*γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Την ώρα που οι ανατολικές χώρες της γηραιάς ηπείρου έχουν χάσει τον έλεγχο για να φρενάρουν την εκτίναξη των κρουσμάτων της νόσου Covid-19, η Γαλλία αντιμετωπίζει καλά την κατάσταση ενώ η Γερμανία ψάχνει να βρει τον βηματισμό της.

Ενόψει των Χριστουγέννων και της έλευσης του χειμώνα, οι χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να τιθασεύσουν τον κορωνοιό ωστόσο, στις χώρες με χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμού των πολιτών, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.

Δυσχεραίνοντας το κτίσιμο τείχους ανοσίας, οι ανεμβολίαστοι πολίτες βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα σε χώρες όπως η Βρετανία, η Δανία, η Ολλανδία όπως επίσης και σε χώρες με υψηλό ποσοστό όσων έχουν γυρίσει την πλάτη στο όπλο που έχει στη φαρέτρα τη διεθνής κοινότητα για να αναχαιτίσει την πανδημία της Covid.

ΡουμανίαΒουλγαρίαΛετονία και Τσεχία καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά αντιεμβολιαστών στη γηραιά ήπειρο.

Στην περίπτωση της Ρουμανίας με 500, περίπου, ημερήσιους θανάτους από κορωνοϊό ,μόνο το 36% του κόσμου θωρακισμένο απέναντι στη νόσο.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που συνοδεύτηκε από υψηλή διασπορά του ιού, οδήγησε τη Λετονία σε έκτακτα μέτρα, συγκεκριμένα σε lockdown ενός μήνα.

Στη Γαλλία, όμως, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται, το ποσοστό εμβολιασμού είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Περίπου το 69% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο στη Γαλλία, σύμφωνα με το OurWorldInData (το επίσημο νούμερο, που περιλαμβάνει όσους έχουν κάνει μόνο μία δόση αν είχαν προηγουμένως νοσήσει, είναι ελαφρώς υψηλότερο).

Από το καλοκαίρι απαιτείται πιστοποιητικό που να δείχνει απόδειξη εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικό τεστ για την είσοδο σε καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια, επιβίβαση σε αεροπλάνο ή τρένο μεγάλων αποστάσεων και οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους – αλλά τα νέα κρούσματα ανεβαίνουν σε διψήφια ποσοστά κάθε εβδομάδα εδώ και ένα μήνα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι, από την 1η Δεκεμβρίου, οι άνω των 65 ετών και τα άτομα σε ομάδες κινδύνου που δεν είχαν κάνει τρίτη δόση δεν θα δικαιούνται πλέον άδεια υγείας και ταυτόχρονα το πρόγραμμα της τρίτης δόσης θα επεκταθεί σε άτομα άνω των 50 ετών.

Ο βασικός επιστημονικός σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης, Ζαν Φρανσουά Ντελφεσί δήλωσε χθες ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι Aρχές να ζητήσουν και πάλι από τις επιχειρήσεις να στραφούν περισσότερο στην τηλεργασία.

Η Γερμανία, όπου το 66,5% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, βρίσκεται στο κατώφλι ενός τέταρτου κύματος με τη Bundestag να συνεδριάζει σήμερα για το θέμα ενώ στην Καγκελαρία θα έχουν σύσκεψη οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων.Στο μεταξύ, Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, Σαξονία, Βάδη- Βυρτεμβέργη, Θουριγγία και Βαυαρία εφαρμόζουν περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους όπως ακριβώς κάνει και η κυβέρνηση της Βιέννης, όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο n-tv.Στη Σαξονία και το Αμβούργο, τα νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους θα ισχύσουν από το Σάββατο. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid, θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για ανάγκη: για να μεταβούν στην εργασία τους, να πάνε στο φαρμακείο να ψωνίσουν τα άκρως απαραίτητα.

Στο μεταξύ, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού (Stiko) ανακοίνωσε σήμερα ότι συνιστά την τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της νόσου Covid σε όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών.

Την ίδια ώρα, ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας, Ουμπέρτους Χάιλ προειδοποιεί τους ανεμβολίαστους ότι μπορεί να χάσουν τον μισθό τους εάν δεν ακολουθήσουν τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν στο χώρο εργασίας από την Δευτέρα.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση της «Bild», o Χάιλ κατέστησε σαφές ότι, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ Covid , διαφορετικά θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες:

«Οι άνθρωποι πρέπει να εμβολιαστούν. Από την επόμενη εβδομάδα, όποιος μπαίνει στο χώρο εργασίας πρέπει να επιδεικνύει πιστοποιητικό εμβολιασμού και αν δεν έχει, θα πρέπει να επιδεικνύει αρνητικό τεστ Covid. Διαφορετικά δεν θα σας επιτρέπεται να εισέλθετε στην εταιρεία και τότε πρέπει να περιμένετε ότι, για παράδειγμα, μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση η συνέχιση της καταβολής του μισθού σας».