Οι μέρες πριν και μετά τα Θεοφάνεια έχουν επίσης υψηλό ποσοστό θανάτων, με την πέμπτη και την έβδομη μέρα του χρόνου να έχουν μόνο τρεις λιγότερους θανάτους κατά μέσο όρο από την 6η Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Στατιστική Αρχή της Μεγάλης Βρετανίας.

Πράγματι, στο διάστημα μεταξύ 2005 και 2017, στις 6 Ιανουαρίου έχουν πεθάνει περισσότεροι άνθρωποι από οποιαδήποτε άλλη μέρα (μέσος όρος για την έκτη μέρα του χρόνου οι 1.732 θάνατοι), σε σύγκριση με τον μέσο όρο κάθε μέρας που φτάνει στους 1.387 θανάτους.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι η πιο πιθανή εξήγηση για τον μεγάλο αριθμό θανάτων είναι ο πολύ ψυχρός καιρός, αφού ο Ιανουάριος είναι συνήθως ο πιο κρύος μήνας του χρόνου. Το ανοσοποιητικό σύστημα πολλών ανθρώπων «πέφτει» λόγω του κρύου, τα άτομα γίνονται ευάλωτα σε λοιμώξεις και ασθένειες, με αποτέλεσμα να προκαλείται, αρκετές φορές, ξαφνική επιδείνωση της υγείας και τελικά θάνατος.

Πιστεύεται, επίσης, ότι πολλοί ηλικιωμένοι και άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες διατηρούν την καλή κατάσταση στην υγεία τους έχοντας σαν προοπτική τις γιορτές των Χριστουγέννων που θα περάσουν μαζί με την οικογένειά τους, ενώ μετά το τέλος των γιορτών εμφανίζουν μείωση της φυσικής τους κατάστασης.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι, όπως και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, έτσι και κατά την εορταστική περίοδο, επικρατεί αύξηση στους θανάτους ανθρώπων που εισήχθησαν στα νοσοκομεία, λόγω έλλειψης του προσωπικού.

Επίσης, ο Ιανουάριος αποτελεί τον μήνα με τις περισσότερες κλήσεις για βοήθεια από ανθρώπους που βρίσκονται σε απόγνωση, με τους ψυχολόγους να υποστηρίζουν ότι παρατηρείται μεγάλη επιδείνωση στα επίπεδα της διάθεσής τους μετά τα Χριστούγεννα, ως αποτέλεσμα των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων των γιορτών. Ακόμη, υπάρχουν ενδείξεις ότι μέσα στον Ιανουάριο επανέρχεται το άγχος της καθημερινότητας και της επιστροφής στη δουλειά που είχε μπει σε δεύτερη μοίρα κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Από την άλλη πλευρά, ανάλυση των ίδιων δεδομένων από την αντίθετη σκοπιά έδειξε ότι η 30η Ιουλίου είναι η μέρα με τις λιγότερες πιθανότητες να πεθάνει κάποιος, με μόνο 1.208 θανάτους κατά μέσο όρο, δηλαδή 13% χαμηλότερο από οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου. Παραδοσιακά, αυτό συνδέεται με την θερμοκρασία και τις καιρικές συνθήκες, αφού η 27η Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα του χρόνου για την περασμένη χρονιά.