*γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

«Γκάζι» στους εμβολιασμούς και «φρένο» στα νέα μέτρα. Με αυτό το δόγμα επιχειρεί το κυβερνητικό επιτελείο να σκιαγραφήσει τον βηματισμό του επόμενου διαστήματος στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Οι σκέψεις είναι πολλές, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να στείλει όσο πιο καθαρό μήνυμα γίνεται και αυτό δεν είναι άλλο από το «η οικονομία δεν θα ξανακλείσει».

Ο κορωνοϊός είναι πανταχού παρών στην χώρα με την πίεση να αυξάνεται σε ολοένα και περισσότερες περιοχές -και ειδικά σε αυτές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Την ίδια ώρα η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι κυριολεκτικά αφόρητη καθώς πολλά νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει ακόμα και το 100% των δυνατοτήτων τους. Την ίδια ώρα οι ημερήσιες καταγραφές του ΕΟΔΥ δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού αφού χθες ανακοινώθηκαν 6.950 τα νέα κρούσματα, 72 θάνατοι και 551 διασωληνωμένοι.

Στο πλαίσιο αυτό χθες το βράδυ εξέπνευσε και το «τελεσίγραφο» της κυβέρνησης στους ιδιώτες γιατρούς, οι υπηρεσίες των οποίων θα επιταχθούν από σήμερα εφόσον δεν καλύφθηκαν οι ανάγκες που έχει εκφράσει το υπουργείο Υγείας. Η διαδικασία θα ξεκινήσει αρχικά από τη Βόρεια Ελλάδα όπου αναμένεται να επιστρατευθούν περίπου 100 ιδιώτες γιατροί.

«Φρένο» στα νέα μέτρα

Έτσι, σε συνέχεια των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην χώρα μας, ανακινείται η συζήτηση για νέα μέτρα προκειμένου να ανακοπεί το κύμα της πανδημίας ειδικότερα ενόψει Χριστουγέννων. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ωστόσο, όχι μόνο «ξορκίζουν» αλλά έχουν ξεκαθαρίσει -και μάλιστα δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, πως δεν πρόκειται να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα τα οποία θα δημιουργήσουν προσκόμματα στην λειτουργία τόσο της οικονομίας όσο και της κοινωνίας από την στιγμή που η πλειονότητα του πληθυσμού έχει επιλέξει να εμβολιαστεί.

Έτσι, μετά την απόφαση της Γαλλίας να καταστήσει υποχρεωτική την τρίτη δόση του εμβολίου για τους άνω των 65 ετών αλλά και της Αυστρίας η οποία εξήντλησε την αυστηρότητά της βάζοντας σε lockdown τους ανεμβολίαστους πολίτες, και στην Ελλάδα άνοιξε παράθυρο για μέτρα που θα αφορούν όσους δεν έχουν επιλέξει και αρνούνται ακόμη και σήμερα να εμβολιαστούν.

Μιλώντας πάντως επ’ αυτού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε πως «δεν συζητάμε για περιορισμούς εμβολιασμένων και lockdown. Αποδίδουμε έμφαση στον εμβολιασμό και με την τρίτη δόση και στην εφαρμογή των μέτρων για τους ανεμβολίαστους».

Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr πηγάζει απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στην πρωινή σύσκεψη της Δευτέρας ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να υπάρχει πολυφωνία όσον αφορά στο μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση το οποίο δεν είναι άλλο από αυτό που μετέφερε λίγες ώρες αργότερα ο κ. Οικονόμου.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν ορισμένα μέτρα ή «τροποποιήσεις» όπως θέλησε να τις ονομάσει κυβερνητικό στέλεχος που έχει γνώση των συζητήσεων μιλώντας στο protothema.gr και αφορούν στην μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας του πλαισίου που ισχύει ήδη. Άλλωστε η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει την Τετάρτη σχετικά και στην ατζέντα βρίσκονται αρκετές προτάσεις.

Ορισμένες από αυτές είναι:

• μείωση της χωρητικότητας και σε άλλους χώρους πλην των σούπερ μάρκετ, όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία,
• Αύξηση του αριθμού των τεστ για τους ανεμβολίαστους
• επαναφορά της τηλεργασίας,
• θέσπιση κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο, το οποίο θα αραίωνε τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς
• χρήση της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους και διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς,
• σύσταση σε υπερήλικες για αποφυγή συναναστροφών,
• είσοδος με τεστ στα σούπερ μάρκετ, για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο

Όπως ωστόσο είναι σε θέση να γνωρίζει το protothema.gr μόνο δύο από τα παραπάνω θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από το κυβερνητικό στρατόπεδο, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Το πρώτο ενδεχόμενο αφορά στην αύξηση του αριθμού των τεστ, στην οποία έκανε αναφορά τον ΣΚΑΪ 100,3 και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Το δεύτερο, όμως, έχει να κάνει με την εφαρμογή του κυλιόμενου ωραρίου στις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς αυτό κρίνεται πως θα είχε διπλό αποτέλεσμα. Από την μία θα συνέβαλλε στην αποσυμφόρηση του συνωστισμού στο Δημόσιο και από την άλλη στην αραίωση στα δρομολόγια των ΜΜΕ καθώς θα συνωστιζόταν λιγότερος κόσμος στις ώρες αιχμής.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάθε πρόταση η οποία έχει βρεθεί στην δημόσια σφαίρα συζήτησης αξιολογείται από τους αρμοδίους. Αυτό άλλωστε ξεκαθάρισε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ο οποίος μιλώντας στο ΟΡΕΝ το πρωί της Δευτέρας είπε πως «όποια μέτρα θα αφορούν σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού καθώς αυτοί είναι πιέζουν το ΕΣΥ. Όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα να πάρουμε και αφορούν στους ανεμβολίαστους πολίτες, θα τα πάρουμε. Δεν θα είναι τιμωρητικά».

«Γκάζι» στους εμβολιασμούς

Στο πλαίσιο αυτό, στην κυβέρνηση επενδύουν πολύ στην αναθέρμανση της εμβολιαστικής διαδικασίας η οποία δείχνει θετικά δείγματα και φυσικά, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, αποδεικνύει στην πράξη πως τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα έφεραν αποτέλεσμα πείθοντας, ή ωθώντας τους σκεπτικούς στο να κάνουν το εμβόλιο.

Οι αριθμοί άλλωστε αποτυπώνουν την πραγματικότητα με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, πάνω από 200.000 ραντεβού πρώτης δόσης κλείστηκαν την τελευταία μία εβδομάδα. Νωρίτερα όπως είχε πει ο κ. Οικονόμου στην ενημέρωσή του, ο αριθμός αυτός φτάνει τα 300.000 ραντεβού από την αρχή του μήνα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών.

Ειδήσεις σήμερα: 

Επιστράτευση: Λήγει η προθεσμία για την οικειοθελή προσέλευση ιδιωτών γιατρών