Μια νέα λειτουργία ενεργοποιείται από σήμερα, Παρασκευή 29/10, στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr θα μπορούν από σήμερα να βλέπουν οι πολίτες τις εμπορικές ονομασίες των εμβολίων. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, δίπλα από κάθε εμβολιαστικό κέντρο θα εμφανίζεται στο εξής το είδος του εμβολίου που χορηγείται, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να επιλέγουν ποιο επιθυμούν να λάβουν ως τρίτη επαναληπτική δόση, ανεξάρτητα από το ποιο έκαναν κατά το βασικό εμβολιασμό τους.

Να σημειωθεί πως οι εμβολιασμοί της τρίτης δόσης γίνονται -προς το παρόν- μόνο με το σκεύασμα της Pfizer, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα ανοίξει και η πλατφόρμα για το εμβόλιο της Moderna, που έλαβε πρόσφατα έγκριση για την χορήγησή του ως τρίτη δόση.

Παράλληλα, ανοίγει στις 5 Νοεμβρίου η πλατφόρμα των ραντεβού για δεύτερη δόση σε όσους έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson. Δεν υπάρχει ηλικιακό κριτήριο για τη δεύτερη δόση, ωστόσο αυτή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον δύο μήνες από την πρώτη.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια των νέων επιστημονικών στοιχείων σχετικά με το συνδυασμό διαφορετικών εμβολίων, ενώ ακολουθεί την έγκριση από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές για μικτό ή ετερόλογο σχήμα εμβολιασμού.

Στην πρόσφατη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε σχετικά με το θέμα του μικτού ή ετερόλογου σχήματος των εμβολιασμών:

«Πρόσφατα στις 21/10, στο Natureδημοσιεύονται μελέτες από τρεις χώρες, τη Σουηδία, τη Δανία και την Γαλλία, οι οποίες σε περίοδο επικράτησης της Δ μελέτησαν την αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη της λοίμωξης με τον ιό Covid και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, αποδίδοντας έτσι μεγάλη σημασία στο θέμα της αλληλοσυμπλήρωσης από δυο διαφορετικά εμβόλια της ανοσιακής αντίδρασης. ​Φαίνεται ότι το ένα μπορεί να ενισχύει περισσότερο την κυτταρική ανοσία, ενώ το δεύτερο την λεγόμενη χημική αντισωματική απόκριση και ο συνδυασμός αυτών των δυο να αποδίδει πολύ περισσότερο από ότι, από ότι το ίδιο εμβόλιο και στις δυο δόσεις.

​Τι σημασία μπορεί να έχουνε αυτά τα σχήματα με διαφορετικά εμβόλια, τα μεικτά ή τα ετερόλογα, όπως λέγονται: Θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις διότι πρώτον, τα σχήματα αυτά πολύ επωφελή για ανοσοκατασταλμένα άτομα και ιδίως για μεταμοσχευμένους, όπου η χορήγηση τους, της σειράς των πρωταρχικών εμβολίων σε ορισμένους πληθυσμούς αυτής της ομάδος, υστερεί σημαντικά στην ανοσοαπόκριση.

Επίσης, θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι τέτοιου είδους συνδυασμός εμβολίων θα διευκολύνει την εφαρμογή των εμβολίων και σε χώρες που η διαθεσιμότητα όλων των τύπων των εμβολίων δεν είναι πάντα προσιτή. Είναι, δηλαδή, μια νέα κατάσταση, η οποία θα διαμορφώσει και διαφορετική, ίσως, στρατηγική σε ορισμένους τομείς του εμβολιασμού.

Θα πρέπει να πούμε ότι επί του παρόντος, ο ετερόλογος αυτός συνδυασμός εφαρμόζεται μόνο για επαναληπτική δόση. Όπως είναι γνωστό, στη χώρα μας στην τρίτη δόση χορηγούνται τα εμβόλια mRNA, ανεξαρτήτως του βασικού αρχικού σχήματος του εμβολιασμού.

Πρόσφατα, διατυπώθηκε σύσταση, μετά από έγκριση των διεθνών φορέων αξιολόγησης, του FDA, CDC και της ACIP, η έγκριση για τον εμβόλιο, όπως έχω αναφέρει, Johnson & Johnsonτης Jansen και η χορήγηση της επαναληπτικής δόσης λόγω της μειωμένης αποτελεσματικότητος σε σύγκριση με τα άλλα εμβόλια- είναι της τάξης του 74%- συστήνεται να γίνεται δυο μήνες μετά την δεύτερη δόση σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών.

Πρέπει να πούμε ότι θα υπάρχει δυνατότητα σε όλες τις επαναληπτικές δόσεις και της επιλογής μελλοντικά του εμβολίου που θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί. ​Όπως και μόλις σήμερα, εγκρίθηκε για επαναληπτική δόση από τον ΕΜΑ, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, η χορήγηση ως επαναληπτικής δόσης του Moderna, η μισή δόση. ​Να θυμίσω ότι η δοσολογία του εμβολίου της Moderna ήταν γύρω στα 100 μικρογραμμάρια, τώρα συστήνεται για τον επανεμβολιασμό η μισή δόση της Moderna, δηλαδή τα 50 μικρογραμμάρια».

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είχε δηλώσει:

«Σε σχέση με τη δεύτερη δόση για το εμβόλιο του Johnson&Johnson που ήδη αναφέρθηκε η Καθηγήτρια, η κυρία Θεοδωρίδου, η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού που έχουν κλείσει δύο μήνες από την ημερομηνία του εμβολιασμού, τουλάχιστον δύο μήνες από την ημερομηνία του εμβολιασμού, θα ανοίξει στις 5 Νοεμβρίου.

Αναφέρω ξανά ότι τα άτομα αυτά θα μπορούνε να κάνουνε δεύτερη δόση με Johnson&Johnson, είτε mRNA εμβόλιο, Pfizerαρχικά και τις επόμενες ημέρες θα προσαρμόσουμε, έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται και με Moderna.

Την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί υπενθυμιστικό SMS στους πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση για να τους υπενθυμίσουμε ότι μπορούν να κλείσουνε το ραντεβού τους για την τρίτη δόση.

Και τέλος μία αλλαγή στο ραντεβού στο emvolio.gov.gr. Θα αναγράφεται πλέον, δίπλα από το εμβολιαστικό κέντρο, το είδος του εμβολίου που διενεργείται. Και αυτό θα γίνει από την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου.»