Έντονη πίεση στο ΕΣΥ, υψηλή πληρότητα στις ΜΕΘ Covid, επιδείνωση όλων των δεικτών και ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων για την ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών συνθέτουν την εκρηκτική εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, που βρίσκεται εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα φτάνουν τα 47.000, ενώ την τελευταία εβδομάδα, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 50%. Η πληρότητα στις ΜΕΘ, όπως ανακοίνωσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου φτάνει αγγίζει το 88% σε όλη την Επικράτεια και στη Θεσσαλονίκη στο 97%

«Το ΕΣΥ πιέζεται παρά πολύ αυτή τη στιγμή», εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, που εξήγησε ότι υπάρχει πενταπλάσια δουλειά για γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται στα νοσοκομεία. Με βάση τις εκτιμήσεις, η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες και ως εκ τούτου, καθίσταται επιτακτική ανάγκη η ανακοπή της αυξητικής πορείας.

Το επόμενο δίμηνο αναμένεται ότι το σύστημα Υγείας θα χρειαστεί βοήθεια. «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να μετατρέψουμε κρεβάτια non covid σε covid και να συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα» διαβεβαίωσε η κυρία Γκάγκα, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε, γιατί δεν υπάρχει πλήρη κάλυψη στις μονάδες.

Μήνυμα για εμβολιασμό και τήρηση των μέτρων

Η κυρία Γκάγκα απηύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων από όλους, ενώ κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους για να αποφύγουν την έκθεσή τους στον κορωνοϊό.

Κρίσιμο στοιχείο θεωρείται ο βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης σε κάθε περιφέρεια, ενώ καθοριστικός θεωρείται ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 65 ετών, καθώς προστατεύει τους πολίτες, μειώνει τη νοσηρότητα και την πίεση στο σύστημα Υγείας.

Πάντως, οι ειδικοί, όπως παραδέχθηκε η κυρία Παπαευαγγέλου, δεν συζητούν για τη λήψη μέτρων, ενώ προκρίνεται η τήρηση των ήδη υφιστάμενων από όλους.

Αισιόδοξα είναι τα στοιχεία τόσο από το εμβολιαστικό μέτωπο, όπου διαπιστώνεται αύξηση στην προσέλευση πολιτών, όσο και από το κομμάτι των φαρμάκων, με τη δυνατότητα χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, με στόχο την αποτροπή της σοβαρής νόσου. Ήδη, έχουν διαμορφωθεί θεραπευτικά πρωτόκολλα για τη χορήγησή τους, με καλά καθορισμένα κριτήρια και μόνο σε ασθενείς που δεν έχουν αντισώματα.

Σε κάθε περίπτωση, η διαθεσιμότητα περισσότερων φαρμακευτικών επιλογών δεν μπορεί να συγκριθεί με το εμβόλιο. «Εμβολιαζόμαστε για να μην νοσήσουμε βαριά και να μην κινδυνεύσουμε, ενώ προσέχουμε για να αποφύγουμε την έκθεσή μας στον ιό», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.801 νέα κρούσματα, 67 θανάτους και 503 διασωληνωμένους

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 6.801 κρούσματα κορωνοϊού. Από τα 6.801 νέα κρούσματα, τα 1.629 καταγράφηκαν στην Αττική, τα 1.154 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και τα 760 στη Θεσσαλία.Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 67, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.560 θάνατοι.

xartis11_11

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 503, εκ των οποίων οι 416 ειναι ανεμβολίαστοι ή μερικός εμβολιασμένοι.

Το τελευταίο 24ωρο, έγιναν 431 εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία, με διάμεση ηλικία κρουσμάτων τα 78 έτη.

hlikia11_11