Ασφυκτική πίεση δέχεται το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, με τις ΜΕΘ να παρουσιάζουν εικόνα ανησυχητικής συμφόρησης. Η πληρότητα στις εντατικές προβληματίζει τους ειδικούς, ενώ το ιικό φορτίο ανεβαίνει στην περιοχή και τα κρούσματα ακολουθούν εκθετική αύξηση.

«Κάθε εφημερία και ρεκόρ. Η τραγική κατάσταση συνεχίζεται» είπε στο Mega ο Χρήστος Τζελέπης, πρόεδρος εργαζομένων Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης

Η εφιαλτική εφημερία στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε με 56 εισαγωγές100% πληρότητα στη ΜΕΘ και πέντε διασωληνωμένους προσωρινά στα χειρουργεία.

Την ίδια ώρα, έξι διασωληνωμένοι, εκτός ΜΕΘ βρίσκονται στο ΑΧΕΠΑ, πέντε στο Παπαγεωργίου αλλά και ένας ακόμη που νοσηλεύεται για μέρες σε κοινό θάλαμο στη Χαλκιδική.

Στο «κόκκινο» η Λάρισα

Τα νοσοκομεία της Λάρισας στενάζουν, με τους πλήρως εμβολιασμένους στην πόλη να μην ξεπερνούν το 48%.
«Αν σκεφτείτε ότι ο νόμος μας έχει το ¼ του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης και το 1/12 του πληθυσμού της Αττικής, είναι σαν έχει η Αττική 6.000 και η Θεσσαλονίκη 2.000 κρούσματα», σημείωσε ο Λάμπρος Καραγεώργος, γιατρός Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Γεμάτη είναι η εντατική και στο νοσοκομείο Βόλου.

Εντείνεται η πίεση και στα νοσοκομεία της Αττικής εκεί όπου η εφημερία στο Γεννηματάς ξεκίνησε με 60 ελεύθερα κρεβάτια και ολοκληρώθηκε με 90 εισαγωγές.

Πάνω σε αυτά, ασθενείς non covid με εμφράγματα, χειρουργημένοι και υπερήλικες γιατί όπως εξηγούν οι γιατροί στο Mega, τα νοσοκομεία της χώρας γεμίζουν με ανεμβολίαστους που νοσούν με κορωνοϊό.

«Η μονάδα εντατικής θεραπείας είναι γεμάτη από ανεμβολίαστους. Είναι 6 κρεβάτια και είναι και τα 6 κατειλημμένα όλα από ανεμβολίαστους», λέει ο Δημήτριος Γράσσος, επιμελητής Πνευμονολόγος ΜΕΘ Νοσοκομείου Κορίνθου.

Όπως εξηγεί, οι 8 στους 10 που μπαίνουν μέσα στην εντατική καταλήγουν.

«Το ποσοστό είναι πάρα πολύ μεγάλο. Πάνω από 85%. Έρχονται επιβαρυμένα και με υποκείμενα νοσήματα. Γνωρίζουν τα προβλήματα που έχουν, έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό και κάθονται στο σπίτι και αντιμετωπίζουν την ασθένεια τους χωρίς να έρθουν στο νοσοκομείο έγκαιρα».

Η εντατική του Ρίου γέμισε από τις αλλεπάλληλες διακομιδές που δέχεται από όμορους νομούς.

«Από τα 13 περιστατικά σχεδόν τα 5- 6 είναι από Άμφισσα, Λευκάδα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι», δήλωσε η Φωτεινή Φλίγκου, διευθύντρια ΜΕΘ Νοσοκομείου Ρίου.

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Στο «βαθύ κόκκινο» Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία στον χάρτη του ECDC

Κορωνοϊός: Νέα «έκρηξη» με 6.808 κρούσματα και 441 διασωληνωμένους

Εμβόλιο Pfizer: Τον Δεκέμβριο η απόφαση του ΕΜΑ για τη χορήγηση σε παιδιά 5-11 ετών