Σήμερα χάθηκαν άλλοι 70 άνθρωποι έπειτα από μάχη με τον κορωνοϊό. Τελευταία φορά που καταγράφηκαν τόσοι ημερήσιοι θάνατοι λόγω COVID-19 ήταν πριν από έξι μήνες, στις 12 Μαΐου, λίγες ημέρες μετά το μελανότερο ρεκόρ της πανδημίας στη χώρα· τους 134 ασθενείς που κατέληξαν σε ένα μόλις 24ωρο, στις 3 Μαΐου.
Η πανδημία επελαύνει και «ρίχνει» τη χώρα στο βαθύ κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη, με ανησυχητική διασπορά ανά περιοχές από τη Βόρεια Ελλάδα έως την Πελοπόννησο. Ο δείκτης μετάδοσης της νόσου Rt πέρασε από το 1,12 της περασμένης εβδομάδας στο 1,27. Σε αντίθεση, το βαθύ μπλε στον αντίστοιχο χάρτη για την εμβολιαστική κάλυψη που αποτυπώνει τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σχεδόν απουσιάζει. Μοναδική εξαίρεση κάποια νησιά με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Από τους 7.105 θετικούς στον κορωνοϊό που αποκάλυψαν σήμερα οι έλεγχοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα προκύψει η περαιτέρω πίεση στα νοσοκομεία της χώρας, κυρίως από τους ανεμβολίαστους και ευπαθείς που δεν ενίσχυσαν την μειωμένη προστασία τους με την τρίτη δόση εμβολίου. Στους 498 διασωληνωμένους ασθενείς σήμερα, οι 405 (82.82%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Συναγερμός για Θεσσαλονίκη
Στη Βόρεια Ελλάδα αντιστοιχεί το 36% των εγχώριων νέων κρουσμάτων και το 38% των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19. Σε Μακεδονία και Θράκη εντοπίστηκαν 2.611 νέες λοιμώξεις με τις μισές σχεδόν στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Θεσσαλονίκης (1.179) και πάνω από 100 στις ΠΕ: Κοζάνης (217), Πέλλας (172), Σερρών (149), Ημαθίας (132) και Πιερίας (108).
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια της Μακεδονίας και Θράκης, νοσηλεύονται σήμερα 1.277 ασθενείς. Το 74% (825) από τους 1.111 ασθενείς σε απλές κλίνες και το 89% (148) από τους 166 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι ανεμβολίαστοι.
Οι 480 εισαγωγές ασθενών που πραγματοποιήθηκαν συνολικά στη χώρα παραπέμπουν στους αριθμούς του περασμένου Μαρτίου, τον μήνα που το Υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει από τους οικείους Συλλόγους να απευθύνουν πρόσκληση στα μέλη τους για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα δημόσια νοσοκομεία, στις απλές κλινικές και ΜΕΘ Covid όπου μπορεί να αναπτυχθούν εντός 10 ημερών ώστε να αποτραπεί η επίταξη.
Αντίστοιχα σήμερα, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) καλεί με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και SMS τους ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν το σύστημα υγείας, ώστε να μην επαναληφθεί η διαδικασία της επίταξης.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) μέσω του προέδρου, Μιχάλη Γιαννάκου, έχει επισημάνει την ασφυκτική κατάσταση του συστήματος υγείας στη Βόρεια Ελλάδα με τις γεμάτες ΜΕΘ αλλά και την υψηλή θνησιμότητα των ασθενών, σύμφωνα με δηλώσεις ιατρών από μεγάλα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας όπως το ΑΧΕΠΑ και το Παπανικολάου.
Συνεχής αύξηση της πανδημίας για τη Θεσσαλία
Στη Λάρισα και τη Μαγνησία εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας για την εβδομάδα 1 Νοεμβρίου – 7 Νοεμβρίου 2021, 2,55% και 2,16% αντίστοιχα. Σήμερα η διασπορά της Θεσσαλίας έφτασε σχεδόν τα 1.000 κρούσματα (915): 399 στην ΠΕ Λάρισας, 218 στην ΠΕ Μαγνησίας, 185 στην ΠΕ Τρικάλων, 104 στην ΠΕ Καρδίτσας και 9 στην ΠΕ Σποράδων. Τα νοσοκομεία της Λάρισας και τους Βόλου εκπέμπουν σήμα κινδύνου, με υπέρογκο αριθμό ασθενών και τις συνθήκες να παραπέμπουν στον «εφιάλτη» του τρίτου κύματος της πανδημίας.
Η σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρει επιπλέον για την Αττική 1.631 νέες λοιμώξεις με 493 στο Κέντρο και πολλά ακόμα κρούσματα σε 271 στην ΠΕ Αχαΐας (271) και την ΠΕ Ηρακλείου (104). Αναφορικά με την πρώτη, μεγάλη πίεση δέχονται τα νοσοκομεία του Ρίου και «Άγιος Ανδρέας» ενώ για το Ηράκλειο πρέπει να σημειωθεί η «έκρηξη» στα αστικά λύματα της πόλης που κατέγραψε το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, η οποία ανήλθε σε 151% για την πρώτη εβδομάδα του Νεομβρίου.