*Γράφει η Γεωργία Σαδανά

Σε χειρουργικές κινήσεις επιδίδεται το κυβερνητικό επιτελείο, ώστε αφενός να διατηρήσει ανοιχτή την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα και αφετέρου να περιορίσει την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, δεδομένου ότι η όποια αποκλιμάκωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας στη χώρα θα σημειωθεί, σύμφωνα με τις προβολές των επιδημιολογικών μοντέλων, μετά τις αρχές του Δεκέμβρη.

Υπό αυτό το πρίσμα, «εφαρμόζουμε μια εξισορροπιστική στρατηγική» εξήγησε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ενόψει και της εορταστικής περιόδου «που για την αγορά, για τους καταστηματάρχες στην εστίαση, τους εμπόρους, τα μαγαζιά, όλους τους επιχειρηματίες είναι σχεδόν η μισή τους χρονιά», πρόσθεσε. Η ιδιαίτερη, άλλωστε, βαρύτητα για την πραγματική οικονομία που ενέχει η αγορά των Χριστουγέννων στενεύει το εύρος των διορθωτικών ελιγμών της κυβέρνησης, τη στιγμή μάλιστα που διακηρυγμένος στόχος του Μεγάρου Μαξίμου αποτελεί η διατήρηση όλων των βαθμών ελευθερίας που ανέκτησαν οι εμβολιασμένοι μέχρι και σήμερα.

Στην πολυπαραγοντική, αυτή, εξίσωση έρχεται να προστεθεί και το άγχος από την ασφυκτική πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπου η αναμέτρηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με την έλλειψη σε κλίνες ΜΕΘ είναι καθημερινή, με τον αριθμό των εμβολιασμών, ωστόσο, να καταγράφει σταθερά ανοδική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε όλη τη χώρα, εμφανίζοντας υψηλή ζήτηση και για τις τρεις δόσεις των εμβολίων.

Στο πλαίσιο αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο αναμένεται να κινηθεί με στοχευμένες παρεμβάσεις, χωρίς, ωστόσο, κανείς να είναι σε θέση να αποκλείσει νέους περιορισμούς στο άμεσο μέλλον για τους ανεμβολίαστους, σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να αποσοβηθεί μια νέα επιδημιολογική έξαρση τις ημέρες των γιορτών.

Παράθυρο προσαρμογής

«Κανείς νομίζω δεν θέλει να γυρίσει πίσω σ’ ένα καθεστώς που στέλναμε sms για να βγούμε δυο ώρες έξω. Κανείς δεν θέλει στην εκπαίδευση να ξαναγυρίσει πίσω από ένα κομπιούτερ στο σπίτι…» υπενθύμισε ο κ. Οικονόμου, ενώ οδεύοντας προς τις γιορτές, «η φιλοσοφία δεν θα αλλάξει. Αν χρειαστεί κάπως να ενισχύσουμε τους ελέγχους, να προσαρμοστεί κάποιο μέτρο αν αυτό απαιτείται ή μας το ζητήσουν οι ειδικοί, θα το συζητήσουμε», συμπλήρωσε.

«Εισιτήριο» για άνω των 60

Συνεπώς, πρώτιστο μέλημα για την κυβέρνηση είναι να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια πειθούς των ανεμβολίαστων πολιτών, εστιάζοντας ιδιαίτερα στους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών, σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό. Για το λόγο αυτό, ένας από τους περιορισμούς που προκρίνεται, σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινωθούν, είναι να επιτρέπεται η είσοδος σε κλειστούς χώρους μόνο σε όσους από τους πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας έχουν προχωρήσει και στην τρίτη, «αναμνηστική» δόση, στα πρότυπα της Γαλλίας.

Παράλληλα, το πιο άμεσο από τα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση είναι αυτό της επίταξης των ιδιωτών γιατρών, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από αύριο, Δευτέρα, αν μέχρι τότε δεν έχουν καλυφθεί τα κενά σε νευραλγικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας ειδικότητες, όπως οι πνευμονολόγοι και οι αναισθησιολόγοι. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας, της κ. Γκάγκα σε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους να πείσουμε γιατρούς να αξιοποιήσουν τα κίνητρα που τους δίνουμε για να βοηθήσουν στο ΕΣΥ». «Εάν δεν έχουμε καταφέρει να καλύψουμε τις απαιτήσεις που υπάρχουν, αρχές της εβδομάδας, από Δευτέρα θα ξεκινήσει η επιστράτευση, η επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρχήν στο βόρειο Ελλάδα, εκεί είναι που δεχόμαστε τη μεγαλύτερη πίεση τώρα και ανάλογα όπου αλλού υπάρχουν ανάγκες», ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου.

Πιο κοντά, όμως, στην εφαρμογή του μέτρου βρίσκονται οι «κόκκινες περιοχές», όπως επιβεβαίωσε χθες και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν περιοχές που είμαστε κοντά να οδηγηθούμε σε επίταξη υπηρεσιών. Η επιθυμία μας είναι μέχρι και την τελευταία στιγμή – και υπάρχει η συνδρομή αυτή από τους συλλόγους – είναι να λυθεί αυτό το θέμα χωρίς να χρειαστεί να πάμε ως εκεί».

Παράταση στα μέτρα

Την ίδια ώρα, κατηγορηματικά εμφανίζονται κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ως προς τη διατήρηση του υφιστάμενου πλαισίου περιορισμών για τους ανεμβολίαστους και τις ημέρες των Χριστουγέννων, παρότι τα μέτρα των τελευταίων ημερών εκπνέουν κανονικά τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου.

«Δεν υπάρχει περίπτωση δηλαδή να χαλαρώσει αυτό που έχουμε θεσπίσει για τους ανεμβολίαστους» ξεκαθάρισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας δηλώνοντας πως «ότι «πιστεύω, όπως βλέπω τα νούμερα, ότι από τον Δεκέμβριο θα έχουμε απότομη πτώση των κρουσμάτων. Για τις γιορτές δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πάρουμε περισσότερα μέτρα. Οι περιορισμοί που υφίστανται τώρα δεν θα αρθούν τα Χριστούγεννα. Τα μέτρα αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους».

Επιπρόσθετα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για επέκταση της υποχρεωτικότητας. Δούλεψε εκεί που εφαρμόστηκε, αλλά τώρα την έχουμε αφήσει στην άκρη», ενώ ο ίδιος απάντησε στην πιθανότητα ενός νέου lockdown, λέγοντας πως «σιγά – σιγά, με τόσα πολλά κρούσματα, υπάρχει μια παράπλευρη απώλεια: το ΕΣΥ δεν μπορεί να προχωρήσει σε προγραμματισμένα χειρουργεία». «Ευτυχώς, έχουμε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αναπτύσσουμε και ιδιωτικές κλίνες όπου χρειάζεται, και να εμπλουτίζουμε το δημόσιο σύστημα με συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα» σημείωσε ο κ. Πέτσας. «Πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε έτσι», κατέληξε.

Εναλλακτικά σενάρια

Παρότι το ενδεχόμενο ενός νέου οριζόντιου lockdown φαντάζει ως εξαιρετικά ισχνό, με ένταση επανέρχονται τις τελευταίες ώρες εναλλακτικές λύσεις ηπιότερης μορφής για την αναχαίτιση της έξαρσης του τέταρτου κύματος της πανδημίας, σενάριο που τροφοδοτείται και από την κίνηση της κυβέρνησης να αυστηροποιήσει από χθες το πλαίσιο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες και στο εξής, εκτός από την τήρηση των αποστάσεων, προβλέπεται η παρουσία ενός πελάτη ανά 9 τ.μ. (από τα 2τ.μ. μέχρι πρότινος) στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες κτλ), ενώ για τις υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, προβλέπεται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος από πλεξιγκλάς.

Ταυτόχρονα, απαγορεύεται η πώληση από τα σούπερ μάρκετ, το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή-κουρέα, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει δραστικά το φαινόμενο της «κομμωτικής κατ’οίκον», το οποίο φαίνεται να ανθεί από πλευράς των ανεμβολίαστων.

Εκτός από τα μέτρα σε ισχύ, εντείνονται τις τελευταίες ώρες και οι εισηγήσεις των ειδικών για τη μετάβαση σε ένα επόμενο στάδιο μέτρων, με ορίζοντα την επόμενη Τετάρτη, οπότε και συνεδριάζει εκ νέου η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων. Στη δέσμη ενός δεύτερου πακέτου ήπιων μέτρων, έχουν προταθεί:

  • η μείωση της χωρητικότητας και σε άλλους χώρους πλην των σούπερ μάρκετ, όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία,
  • η επαναφορά της τηλεργασίας,
  • η θέσπιση κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο, το οποίο θα αραίωνε τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • η χρήση της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους και διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς,
  • η σύσταση σε υπερήλικες για αποφυγή συναναστροφών,
  • η είσοδος με τεστ στα σούπερ μάρκετ, για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο.

Εκτιμώντας ότι οι δύσκολοι μήνες είναι μπροστά μας, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας τάχθηκε υπέρ της άμεσης εφαρμογής ηπιότερων μέτρων, επισημαίνοντας πως «με αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων θα αποκλιμακωθεί η κατάσταση και με την προϋπόθεση να μην έχουμε ακόμα πιο επικίνδυνη παραλλαγή από τη Δέλτα, δίνω όμως μικρές πιθανότητες για πιο επικίνδυνη παραλλαγή».

Διαδοχικά μέτρα αντί νέου lockdown προκρίνει και ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος«Ελπίζουμε σε 15 μέρες θα δούμε μια μείωση (σ.σ. στα κρούσματα) με τα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί» τόνισε ο κ. Γώγος, υπογραμμίζοντας, με φόντο τους νέους περιορισμούς στο Βέλγιο και την Ολλανδία, πως εάν ένα μέτρο που εφαρμόζεται τώρα δεν αποδίδει πρέπει να πάμε στο επόμενο.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός – Εντυπωσιακό βίντεο: Πώς το εμβόλιο mRNA «μαθαίνει» τα κύτταρα να σκοτώνουν τον κορωνοϊό