ),

· ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.

Είσοδος σε Τράπεζες με:

· Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

· Πιστοποιητικό νόσησης ή

· βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).

· Δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) για παιδιά 4-17 ετών.

Δικαιοσύνη

Ως προς την επίσκεψη σε: Δικαστήρια, εισαγγελίες, έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία, και στα κατά τόπους γραφεία για το «Ελληνικό Κτηματολόγιο», προβλέπεται ότι κατά την είσοδο οι πολίτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν:

· Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

· Πιστοποιητικό νόσησης ή

· Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test) ή

· Δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) για παιδιά ηλικίας 4-17 ετών.

Παρουσία μέχρι 15 ατόμων στην αίθουσα για:

· Δικαστήρια

· Εισαγγελίες

· Στρατιωτικά Δικαστήρια.

Υγεία:

Ειδικά για τις δομές υγείας, δηλαδή: Νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης προβλέπονται τα εξής:

Ένας συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή.

Συνοδεία ασθενή σε Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δημόσια και ιδιωτικά ιατρεία:

· Πλήρως εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο: Ελεύθερη πρόσβαση.

· Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες: Εργαστηριακός έλεγχος (PCR ή rapid test) εντός 48 ώρες πριν.

Συνοδεία ασθενή στις υπόλοιπες δομές υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές:

· Πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο συνοδοί: Εργαστηριακός έλεγχος (PCR ή rapid test) εντός 48 ώρες πριν.

· Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί: Είσοδος ΜΟΝΟ με εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός 48 ώρες πριν.

Επισημαίνεται ότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων επιβεβαιώνονται μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR, ενώ εξαιρούνται οι συνοδοί σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Για τους ασθενείς:

· Για απλή εξέταση σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας, δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19.

· Για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test).

· Εξαιρούνται οι ασθενείς που προσέρχονται ως επείγοντα περιστατικά.

Για τους υγειονομικούς σε αναστολή που νόσησαν:

· Ο εργαστηριακός μοριακός έλεγχος (PCR) του συμπτωματικού εργαζόμενου γίνεται σε δημόσια δομή.

· Σε περίπτωση που ο πρώτος εργαστηριακός έλεγχος έχει γίνει σε ιδιωτική δομή επιβεβαιώνεται εντός εικοσιτετραώρου σε δημόσια δομή υγείας.

· Δεν επιτρέπεται η προσκόμιση εκ των προτέρων ληφθέντος δείγματος και η δειγματοληψία διενεργείται εντός της δημόσιας δομής με παρουσία περισσότερων του ενός ατόμων με αρμοδιότητα δειγματοληψίας.

Εκπαίδευση:

· Δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία με τα υφιστάμενα μέτρα, όλων των σχολικών μονάδων:

· νηπιαγωγείων,

· δημοτικών,

· ολοήμερων σχολείων,

· γυμνασίων και

· λυκείων γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Δια ζώσης πραγματοποιούνται στα ΑΕΙ, με την τήρηση μέτρων πρόληψης:

· η διδασκαλία μαθημάτων (υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής),

· η διενέργεια σεμιναρίων,

· η αυτοτελής διδασκαλία μαθημάτων εμβάθυνσης σε μικρές ομάδες φοιτητών,

· οι εργαστηριακές ασκήσεις,

· οι κλινικές ασκήσεις και

· η πρακτική εξάσκηση φοιτητών

Μαθήματα με φυσική παρουσία και την τήρηση μέτρων πρόληψης θα συνεχίσουν να γίνονται σε:

· δομές εντός των Καταστημάτων Κράτησης,

· Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ),

· Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.),

· Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.)

Δια ζώσης λειτουργία των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας, ενώ προβλέπεται:

Για το μαθητικό δυναμικό:

· Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

· Πιστοποιητικό νόσησης ή

· βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα.

Για το εκπαιδευτικό δυναμικό:

· Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

· Πιστοποιητικό νόσησης ή

· βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR) που διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα με δαπάνη τους.

Για το λοιπό προσωπικό των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου εφαρμόζεται αντιστοίχως ό,τι κάθε φορά ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

Μουσειακοί και πολιτιστικοί χώροι:

Ως προς τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία, τα κλειστά μνημεία, χώρους διεξαγωγής εικαστικών και λοιπών καλλιτεχνικών εκθέσεων, κινηματογραφικές προβολές, ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες προβλέπονται:

Λειτουργία μόνο για πρόσωπα:

· Εμβολιασμένα

· Που έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Είσοδος Επισκεπτών:

· Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

· Πιστοποιητικό νόσησης.

· Δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) για παιδιά ηλικίας 4-17 ετών.

Ομαδικές ξεναγήσεις με τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.

Διασκέδαση:

Αναφορικά με τη λειτουργία Κέντρων διασκέδασης, κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ προβλέπονται ποσοστό πληρότητας 100%, υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό, αλλά και:

Λειτουργία μόνο για πρόσωπα:

•Εμβολιασμένα

•Που έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Είσοδος πελατών:

· Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

· πιστοποιητικό νόσησης.

Εστίαση:

Ως προς τις επιχειρήσεις εστίασης, δηλαδή: εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering και εξωτερικούς χώρους δεξιώσεων προβλέπονται:

Για τους κλειστούς χώρους, είσοδος πελατών με:

· Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

· Πιστοποιητικό νόσησης ή

· Δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) για παιδιά ηλικίας 4-17 ετών

Για τη λειτουργία σε ανοικτό υπαίθριο χώρο:

· Μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι.

Είσοδος πελατών:

· Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

· Πιστοποιητικό νόσησης ή

· Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test) ή

· Δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) για παιδιά ηλικίας 4-17 ετών.

Παιδότοποι:

Για παιδότοπους που λειτουργούν σε υπαίθριο χώρο προβλέπεται:

· Ένα παιδί ανά 5 τ.μ.

· Είσοδος ανηλίκων από τεσσάρων έως και 17 ετών με αρνητικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test).

Είσοδος ενηλίκων:

· Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

· Πιστοποιητικό νόσησης ή

· Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).

Αντίθετα, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους συνοδούς σε παιδότοπους σε εσωτερικό χώρο.

Χώροι Λατρείας:

Είσοδος ατόμων για συμμετοχή σε θρησκευτική τελετή με:

· Πιστοποιητικό εμβολιασμού

· Πιστοποιητικό νόσησης ή

· Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).

· Δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) για παιδιά 4-17 ετών.

Εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

 

Διαβάστε επίσης:

Ποια μέτρα εφαρμόζονται από αύριο, τι αλλάζει στη ζωή των ανεμβολίαστων

Τρομάζουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας με 76 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο και 590 διασωληνωμένους

Πατέρας και γιος από την Καρδίτσα έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό