Με έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 67,6 εκατομμυρίων ευρώ ενισχύονται οι ιδιωτικές δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), για τις διαγνωστικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν κατά τη διετία της επιδημίας 2020-2021. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης στους εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων της ΠΦΥ, στη διάρκεια πρόσφατης τηλεδιάσκεψης, ο προϋπολογισμός του 2020 αυξάνεται κατά 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αντίστοιχη χρηματοδότηση για το 2021 θα ανέλθει στα 52,6 εκατομμύρια ευρώ από χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών και από ιδίους πόρους του Υπουργείου Υγείας, ενώ γίνεται προσπάθεια για πιθανή μικρή περαιτέρω ενίσχυση του προϋπολογισμού του 2021.

“Για πρώτη φορά δίνεται μία τόσο σημαντική έξτρα χρηματοδότηση για διαγνωστικές εξετάσεις και με δεδομένη την ομόφωνη απόφαση ότι οι συνολικές προτάσεις του Υπ. Υγείας για το clawbacκ είναι προς θετική κατεύθυνση, αποφασίστηκε να μην προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, εν αναμονή και της νέας συνεδρίασης με τον Υπ. Υγείας, όπου θα συζητηθούν τα ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα” ανακοίνωσε το Συντονιστικό όργανο. Υπενθυμίζεται πως υπό την ομπρέλα του Συντονιστικού βρίσκονται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ), Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι “οι υφιστάμενες προτάσεις του Υπουργού Υγείας μπορεί να μην επιλύουν τα χρόνια προβλήματα του κλάδου, αλλά ότι σίγουρα δίνουν μια ανάσα ζωής μέχρι να συζητηθούν και να εφαρμοστούν τα θεσμικά μέτρα για τον δραστικό περιορισμό του claw back έως και τον μηδενισμό του”.

Ειδικότερα, για το δυσεπίλυτο και ακανθώδες θέμα του clawback των ιδιωτών της ΠΦΥ ο κ. Πλεύρης πρότεινε στο Συντονιστικό να υπάρξει διαβούλευση για τη θεσμική εξεύρεση λύσεων που θα περιορίσουν σημαντικά την επιβάρυνση του κλάδου με claw back έως και τον μηδενισμό του. Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή τους από τις αρχές του 2022.

Στην τηλεδιάσκεψη τέθηκε και το ζήτημα της αμοιβής των διαγνωστικών φορέων από τον ΕΟΠΥΥ μέσω ποιοτικών κριτηρίων όπως και των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Οι εκπρόσωποι του κλάδου έλαβαν διαβεβαιώσεις από τον υπουργό ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός σε κανένα από τα δύο κρίσιμα πεδία και θα προηγηθεί διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικο-εργαστηριακών γιατρών για τον τρόπο εφαρμογής των κριτηρίων αλλά και της συνεργασίας του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς υγείας.

Σχετικά με τη δημιουργία ξεχωριστού κωδικού για την αποζημίωση των προληπτικών εξετάσεων στο πλαίσιο των σχετικών κυβερνητικών εξαγγελιών, ο Υπ. Υγείας ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ονομάζεται “ΔΟΞΙΑΔΗΣ” και οι εξετάσεις αυτές θα αποζημιώνονται από το ταμείο Ανάπτυξης και θα είναι ένας αυτόνομος κωδικός.

Τέλος, τέθηκε και το μείζον ζήτημα της κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ των εξετάσεων που διενεργούνται στους ασθενείς συνεπεία της λοίμωξης COvid (long COvid ασθενείς). Οι εκπρόσωποι των ιδιωτών της ΠΦΥ ζήτησαν τη δημιουργία ξεχωριστού ΚΑΕ που να αφορά αποκλειστικά τις δαπάνες οι οποίες προκύπτουν εξαιτίας της COVID-19 και χωρίς την επιβολή claw back, με την πρόταση ο προϋπολογισμός να χρηματοδοτηθεί από ταμειακά διαθέσιμα της Ε.Ε. ή μέσω ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Συντονιστικού, είναι δεδομένη η αύξηση των δαπανών όταν τα υγειονομικά πρωτόκολλα μετά από νόσηση από την COVID-19, απαιτούν τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας, triplex καρδιάς και βιοχημικό έλεγχο ένα μήνα μετά τη νόσηση και ενδεχομένως επανέλεγχο σε 4 ή 6 μήνες μετά από τη νόσηση.

Ειδήσεις σήμερα:

Νοσοκομείο «Γεννηματάς» για δηλώσεις Παγώνη: Κανένα δανεικό ράντζο από το «Σωτηρία»

Με ρυθμούς περσινού Νοεμβρίου οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

«Οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους» το μήνυμα Μητσοτάκη για την εστίαση